Ликийският път 2018

bikearea.org
Ликийският път (the Lycian way) е многодневен пешеходен маршрут, простиращ се на дължина от около 540 километра. Маршрутът преминава през голяма част

 

Ликийският път (the Lycian way) е многодневен пешеходен маршрут, простиращ се на дължина от около 540 километра. Маршрутът преминава през голяма част от древната област Ликия, разположена по средиземноморското крайбрежие на днешна Турция.  Началото на маршрута е недалеч от град Фетие, а крайната му точка е Гейкбайрлъ, разположен на около 20 километра от Анталия. 
Ликийският път е създаден по инициатива на англичанката Кейт Клоу, която живее и работи в района на Анталия от началото на 90те години. Маршрутът се движи по склоновете на планината Тавър и свързва множество живописни заливи, селца и културно-исторически обекти, като Олудениз (Синята лагуна), Кънък (Ксантос), останките от Патара, Калкан, Каш, Демре, Финике, Олимпус, Химера, Фазелис и планините Олимпус.
Общата дължина на маршрута сме поделили условно на три части. През  пролетта на 2018 година ще имате възможност да се включите в преминаването на всяка от трите части в рамките на следните организирани пътувания: част 1 - от Олудениз до Калкан (6 - 14 Април); част 2 - от Калкан до Демре (6 - 14 Април); част 3 - от Караоз до Фазелис (6 - 14 Април). Повече подробности за програмите следват по-долу.

1

 

Олудениз до Калкан (6 - 14 Април)
 

ПРОГРАМА 
 

Ден 0. (6.04). Отпътуване от София.
Ден 1. (7.04). Самолет от Истанбул до Даламан и трансфер с микробус до Олудениз. Настаняване в малък хотел.
Ден 2. (8.04). Преход от Олудениз (Синята лагуна) до Фаралия. Преминаваме по склоновете на планината Баба Даг и “Залива на пеперудите”. Настаняване във Фаралия.
Ден 3. (9.04). Преход от Фаралия до Кабак. В по-голямата си част маршрута се движи в непосредствена близост до морския бряг, като в последната част се изкачва до Кабак, разположено на 300 м.н.в. Продължителност на прехода около 7 часа.
Ден 4. (10.04). Преход от Кабак до Гей. Този ден продължаваме с ходене сред красиви гори край морето. Минаваме през изолирания, но чудесен плаж Дженет, след което по стръмна пътека се връщаме отново във високата част на планината. Продължителност около 6 часа.
Ден 5. (11.04). Преход от Гей до Гявураглъ. От Гей продължаваме към живописно разположеното селце Бел. Движим се по горски път, а отдясно се откриват чудесни гледки към морето. След Бел започваме спускане по камениста пътека и достигаме вилното селище Гявураглъ. Оттам с трансфер се отправяме към мястото за настаняване за следващите две вечери - Патара. При достатъчно време и желание по път можем да посетим светилището Летуун. Продължителността на прехода е около 6 - 7 часа.
Ден 6. (12.04). Този ден е малко по различен от предишния. Наричаме го свободен. Тези, които имат желание ще могат да посетят археологическите обекти Ксантос и Патара, а пък който иска ще може да се разходи из дюните и плажната ивица на Патара - известна, като една от най-дългите по турските брегове. 
Ден 7. (13.04). В последният ден предвиден за преходи ще преминем разстоянието от Патара до Калкан, преминавайки през живописния Ялъ Борун. Последната вечер прекарваме в курортното градче Калкан.
Ден 8. (14.04). Трансфер до Даламан и полет до Истанбул. Пътуване до София.

2 

УСЛОВИЯ

Пътуването до началната точка на прехода и връщането от крайната точка може да се осъществи по два начина:
1) С комбиниран транспорт - автобус до Истанбул и полет с нискотарифната Pegasus Airlines до Даламан. Този начин струва около 100 евро (в зависимост от цената на самолетния билет), но опита ни показва, че преминаването през Истанбул (особенно на връщане) е свързано с големи забавяния и изчакване на границата.
2) Със самолет от София до Даламан. Този вариант е доста по-удобен, но съответно и по-скъп, поради факта, че единствено Turkish Airlines оперират по линията София - Истанбул. Ориентировъчната цена за този начин на пътуване е около 250 - 300 евро.
За повече информация, може да погледнете flypgs.com или turkishairlines.com

