Зимен календар 2018

bikearea.org
Тук ще откриете обобщена информация за планираните през зимата на 2018 година преходи със снегоходки в българските планини.

 

Тази зима отново ще се отправим по заснежените склонове на нашите планини. От Декември до Март ще имате възможност да се включите в организираните преходи със снегоходки в Рила, Пирин, Родопите и Стара планина. Това, от което имате нужда е ентусиазъм, добра физическа подготовка и подходяща екипировка. За останалото ще се погрижим ние. Заповядайте!

9

 

КАЛЕНДАР НА ПРОЯВИТЕ

15 - 17 Декември. Традиционно откриване на зимния сезон на Белмекен. Събираме се в петък вечер (по желание и възможност) или в събота сутрин познатата планинска база на до язовир "Белмекен" (belmeken.net). В зависимост от времето и условията в следващите два дни правим преходи в района, изкачвайки се към върховете Белмекен, Острец и Каменити чал. Нощувката в базата струва 33 лв (с включена закуска). Заявка за участие в сбирката можете да изпратите на bikearea@gmail.com до 12.12.2017. Допълнителна информация може да получите на 0885 184 342 - Васил.

2

13 - 14 Януари. Рила - Кобилино бранище и връх Мечит. Двудневен преход в северозападна Рила. Транспортираме се до района на ЦПШ "Мальовица", откъдето през Преките реки и Йончево езеро се изкачваме до Поповокапския преслап. Спускаме се до заслон "Кобилино бранище", където оставаме за нощувка. На следващия ден се изкачваме до билото на Мечитите и оттам през едноименната хижа слизаме до Говедарци, където прехода приключва. Максимален брой участници: 10 души. Екипировка: снегоходки, добър спален чувал, котки, пикел. Записване на bikearea@gmail.com до 10.01 или до запълване на групата. 

3

20 - 21 Януари. Родопи - гара Аврамово и село Орцево. С теснолинейката ще се изкачим до най-високата ЖП гара на Балканите, а оттам по билото на Велийца ще достигнем красивото родопско село Орцево. Нощуваме в къщата на Даскала, а на следващия продължаваме на север към село Бунцево, където спираме за вкусен обяд в "рибарника". Оттам слизаме до Черна Места и отново с влакчето се връщане до Септември. Екипировка: снегоходки, щеки, подходящи дрехи и спален чувал. Записване на bikearea@gmail.com до 15.01 или до запълване на групата.

4

27 - 28 Януари. Рила - хижа "Белмекен". В края на Януари отново ще се отправим към района на Белмекен. Пътуваме организирано до района на спортното градче "Белмекен". В зависимост от условията се отправяме към едноименната хижа по маршрут през върховете Каменити, Сивричал и Равни чал или през Премката над хижата. Нощуваме в хижата, а на следващия ден (при подходящи условия) правим изкачване на Белмекен, след което се връщаме до началната точка на прехода. Екипировка: снегоходки, щеки, котки, пикел, подходящи дрехи и спален чувал. Записване на bikearea@gmail.com до 22.01 или до запълване на групата.

5

3 - 4 Февруари. Родопи - Баташки Снежник и Чатъма. Двудневен преход из горите и поляните на Западни Родопи. В събота сутрин пътуваме организирано от София до горско стопанство "Родопи", разположено в южното подножие на връх Баташки Снежник. Оттук започва прехода до върха. Достигането до най-високата точка на Баташки Снежник не е леко, но пък гледката, която се открива от върха си заслужава. Следобяд се връщаме по същия маршрут до колите и продължаваме към язовир "Голям Беглик". По залез слънце прекосяваме замръзналия язовир и достигаме целта за тази вечер - горски център "Чатъма", където оставаме за нощувка. На следващия ден отмаряме и правим кратка разходка около Чатъма, а следобяд се връщаме до колите и пътуваме обратно към София. Екипировка: снегоходки, щеки, подходящи дрехи и спален чувал. Записване на bikearea@gmail.com до 28.01 или до запълване на групата.

