Скали и спа във Велинград

bikearea.org
В едни от последните есенни дни ще се отправим към Велинград. Градчето е по-известно със своите минерални води, но околностите му предлагат

 

В едни от последните есенни дни ще се отправим към Велинград. Градчето е по-известно със своите минерални води, но околностите му предлагат интересни възможности за пешеходен и познавателен туризъм. Кратката ни екскурзия ще бъде съчетание от двете - ще отседнем в семеен хотел с малък басейн, а през деня ще правим разходки по склоновете на Арапчал, където ще открием множество причудливи скали, по които личат следи от древните хора населявали този район. Ето и подробности:
 

1

Ден 1. (17.11) Привечер пътуваме неорганизирано към Велинград. Настаняваме се в хотел "Деви", предлагащ уют и басейнчета с топла минерална вода. Вечеряме в ресторант извън хотела.

Ден 2. (18.11) След закуска с транспорт се отправяме в посока Юндола. Оттук започва нашия преход. Ще ходим в продължение на 7 - 8 часа, на места без пътека, обхождайки отделните скални комплекси в района. Особенно интересни са тези в местността Мандилови ниви и Славееви скали. Скалите, които ще видим са с причудливи заоблени форми, а в някои от тях човешката ръка е оформила малки ниши, панички и канали. Тези скали са слабо проучени и съответно няма точна информация за какво са били използвани, но най-вероятно те са свързани с изпълнението на някакви ритуали т.е. може би са функционирали като светилища. Привечер се прибираме във Велинград за втора нощувка.

Ден 3. (19.11) Този ден ще направим по-кратка разходка, насочвайки се към местностите Уличките, Драгиче и Градот, където ще видим още интересни скали, както и руините на средновековна крепост. Връщаме се във Велинград и отпътуваме обратно.
 

2

УСЛОВИЯ

Траснпорт - до Велинград и обратно пътуваме неорганизирано т.е. със собствени автомобили, влак или автобус. Шреди тръгване ще направим координация за оптимизране на пътуването.

Настаняване - настаняваме се в хотел "Деви" на база нощувка и закуска в двойни или тройни стаи. Ползването на басейнчетата е включено в цената

Храна - всеки трябва да предвиди храна (сандвичи) за преходите в събота и неделя. Вечерите ще бъдат на свободна консумация в някое от ресторантчетата наоколо.

Екипировка - подходящи за сезона дрехи и обувки. Следете прогнозата.

Такса за участие - 90 лв. Включва настаняване и закуска, водач, застраховка "Злополука".

Записване - до 15.11 на bikearea@gmail.com. Въпроси на 0885 184 342 - Васил

3