Байкария по Ком – Емине

bikearea.org
Дойде време да направим едно байкарийско преминаване на Ком-Емине - епичният маршрут по билото на Балканa. Подмятахме си идеята по време на граничните

 

Дойде време да направим едно байкарийско преминаване на Ком-Емине - епичният маршрут по билото на Балканa. Подмятахме си идеята по време на граничните карания през последните четири години. Няма нужда да обясняваме много за маршрута Ком-Емине, защото почти всеки турист-пътешественик е  мислил за преминаването му. Все пак това е най-дългият маркиран маршрут в България, и край на трансевропейският Е-З. За пръв път преминат от Павел Делирадев през 1933 година, а след това многократно със ски, велосипед, мотор, с тичане и т.н. През последните години билото на Балкана е арена за тестване на издръжливостта на много атлети, в опитите им за подобряване на различни рекорди. Форматът на каране ще е малко по-различен от традиционните ни събития. Ще сме по-малко на брой и ще се движим по-стегнато за да преминем разстоянието от около 600 км за 11 дни.

ПРОГРАМА

Смятаме програмата за оптимална като разпределение на натоварването по дни и възможностите на потенциалните участници. Можем да променим нощувките и плана при непредвидени обстоятелства, затова е и резервния ден.

Ден 0 (31.8.)   Транспортираме се до х. Ком, където нощуваме.

Ден 1 (1.9.) вр. Ком – х. Тръстеная (55 км/+1700 м). Рано сутрин избутваме до билото и се изкачваме до вр. Ком (2015). Даваме тържествено начало на пътеуването. Караме с тенденция надолу към Петроханския проход (1407). След почивка продължаваме да се изкачваме плавно по панорамното било на планината Козница. Спускаме се в долината на р. Пребойница. По нея достигаме до гара Лакатник (395). До края на деня остават 800 вертикални метра до х. Тръстеная (1137).

Ден 2 (2.9.) Тръстеная –Арабаконак (Ботевградски проход) (64 км/+1700 м). Сутринта следваме основното било на Голема планина, без да правим големи слизания и изкачвания. Преминаваме покрай върховете Издремец и Чукава. Подсичаме вр. Мургаш от север където правим най-голямото изкачване за деня. След това е и най-голямото спускане за деня през прохода Витиня до с. Горно Камарци (745). След почивка в селото правим и последното качване за деня по асфалта до Арабаконашкия проход (976). Тази вечер можем и да намерим нощуване на закрито в селото.

Ден 3 (3.9.) Арабаконак – х. Момина поляна (41 км/+1900 м). Първата част на деня се движим в Етрополската планина. Подсичаме върховете Звездец, Етрополска баба, Мара гидия, Мургана. Правим почивка за обяд на прохода Кашана (Златишки проход – 1380 м.). Следобеда навлизаме в отново в 2000-ната част на Балкана – Златишко-Тетевенска планина. Постепенно се изкачваме до вр. Косица (2001). След връх Паскал и Чемериката се спускаме 400 вертикални метри по пътеката до х. Момина поляна (1640).

Ден 4 (4.9.) Момина поляна – Орлово гнездо (44 км/+1700 м). Сутринта започваме с избутване до основното било близо до изоставената х. Планински извори (1934). Навлизаме във високата и панорамна част на Балкана, караме по билото покрай върхове Тетевенска баба, Булуваня, Братаница. Интересно е и преминаването през Старопланинското конче. От най-високата точка на деня вр. Вежен (2198) започва дълго, красиво и по-технично спускане до х. Ехо (1650). Пътеката до х. Козя стена е на места по-тясна и интересна. След това става все по-караемо. Малко след Беклемето е и финала да този ден – заслон Орлово гнездо (1565).

Ден 5 (5.9.) Орлово гнездо – х. Тъжа (41 км/+2000 м). Големият ден! Започваме рано, със спокойно каране по приятни пътища и пътеки през х. Дерменка до х. Добрила (1800). След почивка и хапване започваме към най-високата и алпийска част на Балкана. Очаква ни предимно носене и много малко и технично каране надолу. Преминаваме през върховете Амбарица (2166), Малък и Голям Купен (2169, считан за най-трудния връх на планината). Следват върховете Кръстците, Костенурка и Жълтец, където завършва трудната част на траверса по билото. Достигаме до заслон Ботев (2051), където можем да се подкрепим. Старопланинския първенец Ботев (2376) е следващата ни цел. След него следва дълго и приятно спускане до х. Тъжа (1520).

Ден 6 (6.9.) Тъжа – х. Бузлуджа (44 км/+1500 м). Този ден ще се опитаме да си починем с малко по-малкото денивелация. След кратко спускане започваме изкачване по черен път към вр. Голям Кадемлия (2275 - първенеца на масива Триглав). Без да стигаме до него се спускаме по пътека към красивата х. Мазалат (1510). От тук нататък пътеките ще бъдат рядкост и ще се движим предимно по черни пътища. Продължаваме с тенденция надолу и с много малки изкачвания до местността Узана (1240), където можем да се подкрепим с напитка и хапване. Навлизаме в Шипченска планина, със серия от малки качвания и слизания преминаваме през прохода Шипка (1190) и след това достигаме до финала за деня – х. Бузлуджа (1300).