7

10 - 11 Февруари. Рила - Бодрост и хижа "Македония". Ще се отправим към билата на Югозападна Рила. Началната точка на прехода е в местността Бодрост над Благоевград, откъдето с лифта се качваме до билото под връх Исмаилица. Поемаме на югоизток, за да излезем на главното било и по него достигаме до хижа "Македония", където оставаме за нощувка. На следващия ден продължаваме в западна посока по билото до местността Добро поле. Ако условията позволяват може да направим изкачване на Голям Мечи връх. От Добро поле се спускаме обратно до Бодрост, където прехода приключва. Екипировка: снегоходки, щеки, подходящи дрехи и спален чувал. Записване на bikearea@gmail.com до 04.11 или до запълване на групата.

23 - 25 Февруари. Пирин - Полежан и хижа "Демяница". Класически зимен преход в Пирин. Пътуваме от София в петък, така че да успеем да се качим с лифта до хижа "Безбог", където нощуваме. На следващия ден, при подходящи условия, се изкачваме до връх Полежан, откъдето продължаваме с траверс към Малък Полежан и Дженгалска порта. От Портата се спускаме към Валявишкия циркус и по долината на Демянишка река достигаме до едноименната хижа. Оставаме за нощувка на хижата, а на следващия ден се спускаме към Банско, където прехода приключва. Екипировка: снегоходки, щеки, котки, пикел, подходящи дрехи и спален чувал. Записване на bikearea@gmail.com до 18 Февруари или до запълване на групата.

6

2 - 4 Март. Родопи - "Меките форми на беглишката гора". В началото на Март ще организираме традиционния зимен преход до Чатъма, съчетан с вкусната храна приготвена във фурната на дървената печка. Пътуваме за Беглика в петък привечер, прекосяваме замръзналото езеро, водени от блещукащите в далечината светлинки на Чатъма. Оставяме тук за следващите два дни, правейки разходки из заснежените гори и поляни в посока Балинов чарк и Казармите. Тези, които не искат да се натоварват прекалено, могат да останат на Чатъма и участват в приготвянето на вкусните манджички. Връщането към София е в неделя следобяд.

8

8 - 11 Март. Пирин - Тевно езеро и наоколо. Тазгодишното посещение на Тевно езеро ще бъде малко по-дълго и съдържателно. Идеята е да пътуваме в четвъртък следобяд до Попина лъка, откъдето да се качим до хижа "Беговица", където ще останем за нощувка. На следващия ден по течението на Беговица и през Козия превал ще достигнем заслон "Тевно езеро", където ще останем за две вечери. На следващия ден (ако условията позволяват) ще направим опит за траверс на билото в посока Каменица. В неделя се спускаме по долината на Мозговица до Попина лъка, където прехода приключва. Екипировка: снегоходки, щеки, котки, пикел, подходящи дрехи и спален чувал. Записване на bikearea@gmail.com до 4 Март или до запълване на групата.

1

Важно!

- ако нямате собствени снегоходки, можете да наемете от нас. Това става с предварителна заявка т.е. при подаване на заявление за записване в съответното събитие.
- ако планирате да участвате в зимните преходи е задължително да си направите т.нар. "планинска застраховка". Цената на абонамента за година е около 20 лв. Продукта се предлага от повечето застрахователни компании на пазара.
- зимната планина крие различни опасности, включително попадане в лавина. Никой не е застрахован от такъв инцидент. По тази причина е добре да помислите за своята безопасност, като се снабдите със съответната екипировка, а именно лавинен уред, лопата и сонда. Същите се продават в коплект или по отдлено, а ако смятате да ги използвате в спорадично, може да ги наемете. Повече информация за закупуване или наем на лавинна екипировка може да видите на www.stenata.com 

Програмите описани по-горе се организират и провеждат от туроператор – АР ЕНД БИ АДВЕНТЧЪР ООД с удостоверение за извършване на туроператорска дейност номер: РК – 01 – 7585