Родопски мехлем - чист, с малко подправки

bikearea.org
С колела, каяци и пешком отново ще се отправим към горите и езерата на Западни Родопи. Това е първото от двете издания на мехлема, които планираме за

 

С колела, каяци и пешком отново ще се отправим към горите и езерата на Западни Родопи. Това е първото от двете издания на мехлема, които планираме за това лято. Ще започнем от Картала над Батак и ще навлезем из дебрите на Баташка планина, преминавайки през живописните долини и езера около Беглика, панорамния Баташки Снежник, загадъчната Шанкая и накрая ще завършим с едно запомнящо се спускане от Равногор до Брацигово. Ето и подробности:

2

ПРОГРАМА

Ден 1. (11.07). С организиран транспорт пътуваме от София до местността Картала над Батак (около 3 часа). Тук започва нашето родопско пътешествие. Насочваме се на юг и по макадамов път достигаме местността Беглика, разположена в източното подножие на връх Сютка. Продължаваме на запад, следвайки камионен път по течението на река Суйсуза. Рекичката се провира с множество меандри през поляните, а местността е изключително живописна. Постепенно се изкачваме до седловината Казармите, която е и вододел между реките Суйсуза, Черно дере и Рибна река. Оттук по долината на Черно дере за около час се спускаме до язовир "Голям Беглик" и местността Чатъма, където оставаме за нощувка. Общо за деня: около 30 км, 600 м. нагоре, 730 м. надолу. Нощуваме на палатки.

Ден 2. (12.07). От Чатъма продължаваме нашето пътешствие с каяци през водите на язовир "Голям Беглик". Курса ни минава в близост до южния бряг на езерото и двата острова. След около два часа достигаме югоизточния бряг, където изваждаме лодките на сушата и продължаваме пеш. Оттук до язовир "Широка поляна" ходим (с пътека или без) през хубава смърчова гора в подножието на връх Студенец. След нови два часа достигаме до магазина на Широка поляна и спираме за заслужена почивка и студена бира. Следобед продължаваме с каяците, но този път във водите на живописния язовир "Широка поляна". Движим се в близост до северния бряг и любопитно надничаме в красивите заливчета. Привечр достигаме мястото за лагера - местността Кавалтепе, разположена в югоизточния край на язовира. Нощуваме на палатки. Общо за деня: Около 15 км, 230 м. нагоре, 220 м. надолу.

3

Ден 3. (13.07). Отново сме на колела. Този път продължаваме в северна посока, следвайки горски път към язовир "Тошков чарк". В началото пътя следи брега на язовира, след което постепенно се изкачва до живописната местност Малка Дженевра. Оттук следва спускане до "Тошков чарк", където спираме за кратка почивка. Продължаваме на север и постепенно се изкачваме до местността Снежана и едноименното горско стопанство. Тук се отделяме от шосето тръгваме нагоре срещу течението на Томофилевото дере. Навлизаме в стара смърчова гора, която на места се отваря за китни поляни. Изкачването ни отвежда до основното било на Баташка планина, а оттам и до просторните поляни под връх Баташки Снежник. Тук оставяме колелата и пеш се изкачваме до най-високата точка (2082 м.н.в.), откъдето се наслаждаваме на прекрасна панорама във всички посоки. Продължаваме с колелата в южна посока, спускайки се към закътаната в подножието на върха местност Кьошка. Тук правим лагера си за тази вечер. Общо за деня: 34 км, 1150 м. нагоре, 1060 м. надолу.

4

Ден 4. (14.07). От Кьошка ще продължим пеш към една слабо посещавана, но очарователна част на Родопите. Отначало се изкачваме леко до района на връх Късбунар (Момин кладенец), където се отбиваме от шосето и по черен път поемаме на юг към загадъчната Шанкая. След около час достигаме това интересно място, разположено високо над долината на река Гашня. Скалата е кацнала на едно възвишение, а от върха и се открива прекрасна панорама към поречието на Въча, Чернатица, Персенската верика и първенеца на Родопите - връх Перелик. След като се насладим на хубавата гледка и по преценка на водачите на групата можем да се спуснем до скалистото поречие на Гашня до местността Хаджийски чарк, откъдето продължаваме към целта за деня - село Селча. Нощуваме на палатки на панорамната площадка под селото. Общо за деня: около 18 км, 510 м. нагоре, 1050 м. надолу.

5

Ден 5. (15.07). И последният ден на приключението ни е предвиден за колоездене. От Селча поемаме на север до стар коларски път, който подсича склоновете на планината и за около час и половина достигаме до китното село Фотиново. Тук правим кратка почивка, след което продължаваме на север и отново по горски път се придвижваме до село Равногорм разположена сред обширна заравненост в северната част на планината. Според състоянието на групата и по преценка на водачите от Равногор можем да се спуснем до Брацигово по асфалтовото шосе или да изберем посещение на панорамните Бекови скали и спускане по горски пътища. Финала на пътешествието е в Брацигово, откъдето пътуваме с организиран транспорт обратно за София.

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ

Транспорт - транспортът от София до началната и от крайната точка на пътуванет е подсигурен. По време на самото пътуване ще имаме поддържащ транспорт, който ще пренася основния ни багаж и ще ни снабдява с провизии.

Храна и настаняване - храната по време на пътуването (закуска, сандвичи за обяд и вечеря) ще бъде приготвяна от нашия екип. Настаняването е на палатки. Ако нямате собствена палатка, ние можем да ви подсигурим. 

Специализирана екипировка - ние подсигуряваме каяци и съответните аксесоари. При нужда, можем да подсигурим и велосипед под наем (20 лв / ден).

Такса за участие - 360 лв. Таксата включва транспорт, храна, ползване на каяци, водачи, застраховка.

Размер на групата - минималния брой участници за осъществяване на програмата при споменатите параметри е 8 души. Максималният - 12 души.

Водачи - Евгени Монов и Димитър Грозданов

Записване - записвания за програмата се приемат на bikearea@gmail.com до 29.09.2018 или до запълване на групата. Въпроси и уточнения - 0885 184 342 - Васил Тодев