Индия. Трекинг в долината Markha и изкачване на Stok Kangri (6153 m.)

bikearea.org
Ладак - "земята на високите проходи" - планинска земя разположена между веригите на Кунлун на север и Хималаите на юг

 

Ладак - "земята на високите проходи" - планинска земя разположена между веригите на Кунлун на север и Хималаите на юг, на територията на съвременния индийски щат Джаму и Кашмир. Тясно свързана с историята и културата на Тибет, Ладак е известна със своята красота и самобитно население - смесица между будисти и мюсюлмани. 

В рамките на тази програма ще посетим околностите на главния град на областта - Ле, ще преминем популярния трек по долината Марка и при възможност ще се изкачим до връх Сток Кангри (6153 м.н.в.). Програмата е с обща продължителност (от София до София) 18 дни и е насочена към хора с добра физическа подготовка и предишен опит в планините. Основната трудност свързана с осъществяването и е голямата надморска височина - почти цялата програма се изпълнява на височина над 3500 метра, като най-високата точка, до която се достига е 6153 м.н.в. Самите преходи се осъществяват по добре изразени кервански пътеки и не съдържат технически сложни участъци или използване на алпийска техника.

ПРОГРАМА

Ден 1. (14.09). Полет София - Истанбул - Делхи. Подробности на www.turkishairlines.com

Ден 2. (15.09). Полет Делхи - Ле. Настаняване в хотел в Ле (3500 м.н.в.), почивка и кратка аклиматизационна разходка.

Ден 3. (16.09). Културно-познавателна разходка в долината на река Инд. Leh - Hemis - Leh. С кола се предвижваме от Leh до Hemis и обратно посещавайки манастирите Shey, Thiksey, Stakna, Hemis. Привечер се връщаме за втора нощувка в Leh.

Ден 4. (17.09). Начало на трека - Leh - Shilling - Skiu. С транспорт се придвижваме от Leh до Shilling (3195 m.). Пресичаме река Zanskar и следваме пътека в долината Markha до Skiu (3366 m.). Настаняваме се в местна къща за нощувка. Времетраене на прехода: 2 - 3 часа, разстояние 6.9 км.

Ден 5. (18.09). Преход от Skiu (3366 m.) до Markha (3760 m.). Продължаваме прехода си нагоре по реката, преминавайки през поредица малки селища. Markha е малко селище с двайсетина къщи. Следобяд може да посетим стария манастир и крепостните руини над селото. Нощувка в местна къща. Времетраене на прехода: 6 - 7 часа, разстояние 21.2 км.

1

Ден 6. (19.09). Преход от Markha (3760 m.) до Hankar (4030 m.). Продължаваме да набираме височина, като целта за деня е селцето Hankar. По пътя посещаваме манастира Techa построен на отвесни скали в близост до село Umlung. Вечерта оставаме за нощувка в местна къща в Hankar. Времетраене на прехода: 4 - 5 часа, разстояние 11.2 км.

Ден 7. (20.09). Преход от Hankar (4030 m.) до Nimaling (4841 m.). Днешният трек ни отвежда до високопланинското пасище Nimaling - място, на което местните пасят животните си през лятото. По време на прехода се откриват красиви гледки към връх Kang Yatse. Нощуваме в постоянен палатков лагер. Времетраене на прехода: 5 - 6 часа, разстояние 10.7 км.

Ден 8. (21.09). Преход от Nimaling (4841 m.) до Chogdo (3905 m.). През този ден преминаваме и първия висок проход - Kongmaru La (5260 m.). От прохода се откриват чудесни гледки към Kang Yatse и върховете на Karakoram. Следва дълго спускане към клисурата Shang, свързано с неколкократно пресичане на реката, преди да се достигне целта за деня - Chogdo. Нощуваме в местна къща. Времетраене на прехода: 5 - 6 часа, разстояние 12.2 км.

march_valley

Ден 9. (22.09). Преход от Chogdo (3905 m.) до Shang Phu (4374 m.). Продължаваме в западна посока и за около 4 часа се изкачваме до прохода Gyuncho La (4675 m.), откъдето се спускаме до Shang Phu. Нощуваме на палатки. Времетраене на прехода: 5 - 6 часа, разстояние 10 км.

Ден 10. (23.09). Преход от Shang Phu (4374 m.) до Gangpoche (4428 m.). Преодоляваме още един проход в днешния ден - Shang La (4848 m.). От прохода се спускаме към Gangpoche, където нощуваме на палатки. Времетраене на прехода: 5 - 6 часа, разстояние 11.4 км.

Ден 11. (24.09). Преход от Gangpoche (4428 m.) до Mankarmo (4380 m.). До обяд се изкачваме до поредния проход - Matho La (4845 m.), откъдето се открива целта на нашия трек - връх Stok Kangri. Следва спускане към долината пастирското поселище Mankarmo. Времетраене на прехода: 4 часа, разстояние 8 км.

Ден 12. (25.09). Преход от Mankarmo (4380 m.) до базов лагер на Stok Kangri (4969 m.). Днешния преход е кратък и само за няколко часа, с постепенно изкачване, достигаме лагера. От долината се откриват хубави гледки към върха. Нощуваме на палатки. Времетраене на прехода: 3 часа, разстояние 3.4 км.

stupa

Ден 13. (26.09). Почивен ден преди изкачването. Ще използваме деня, за да възстановим силите си преди предстоящото изкачване. Този ден може да бъде използван и като резерва в случай на непредвидени обстоятелства по маршрута. Втора вечер в базовия лагер.

