Между Рила и Родопите 25 - 27.08

bikearea.org
Някъде там, по средата между Рила и Родопите се намира романтичната Филибелийска поляна. Идеята е да се базираме на лагер тук и в рамките на три дни

 

Някъде там, по средата между Рила и Родопите се намира романтичната Филибелийска поляна. Идеята е да се базираме на лагер тук и в рамките на три дни да направим няколко геройски кръгчета. Ето и повече информация:

pic1

ПРОГРАМА

Ден 0. (24.08). Привечер пътуваме към Филибелийска поляна. Същата се намира на около 1600 м.н.в., на 6 км СЗ от Юндола. Устройваме си лагер и се наслаждаваме на прохладата на смърчовите гори наоколо.

Ден 1. (25.08). Към Аврамовата седловина и долината на Места. От Филибелийска поляна се отправяме на запад към живописната Челебийца, откъдето се спускаме по билния път към Аврамовата седловина. Оттук навлизаме в Родопите, следвайки основното Велийшко било до района село Бел камен, откъдето се спускаме към село Черна Места. Следобяда се изкачваме по горски пътища обратно към Манашица, Старина и Филибелийска поляна. Общо за деня: 50 км / + 1200 м.

pic2

Ден 2. (26.08). Връх Белмекен. Започваме с каране по асфалтовото шосе към високопланинската спортна база Белмекен. Постепенно се изкачваме до 1900 м.н.в. и излизаме над горския пояс. Пред нас се открива прекрасната панорама на върховете от Ибърския дял на Рила, а в далечината на запад надничат острите върхове на Пирин. От спортната база започваме изкачване към връх Белмекен. Пътеката набира височина постепенно, докато достигне премката западно от върха. Оттук до най-високата точка (2628 м.) избутваме колелата. Усилието си заслужава, защото при добра видимост от върха се открива чудесна панорама във всички посоки. От Белемекен се спускаме по планинска пътека в СИ посока към стената на едноименния язовир, преминаваме от източната му страна и следвайки горски път между клековете се насочваме към седловината Самара, свързваща върховете Славов и Балабаница. Оттук по пътечка се спускаме до местността Куртово, откъдето по шосето се връщаме до лагера на Филибелийска поляна. Общо за деня: 45 км / + 1500 м.

Ден 3. (27.08). Днешния ден е чувствително по-лек от предишните и свързан с хубаво спускане по склоновете на рида Алабак. След като съберем лагера се спускаме към Юндола. Оттук следва кратко изкачване до местността Шамака, след което караме по горски път траверсиращ западните и северни склонове на връх Арапчал. За около 2 часа достигаме района на неработещата хижа "Кладова", откъдето започваме 10 километрово спускане към Велинград, където е и финала на карането. Общо за деня: 30 км / + 600 м.

pic3

УСЛОВИЯ

Транспорт: до Филибелийска поляна пътуваме със собствен транспорт (2.5 ч. от София, 1.5 ч от Пловдив). Ако си нямате собствен, ще се опитаме да съдействаме.

Настаняване: нощуваме на палатков лагер в м. Филибелийска поляна. На разположение е стабилен навес с маси, пейки, барбекю и чешма, както и евро тоалетна.

Храна: всеки си носи каквото прецени. Най-близкия магазин / ресторант е на Юндола.

Такса за участие: 60 лв. - включва водачи и застраховка

Записване: до 15.08 на bikearea@gmail.com

Питанки: 0885 184 342 (Васил) или 0897 644 702 (Иван)