Настаняване - по време на прехода ще се настаняваме в къщи за гости и малки хотели, разположени в селцата по маршрута.
Храна - по време на прехода ще разчитаме на приготвена в къщите за гости храна за закуска и вечеря. Обядите ще организираме сами (сандвичи).
Превоз на багаж - основният ни багаж ще бъде превозен по трасето от съпътстващ транспорт. Ние ще ходим с малки раници.
Водач по маршрута - групата ще бъде водена от водач на сдружение "Байкария".
Метеорологични условия - по това време на годината температурите по маршрута варират в рамките на 15 - 25 градуса. Може да се очакват превалявания от дъжд.
Какво включва таксата за участие? - таксата включва настаняване на база полупансион (5 пъти) и нощувка със закуска (2 пъти), превоз от Даламан до Фетие и от Калкан до Даламан, превоз на багажа по целия маршрут, водач. Таксата не включва транспорт до и от Даламан, застраховки, обеди, входни такси, бакшиши.
Такса за участие - 330 евро. Таксата е валидна при група от минимум 10 души. При 9 души - 340 евро, при 8 души - 350 евро.
Допълнителна информация и запитвания можете да отправяте на bikearea@gmail.com или на 0885 184342 (Васил Тодев)

3

 

 

Калкан до Демре (6 - 14 Април)


ПРОГРАМА

 

Ден 0. (6.04) – Отпътуване от София. 

Ден 1. (7.04) – Пътуване със самолет от летище “Сабиха” до Анталия. Очакван час на пристигане в Анталия – 07:30. Трансфер с автобус до градчето Калкан и настаняване. Свободно време през деня за почивка и разходка в градчето. 

Ден 2. (8.04) – Начало на прехода по маршрута. Започваме с изкачване по височините северно от Калкан. За около три часа достигаме билна седловина, от която се спускаме към затворената долина на Безирган. Селцето ни посреща с цяла махаличка от дървени хамбари, използвани в миналото от местните хора за съхранение на зърно. В далечината на север се виждат нереално белите върхове на планината Акдаа (Бялата планина). След кратка почивка в Безирган продължаваме с изкачване на югоизток. Пред нас прънатите къщички на село Саръбелен, което е и целта на прехода за деня. Настаняваме се в къща за гости “Moonstone house”.

Общата продължителност на прехода е около 7 часа.

Ден 3 (9.04) – целта за този ден е пристанищното градче Каш. За да достигнем до него ще ходим пеш, но също така ще използваме автомобилен транспорт в част от трасето. От Саръбелен до селцето Гьокчеорен се движим по широка пътека, траверсираща едно възвишение на около 800 м.н.в. От пътеката се откриват чудесни гледки на юг към средиземно море и гръцкия остров Кастелоризо. За около 2.5 часа достигаме до Гьокчеорен. След кратка почивка тук ще използваме автомобилен транспорт, за да достигнем до селцето Чукурбаг, разположено високо над Каш. От  Чукурбаг се спускаме до Каш по стръмна, но изключително живописна пътека, от която се открива прекрана панорама към залива на Каш, полуостровите и островите в района. За около 3 часа слизаме до Каш, където се настаняваме в малък хотел (тип пансион). Привечер имаме свободно време за разходка из уличките и старините на Каш. 

Общата продължителност на прехода е около 6 часа.

Ден 4. (10.04) – този ден отново използваме комбиниран транспорт, за да продължим по маршрута. От Каш с лодка пресичаме залива, за да достигнем Лиманаъзъ. Оттук продължаваме по пътечка сред маслинови горички на югоизток. За около два часа достигаме живописен залив наречен Уфакдере. Тук правим кратка почивка за чай и продължаваме по крайбрежието на изток. Пътечката, по която се движим е доста камениста и изисква постоянна концентрация и подходящи обувки J. За около четири часа от Уфакдере достигаме до целта за деня – село Боазчък, разположено в планинска котловина на около 400 м.н.в. Настаняваме се в селска къща. Продължителността на прехода е около 7 часа.

 

4 

 

Ден 5. (11.04) – от Боазчък се насочваме на югозиток и следвайки стара пътечка, вриволичеща между камъни и маслинови дръвчета се спускаме до залива на Аперлае. Аперлае е бил от значимите градове в древна Ликия. Разположен в тесен и продълговат залив, това място има прекрасна естествена защита и относително лесен достъп до намиращия се в близост древен град Аполония. Наближавайки Аперлае виждаме все повече руини, подсказващи за някогашния разцвет. Долната част на пътеката е осеяна с множество саркофази и гробници. В най-ниската, разположена непосредствено до морския бряг, част личат останки от стари постройки – част от тях в момента са под водата, в резултат от срутване през 141 година. Правим кратка почивка в разположената наблизо къща за гости и продължаваме по маршрута си на изток. Пресичаме обширно заравнено пространство и достигаме до западната част на залива Кекова. Оттук до целта за деня – село Ючаъз отиваме за около два часа, следвайки доста интересна пътечка по брега на морето. В Ючаъз се настаняваме в пансион, в който ще останем за следващите три вечери.Продължителността на прехода е около 7 часа.