Ден 14. (27.09). Днешният ден започва рано, за да имаме достатъчно време за изкачването на Stok Kangri (6153 m.). За няколко часа достигаме до ледника под върха, откъдето продължаваме по едно било, което отвежда до върха. При хубава видимост от върха се откриват прекрасни панорами към Хималаите, Каракорум и Занскар. Следобед се спускаме обратно към лагера. Времетраене на изкачването: 8 - 11 часа, разстояние 9 км, денивелация - около 1200 м!. 

Ден 15. (28.09). За около 3 - 4 часа се спускаме от базов лагер до Stok (3604 m.), откъдето с превоз се връщаме до Leh. Нощуваме в хотел в Leh. 

Ден 16. (29.09). Трансфер до летището в Leh и полет до Delhi. Трансфер до хотел в Делхи, настаняване и време за разходка или почивка.

Ден 17. (30.09). Свободен ден в Делхи. Втора нощувка в хотел в Делхи.

Ден 18. (01.10). Трансфер до летище и полет Делхи - Истанбул - София

donkeys

ТАКСА ЗА УЧАСТИЕ

Размера на таксата варира в зависимост от броя на участниците и се разпределя, както следва:

- минимален брой участници - 6 души - 1870 евро / човек;
- при група от 7 души - 1400 евро / човек;
- при група от 8 души - 1320 евро / човек;
- при група от 9 души - 1260 евро / човек;
- максимален брой участници - 10 души - 1210 евро / човек.

Таксата за участие включва:

- три 3 нощувки на база BB в хотел в Leh;
- местен водач по време на културно-опознавателния тур до Hemis;
- транспорт по време на културно-опознавателния тур до Hemis;
- трансфер от и до летището в Leh;
- англоговорящ местен водач с богат опит по време на трекинга и изкачването на Stok Kangri;
- двама български водачи;
- готвач по време на трекинга (включва се след Chogdo);
- двама помощник-готвачи (включват се след Chogdo);
- коняр и съответния брой мулета по време на трекинга. Допустимият личен багаж, който ще бъде пренасян с муле е 13 кг / човек;
- транспорт от Leh до началото на трекинга и до Leh след края на трекинга;
- храна и настаняване по време на трекинга. Четири нощувки в местни къщи (Skiu, Markha, Hankar, Chogdo), една нощувка в постоянен лагер в Nimaling, шест нощувки в палаткови лагери по маршрута;
- кампинг екипировка - палатка, шалте, походна кухня и т.н. Не включва спален чувал и друга лична екипировка;
- разрешително за изкачване на Stok Kangri; 
- wildlife fee;
- екипировка за изкачване на Stok Kangri;
- трансфери от летище до хотел в Делхи;
- две нощувки в Делхи;

Таксата за участие не включва:

- самолетни билети София - Делхи - Ле и обратно; Повече информация за полети и цени - www.turkishairlines.com , www.goair.in
- туристическа виза за Индия - ttps://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html ;
- застраховка за пътуване в чужбина;
- обеди и вечери по време на престоя в Leh;
- входни билети за манастири;
- обяд на ден 3;
- бакшиши;
- в момента тече обсъждане, дали да бъде въведен допълнителен данък за настаняването в хотели и ако това се случи е възможно да бъде поискано доплащане в размер на 5 евро / вечер за нощувките в Leh.

ПЛАЩАНЕ - при записване за участие се заплащат 400 евро. Останалата част от таксата (според броя записани) се заплаща на място в местна валута.

Особенности на настаняването в местни къщи по време на трекинга - местният партньор окуражава ползването на местни къщи и по този начин осигурява приход на хората, живеещи селцата по протежение на маршрута. Условията за настаняване в тези къщи са базисни, но пък дават добра възможност за запознаване в местната култура. Разбира се, както и по време на палатковите лагери, е добре да ползвате собствен спален чувал с подходящ температурен диапазон. Семейството, при което сме настанени ще приготви и храната, с която ще се храним. Тя обикновенно включва ориз, леща, зеленчуци, супа, момо, чутаги (паста), тукпа (супа от нудли). Всяка сутрин те ще ни приготвят и храна за из път, включваща чапати, картофи, варени яйца. Храната е семпла, но това всъщност е ежедневната храна на хората, живеещи в долината. 
Преварена или филтрирана вода ще ни бъде предоставяна на място. Препоръчително е да си носите запас от таблетки за пречистване на вода.
Къщите обикновенно са захранени с енергия от слънцето и ще има възможност за зареждане на малки батерии. Разбира се добре е да си носите собствени резервни батерии.
В района на Ладак е ограничено използването на сателитни и GSM телефони.

ВОДАЧИ НА ГРУПАТА: Димитър Грозданов, Желязко Мечков

СПИСЪК НА ЛИЧНАТА ЕКИПИРОВКА МОЖЕТЕ ДА ИЗТЕГЛИТЕ ОТ ТУК. 

Записване за програмата става, чрез заявка на bikearea@gmail.com до 31.07.2018 година или до достигане на максималния размер на групата. Въпроси и уточнения може да отправите на 0885 184 342 - Васил Тодев

Програмата се организира и провежда от туроператор АР ЕНД БИ АДВЕНТЧЪР ООД с удостоверение за извършване на туроператорска дейност №: РК-01-7585/13.07.2016 г.