Ден 7 (7.9.)   Бузлуджа – х. Буковец (56 км/+1700 м). Започваме деня с плавно изкачване към вр. Бедек (1488). Билото на Тревненската планина започва да се снишава и достигаме до ЖП гара Кръстец (875). Продължаваме да следваме билото по черните пътища до прохода на Републиката, където можем да разчитаме на провизии. След прохода билото се изкачва с около 300 м за да стигне до заслон Караиваново хорище (1138). След него продължаваме без да губим много височина до х. Буковец (1073).

Ден 8 (8.9.)   Буковец – Котел (61 км/+1600 м). След като пресечем Твърдишкия проход изкачваме 400 вертикални метра до х. Чумерна (1380). Там трябва да решим дали да изкачим едноименния, панорамен връх като да добавим още малко метри нагоре, или да продължим следвайки основния маршрут. Правим 400-метрово спускане, след което билото започва да слиза и качва малки връхчета – Съралан (1031), Трите гроба (1103) и др. След прохода Вратник (950), влизаме в Източна Стара планина. След недълго изкачване достигаме и изворите на Камчия. От там започваме дълго и плавно спускане към Котел (500).

Ден 9 (9.9.)   Котел – заслон Хазим Горския (68 км/+1500 м). Сутринта навлизаме в Ришка планина. Започваме с 5 км. асфалтов път, различен от пешеходния  маршрут. След това се изкачваме до северните склонове на вр. Луми дял (1029) и се движим около 4 км нагоре надолу по билото. След 11 км. спускане достигаме Върбишкия проход (311), където можем да се подкрепим. След прохода правим изкачване до подножието на вр. Долния кьосерлик (631). Спускаме и се и минаваме през ГС Елешница, където ни се налага да напуснем билото и да се спуснем на север към с. Бяла река (245). Оригиналния маршрут е много труден за преминаване с колело. След Бяла река караме до Риш по асфалта и от там отново се качваме на билото за да достигнем крайната точка за деня заслона на Хазим Горския (468).

Ден 10 (10.9.) Хазим Горския – х. Топчийско (44 км/+1100 м). Днешния ден е кратък и не много тежък. Започваме деня с около 5 км. изкачване към Томрукова чешма (675), която е й най-високата ни точка за деня. Продължаваме предимно надолу, преминаваме през с. Планиница и 23 км. от старта сме в Дъскотна (140), където правим почивка. След почивката продължаваме с изкачване към рида Манда баир на Айтоска планина, като подсичаме северните му склонове. Достигаме превал и се спускаме в село Добра поляна и след него сме в село Топчийско. На 1,5 км от селото се намира и едноименната хижа (426)

Ден 11 (11.9.) Топчийско – нос Емине (63 км/+1000 м). Последен ден! Маршрутът този ден е с леки изкачвания и спускания по черни пътчета, от където се откриват и първите гледки към Черно море. 23 км ни делят от интересното село Козичино (418), където правим почивка в магазина. След селото продължаваме по черни песъкливи и панорамни пътища. Пресичаме Дюлинския проход и 9 км след Козичино достигаме най-високата точка за деня – Гьозтепе (520). Продължаваме с малко по-дълго спускане, след което с леки качвания и слизания достигаме Поморийския проход. След малко каране по главния път се отделяме за познатата ни отсечка до Емона и заветната цел – нос Емине. Нощуваме в Емона.

Ден 12 (12.9. - резервен ден) – Прибавяме този в графика за да имаме възможност при нужда да променим плана - да съкратим етапите или да вземем междинен ден почивка при лошо време и/или дружно решение на водачите и групата. Така няма да се налага да бързаме в неприятни условия или да се случи, така че да не можем да завършим заради липсата на този ден.

 

 

УСЛОВИЯ

Участие. Броят на участниците е ограничен. Искаме да включим само хора, които искат, и смятат, че могат да преминат маршрута по предвидения план. Ако при някакви обстоятелства някой не може да продължи, ще му помогнем с транспорт до най-удобното място с публичен транспорт. Може да заявите желание за участие по мейл и ние ще потвърдим участието.

Транспорт.  Ние осигуряваме транспорта от София до х. Ком и от Емона до София.

Съпорт. Ще разполагаме със съпътстващ транспорт – джип. Неговите функции са добре познати – транспорт на останалия багаж, пазаруване на продукти от магазини по време на деня, помощ при беда. Можем и да организираме срещи с джипа на ключови проходи и/или други места.

Настаняване . По време на карането ще нощуваме, по избор, в хижи/къщи за гости или палатки. Няма да имаме възможност за спане в хижи/къщи за гости само в дните – 2-ри и 9-ти.
Цените за настаняване в хижите варират между 10 и 20 лв. За да си запазите място за нощувка е необходимо да ни уведомите по мейл за конкретните места, на които искате да нощувате. Ще имаме уговорка с хижите, че планът ни може да се промени и ще се опитаме да не правим предварителни плащания. Палатки и други бивачни съоръжения ще се транспортират от поддържащ транспорт. При записване ще получите подробна информация с възможностите за настаняване.

Храна . Всеки сам се грижи за храната. Предварително ще знаем на каква храна ще можем да разчитаме на хижите, ще можем да носим собствена и да си набавяме с помощта на съпътстващия джип.

Такса за участие. 550 лв. Таксата включва поддържащ транспорт, организиран транспорт от София до Ком и от Емона до София, водачи, застраховка "Злополука" и туристически паспорт за печати от Oilaripi.com.

Записване. Въпроси и коментари можете да отправяте на bikearea@gmail.com  или на 0897 247 241 – Христо Николов - Ичо, 0885 184 342 - Васил Тодев. Срокът за записване е до 30.юли  2016.