Киргизстан - Алай и Памир - август 2017

bikearea.org
През лятото на 2017 ще се отправим към Киргизстан и планините Алай, и Памир. В рамките на две седмици ще прекосим централно азиатската държава от севе

 

 

През лятото на 2017 ще се отправим към Киргизстан и планините Алай, и Памир. В рамките на две седмици ще прекосим централно-азиатската държава от север на юг, ще преминем няколко високопланински прохода, ще посетим градове и села с древна история, ще нощуваме в юрти и къщи на местни хора, ще отправим поглед към най-високите планини в сърцето на Азия.

Киргизстан (199 х.кв.км, 6 млн.д.) се намира в намира в Централна Азия - планинска страна, граничеща с Казахстан, Таджикистан, Узбекистан и Китай. Според географската литература Киргизстан е най-далечно разположената от море държава в света и речната и система е безоточна т.е. повърхностно течащите реки не достигат до море. По-голямата част от страната е заета от планинската верига Тиян Шан, а на юг се издига планиснката верига на Памир. В източната част на Киргизстан се намира езерото Исък Кул - едно от най-големите планински езера в света, а при границата с Китай най-високите части на Тиян Шан достигат 7439 м.н.в. Най-голямата киргизка река се нарича Кара Даря. Тя протича на запад към Узбекистан, където се съединява с втората по големина река - Нарин. След сливането на двете реки се оформя река Сър Даря, която до 2010 година се е вливала в Аралско море, но към настоящия момент, поради пресушаване не достига до морето. Най-голям град и столица на Киргизстан е Бишкек, а на юг, в долината Фергана, се намира древния град Ош. Въпреки отдалечеността си, историята на Киргистан е много силно свързана с историята на азиатските империи и търговията по "Пътя на коприната".

 

 

pic1

 

Ето и подробности за програмата на пътуването:

 

ПРОГРАМА

 

Ден 1. (05.08) София – Истанбул. От София до истанбулското летище “Сабиха” пътуваме през нощта на 5ти срещу 6ти август. Рано сутринта на следващия ден летим до Бишкек. 

 

Ден 2. (06.08) Бишкек. Пристигане в Бишкек и трансфер до хотел “Asia Mountains”. Бишкек е най-големият град и столица на Киргизстан с население около един милион души. Градът е разположен в долината Чу в северната част на страната, на около 40 км от планината Киргиз и 25 км от границата с Казахстан. Настаняване в хотела и почивка.

 

Ден 3. (07.08) Бишкек – езеро Сон Кул. Пътуване около 400 км. Сутринта пътуваме до село Токмок, където се отбиваме за посещение на кулата Бурана. Тук ще имаме възможност да научим интересни факти за историята на Киргизстан и да направим хубави снимки. Следващата спирка е в село Кочкорка, където ще можем да видим традиционното представление, наречено Ширдак, както и да посетим местен етнографски музей. Следобяд продължаваме към красивото планинско езеро Сон Кул. Пътят до езерото е отворен единствено през лятото, тъй като през останалата част от годината е покрит със сняг. Оставаме за нощувка на брега на езерото. Настаняването е в юрти.

 

Ден 4. (08.08) Сон Кул – Джалал-Абад. Пътуване около 500 км. Напускаме Сон Кул и се насочваме към село Казарман. По пътя си виждаме поредица от просторни степи, бистри планински реки, малки села, разположени далеч едно от друго и номадски юрти. Привечер пристигаме в Джалал-Абад. Настаняваме се в къща за гости.

 

Ден 5. (09.08) Джалал-Абад – Ош. Пътуване около 120 км. Сутринта пътуваме до Ош – един от големите мсюлмански центрове на Централна Азия от древността. Известен е със своите стари джамии, разположени в центъра на града, както и Сулейман-Ту (Сулайман-Такту, Трона на Соломон) – едно от основните поклоннически места за мюсюлманите от Централна Азия. Следобяд ще имаме възможност да се разходим до светилището, както и да посетим оживените улици на града, пъстрия пазар и да пробваме някой местен специалитет. Настаняването е в хотел в Ош.

 

Ден 6. (10.08) Ош – Коджо-Келен – подстъпа към прохода Джиптик (100 км). Сутринта пътуваме до красивото село Коджо-Келен, разположено в долината на река Джиптик, ляв приток на река Ак-Буура. На влизане в селото виждаме впечатляващи розови скали, в чието подножие се намира свещенната пещера Коджо-Келен – ниската част на храма е запълнена с кристално чиста синя вода. Продължаваме с колата до края на пътя, откъдето започваме нашия трекинг в планината Алай. За този ден имаме преход нагоре по течението на река Джиптик. По пътя минаваме през красиви пасища, по които пасат якове. Вечерта нощуваме в палатков лагер на височина 3350 м.