Ден 6. (12.04) – този ден е свободен и ще го прекараме в околностите на залива Кекова. Ще имаме възможност да избираме между плаване с туристическо корабче из заливите наоколо, посещение на останките от потъналия град Кекова, плаване с кану или посещение на градчето Калекьой.

Възможностите ще бъдат допълнително дискутирани и уточнени на място. 

Ден 7. (13.04) – продължаваме на изток по маршрута. Всъщност и последния ден от прехода. За около шест часа ще преминем по крайбрежието до плажа Чайаъзъ, разположен недалеч от съвременния град Демре. По пътя си ще спрем в красивите заливи на Гьоккая и Капаклъ. 

От Чайаъзъ с микробусче ще отидем до руините на древния град Мира, след което пътуваме до Анталия за последна нощувка.

Ден 8. (14.04) – трансфер до летище, откъдето със самолет летим до “Сабиха” в Истанбул. Оттам с автобус пътуваме обратно до София.

 

5 

 

УСЛОВИЯ

Пътуването до началната точка на прехода и връщането от крайната точка може да се осъществи по два начина:

1) С комбиниран транспорт - автобус до Истанбул и полет с нискотарифната Pegasus Airlines до Даламан. Този начин струва около 100 евро (в зависимост от цената на самолетния билет), но опита ни показва, че преминаването през Истанбул (особенно на връщане) е свързано с големи забавяния и изчакване на границата.

2) Със самолет от София до Даламан. Този вариант е доста по-удобен, но съответно и по-скъп, поради факта, че единствено Turkish Airlines оперират по линията София - Истанбул. Ориентировъчната цена за този начин на пътуване е около 250 - 300 евро.

За повече информация, може да погледнете flypgs.com или turkishairlines.com

Храна - по време на прехода ще разчитаме на приготвена в къщите за гости храна за закуска и вечеря. Обядите ще организираме сами (сандвичи).
Превоз на багаж - основният ни багаж ще бъде превозен по трасето от съпътстващ транспорт. Ние ще ходим с малки раници.
Водач по маршрута - групата ще бъде водена от водач на сдружение "Байкария".
Метеорологични условия - по това време на годината температурите по маршрута варират в рамките на 15 - 25 градуса. Може да се очакват превалявания от дъжд.
Какво включва таксата за участие? - таксата включва 4 нощувки на база полупансион (Саръбелен, Боазчък, Ючаъз (2)), 3 нощувки на база нощувка и закуска (Калкан, Каш, Анталия), автобусни трансфери от Анталия до Калкан и от Демре до Анталия, превоз на багажа по целия маршрут, трансфер от Гьокчеорен до Чукурбаг, превоз с лодка в залива на Каш, водач (и). Таксата не включва пътуването с автобус и самолет до Анталия и обратно, входни такси за музеи, обеди, застраховка и бакшиши. 
Такса за участие - 330 евро. Таксата е валиндна при група от минимум 10 души. При група от 9 души - 350 евро, при група от 8 души 365 евро.
Допълнителна информация и запитвания можете да отправяте на bikearea@gmail.com или на 0885 184342 (Васил Тодев
 
6 
 
 

Караоз до Фазелис (6 - 14 Април)

 

ПРОГРАМА

 

