Република на младостта 2 - от Кабиле до Резово

bikearea.org
Няколко години по-късно...или няколко месеца по-късно. Няма значение. Важното е, че отново ще караме из Странжда.

 

През пролетта на 2012 започнахме обиколката на българските граници от устието на Велека, а през есента на 2017 приключихме карането по билото на Средна гора в района на Кабиле, северно от Ямбол. На пръв поглед двете събития не са свързани и по тази причина в началото на Май ще ги свържем с един мини диагонал, прекосявайки Странджа от севeрозапад на югоизток. Започваме празнично на първи май от Кабиле и приключваме още по-празнично на Гергьовден в Резово. Или Варвара. Или Резово. Ще видим. Ето и подробности:

str1

ПРОГРАМА

Ден 1. (01.05). Рано сутринта отпътуваме организирано от София до Кабиле. В автобуса не пием бира, защото е много рано и освен това не е морално от гл.т. на празника на трудещите се. Участниците в похода получават знаменца, с които махат през прозорците, а трудещите се им отвръщат с пролетни цветя в ръка...така в шеги и закачки след няколко часа сме на изходна позиция. Следобед се понасяме сред посевите и хълмовете на Тракия. Целта ни е хижа "Седемте Инджови извори", от които в момента е останал само един. Нощуваме на палатки или закрито - кой както предпочита. Разстоянието за деня е около 50 км.

Ден 2. (02.05). От Войнишкия Бакаджик продължаваме на югоизток и навлизаме в хълмистите гънки на северна Странджа. Редуват се посеви и дъбови горички, слънцето пече, калта е до колене. С приповдигнат боен дух и леко главоболие за обяд достигаме до Факия (да се уточни ударението), а привечер като на шега се оказваме село Голямо Буково. Разбира се по пътя разглеждаме някое и друго кале, долмен или друга форма на общение с героичното минало. Нощуваме в околностите на Голямо Буково. Има възможност и за вътрешно настаняване в комплекс "Вили Голямо БУково". Общо за деня около 50 км.

str2

Ден 3. (03.05). От Голямо Буково караме към находящия се наблизо манастир "Света Петка", след което неусетно се изкачваме до вододела между реките Факийска и Младежка. Продължаваме с леко спускане на изток към Младежко, където спираме за кратък празник, щото нали все пак. За любознателните се открива възможност за подмладяване в изворите на Младежка река. За останалите бира. Приключението продължава по долината на река Младежка, като целта е достигането до т.нар. "Тракийски лагер", малко преди водослива с Велека. Като за финал имаме едно хубаво избутване до село Стоилово, в чиито околности се настаняваме за нощувка. Възможни са и вътрешни нощувки. За деня около 50 км.

Ден 4. (04.05). Продължаваме напред т.е. на юг т.е. навътре към странджанската сърцевина. От Стоилово караме до шосето Малко Търново - Бургас, след което забиваме към границата и по неведоми пътища се опитваме да стигнем до местността Мишкова нива и свързаните с нея мистерии. Следобед правим кратка почивка за сладкарница или музей в Малко Търново и продължаваме към пограничното Сливарово, където оставаме за нощувка. Спането е само на палатки. За деня около 50 км.

str3

Ден 5. (05.05). Свежо утро в Сливарово. Пием кафе. Всичко е нормално. Дъбовите главни догарят в огнището. Водата от селската чешма е студена и вкусна. Поемаме на път. Първо по билото на изток, след това в долината на Велека, после в бара на Кости, след това нагоре към Папия и най-накрая надолу към Варвара, където ни очаква познайте Кой :) Нощуваме някак си. Има варинати. За деня 50 км.

Ден 6. (06.05). Гергьовден. Малко е сложно тука сега защото ситуацията е следната. Явно Гергьовден е много високо в мислите на варварското население и по тази причина него ден се очаква голямо тържество с гръб към морето. Значи който иска да се весели остава с Призрака във Варвара, а останалите продължават наобратно връщайки се към долината на Велека. Оттам пак нагоре, после надолу и финал! Нощувка наоколо. За деня 50 км.

Ден 7. (07.05). Понасяме се със страшна сила на запад, към столицата. 

str4

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ

Транспорт - от София до Кабиле и от Резово до София пътуваме с организиран транспорт, включително велосипеди, течности, багаж и т.н. По протежение на заплануваното трасе неотлъчно ни следва черен бус, който прави чудеса.

Настаняване - преимуществено на палатки. Настаняване на закрито има на хижа "Седемте Инджови извора", село Голямо Буково, Стоилово, Варвара и Резово. Ако желаете да нощувате на закрито е необходимо да обявите това намерение в заявката за участие не по-късно от 10.04.2018.

Храна - на различните места различно. По трасето ще има кръчмички, хоремазни и разбира се ще можем да поръчваме на поддържащия транспорт.

Записване - става до 20.04.2018 чрез заявка по мейл на bikearea@gmail.com Въпроси за пътуването можете да отправяте към Станислав Николов - 0886 689 984.

Такса за участие - таксата варира в зависимост от това, дали ще ползвате организирания транспорт от София до Кабиле и от Резово до София. В случай, че се ползва организирания транспорт таксата е 360 лв. Ако не се ползва 240 лв. Таксата покрива разходите за поддържащ транспорт, водачи и застраховка злополука. Настаняването се доплаща на място.

str4