 

pix

 

Дни 7 – 10 (11 – 12 – 13 – 14.08) Проход Джиптик – река Джиптик Су – река Саръ Могол – проход Саръ Могол. Преходи с обща дължина около 40 км. В следващите 4 дни правим трекинг през прохода Джиптик (4175 м.н.в.). От прохода се открива прекрасна панорама към долината Алай и величествения Памир. При ясно време на юг се виждат най-високите върхове (седемхилядници) на Памир – Ленин, Комунизъм, Корженевска и Курумди. След прохода се спускаме към долината Алай. Продължаваме на юг с поредица от по-малки изкачвания и спускания покрай красиви долини, реки и зелени поляни. Настаняването по време на трекинга е на палатки.

 

Ден 11. (15.08) Проход Саръ Могол – село Саръ Могол (преход около 10 км). В последния ден от трека ще достигнем до селцето Саръ Могол, където ще се настаним в местна къща за следващите два дни.

 

Ден 12. (16.08) Село Саръ-Могол – Тулпар-Кол – село Саръ-Могол (с транспорт и пеш около 15 км). След кратък трансфер ще направим преход до езерото Тулпар кол, разположено в северното подножие на планината Памир. Обядваме в лятна юрта, разположена на брега на езерото, след което се връщаме отново до Саръ-Могол.

 

Ден 13. (17.08) Село Саръ-Могол – Ачък таш (пътуване около 30 км). Днешния ден е посветен на посещение на базовия лагер на връх Ленин. Върхът е висок 7134 метра, а именно от това място започват всички изкачвания на планината. Настаняваме се на палатка и вечерта се наслаждаваме на залез по склоновете на Памир.

 

Ден 14. (18.08) Ачък таш – Ош – полет до Бишкек (пътуване 300 км и полет). От Ачък таш пътуваме обратно по планински пътища до Ош. Привечер летим обратно до Бишкек, където се настаняваме в хотел за кратка почивка.

 

Ден 15. (19.08) Сутринта летим от Бишкек до Истанбул, а следобяд пътуваме с автобус до София.

 

pic3

 

УСЛОВИЯ

 

Транспорт - от София до Истанбул пътуваме с автобус. От Истанбул до Бишкек, от Ош до Бишкек и от Бишкек до Истанбул пътуваме със самолет. Пътуванията в рамките на Киргизстан правим с организиран транспорт (микробус).

 

Настаняване - по време на пътуването в Киргизстан се настаняваме в: хотел (2 нощи), къща за гости (4 нощи), юрти (2 нощи), палаткови лагери (5 нощи).

 

Храна - храната по време на цялото пътуване (с изключение на ден 2 и ден 14) е подсигурена на база пълен пансион (З,О,В). 

 

Првеоз на багаж - основния багаж пътува през цялото време с нас, като по време на трекинга ще бъде пренасян от животински керван. Ще ходим с малки раници.

 

Визи - туристическа виза се получава при пристигане на летището в Бишкек и струва 70 USD. За издаването и е необходим паспорт с валидност минимум 6 месеца.

 

Ваксини - не се изискват задължителни ваксини.

 

Такса за участие - зависи от броя участници в групата и се разпределя, както следва:група 10 - 12 души - 1320 USD / човек,  група 6 - 10 души - 1650 USD / човек.

Таксата за участие включва:

- настаняване, както е описано;
- храна, както е описана;
- транспорт (за 10 души - 18 местен бус);
- транспорт с високопроходим автомбил до Тулпар Кол;
- коне за превоз на багажа;
- водач на английски език;
- помощник водач / готвач по време на трекинга;
- български водач / и в зависимост от размера на групата;
- всички входни такси;
- полет от Ош до Бишкек;

 

Таксата за участие не включва:

- автобус София - Истанбул - София (около 50 евро);
- полет Истанбул - Бишкек - Истанбул (около 300 евро към Февруари);
- промени в програмата;
- такса за туристическа виза (70 USD);
- лични разходи;
- допълнителни екскурзии;
- конна езда;
- бакшиши за шофьори, водачи, персонал;
- доплащане за единична стая (75 USD);
- персонална застраховка Travel Assistance.

 

Записване и въпроси за програмата можете да отправяте на bikearea@gmail.com или 0885 184 342 - Васил Тодев

 

Записването продължава до 30.06.2017 или до достигане максимума на групата (15 души).

 

Препоръчителна екипировка за пътуването:

 

- подходящи дрехи за горещо време в ниските части;
- леки обувки за трекинг и разходки в градовете (+ сандали);
- обувки за трекинг трисезонни;
- панталони за трекинг;
- тънко термо бельо;
- ветровка или друго тънко яке;
- яке за дъжд (мембрана);
- панталон за дъжд (мембрана); 
- тениски - 2 - 3 бр;
- къси панталони;
- полар или друго леко и топло яке;
- чорапи - за предпочитане вълнени - 5 чифта;
- шапка;
- шапка за слънце, буф;
- ръкавички тънки за всеки случай;
- щеки;
- шалте;
- спален чувал с минимална температура - 15 градуса;
- ежедневна раница - 25 литра;
- голяма раница - 45 - 65 литра (за основния багаж);

- слънчеви очила с висока защита;
- бутилка /термос/ за течности;
- крем за слънце с висок фактор, крем за устни;
- тоалетни принадлежности;
- челник, допълнтелни батерии, захранващи батерии

 

map1