Ден 0. (6.04). Пътуваме от София.
Ден 1. (7.04). Пристигаме рано сутринта в Анталия и пътуваме около 1.30 часа с автобус до началната точка на прехода - селцето Караоз. Време за почивка.
Ден 2. (8.04). От Караоз се насочваме на юг към носа на полуостров Гелидония. В началото се движим по приятен горски път, а с наближаване на носа поемаме по хубава пътека, която ни извежда да едноименния фар. Фарът е построен през 30те години на 20ти век и съвсем доскоро е бил поддържан от членовете на едно местно семейство. Продължаваме на север, изкачвайки се по билото на полуострова, докато достигнем кота 400 м.н.в. Оттук пътеката започва да се спуска по източните склонове на полуострова, а пред нас се откриват красиви гледки към морето и стръмните склонове покрити с хубава борова гора. Следва ново изкачване, което ни извежда на седловина, разположена високо над село  Адрасан, което и целта ни за деня. Нощуваме в Адрасан - живописен залив, с удобни места за къмпиране и плаж. Общата продължителност на прехода е около 9 часа.
Ден 3. (9.04). От Адрасан продължаваме на север в посока Чиралъ. Прехода за деня преваля едно било, което отделя двата живописни залива. Изкачването до прохода (около 700 м.н.в.) минава през красива борова гора, а веднъж изкачили се до най-високата точка започваме спускане по интересна пътека, покрита с гъста растителност. С множество серпентини се спускаме до каньона Олимпус и изведнъж се оказваме в центъра на античния град носещ същото име. След кратко посещение на обекта, минавайки по плажа се насочваме към целта за деня - Чиралъ. Тук оставаме за две нощувки. Общата продължителност на прехода е около 7 часа.
Ден 4. (10.04). Този ден от програмата е предвиден за почивка. Ще имаме възможност да разгледаме по-подробно руините на Олимпус, да се излежаваме по плажа или да посетим Химера - място, на което от скалите излиза естесвен газ, който гори постоянно.
Ден 5. (11.04). От Чиралъ се отправяме се продължаваме на север по крайбрежието. Минаваме през няколко красиви залива и следвайки скалистия бряг достигаме до курортното градче Текирова. Настаняваме се в малък хотел за следващите две вечери.

7 

Ден 6. (12.04). Започваме деня с кратък трансфер с микробус до началната станция на панорамния лифт, изкачващ се до най-високата точка на планината Олимпус - връх Тахталъ (2366 м.н.в.). С лифта достигаме върха (необходимо е да имаме подходящи дрехи, обувки и щеки, поради вероятността да има снежни преспи по склоновете на върха) и започваме спускане по западните му склонове. Скоро достигаме до характерна седловина в западното подножие, откъдето навлизаме в живописна кедрова гора. Продължаваме спускането си до село Бейчик, откъдето с микробус се връщаме обратно до Текирова за нощувка.
Ден 7. (13.04). От Текирова продължаваме на север. Скоро достигаме интересния къмпинг Сънденс, където можем да останем за кратка почивка. Оттук до Фазелис преминаваме през красив плаж и след около 30 минути навлизаме в границите на древния град, в който според хронистите Александър Велики е прекарал една зима по време на похода си към Индия. Разглеждаме руините и продължаваме на север сред хубава борова гора. За нови 30 - 40 минути достигаме залива на Чамюва, където правим почивка за обяд. Оттук до Анталия пътуваме с автобус и се настаняваме в хотел за последна нощувка.
Ден 8. (14.04). Сутринта летим от Анталия до Истанбул.

8

УСЛОВИЯ

Пътуването до началната точка на прехода и връщането от крайната точка може да се осъществи по два начина:
1) С комбиниран транспорт - автобус до Истанбул и полет с нискотарифната Pegasus Airlines до Даламан. Този начин струва около 100 евро (в зависимост от цената на самолетния билет), но опита ни показва, че преминаването през Истанбул (особенно на връщане) е свързано с големи забавяния и изчакване на границата.
2) Със самолет от София до Даламан. Този вариант е доста по-удобен, но съответно и по-скъп, поради факта, че единствено Turkish Airlines оперират по линията София - Истанбул. Ориентировъчната цена за този начин на пътуване е около 250 - 300 евро.
За повече информация, може да погледнете flypgs.com или turkishairlines.com
Настаняване - по време на прехода ще се настаняваме в къщи за гости и малки хотели, разположени в селцата по маршрута.
Храна - по време на прехода ще разчитаме на приготвена в къщите за гости храна за закуска и вечеря. Обядите ще организираме сами (сандвичи).
Превоз на багаж - основният ни багаж ще бъде превозен по трасето от съпътстващ транспорт. Ние ще ходим с малки раници.
Водач по маршрута - групата ще бъде водена от водач на сдружение "Байкария".
Метеорологични условия - по това време на годината температурите по маршрута варират в рамките на 15 - 25 градуса. Може да се очакват превалявания от дъжд.
Какво включва таксата за участие? - таксата включва настаняване на база полупансион (5 пъти - Караоз, Адрасан, Чиралъ (2), Текирова) и нощувка със закуска (2 пъти - Текирова, Анталия), превоз от Анталия до Караоз и от Чамуюва до Анталия, превоз на багажа по целия маршрут, билети за лифта на Олимпус, водач. Таксата не включва транспорт до и от Анталия, застраховки, обеди, входни такси, бакшиши.
Такса за участие - 340 евро. Таксата е валинда при група от минимум 10 души. При група от 9 души - 360 евро, при група от 8 души - 370 евро.
Допълнителна информация и запитвания можете да отправяте на bikearea@gmail.com или на 0885 184342 (Васил Тодев)

9