Azores, Sao Miguel - la Ilha Verde

bikearea.org
Азорите – архипелаг от девет острова, разположени в средата на Северния Атлантик, на границата между трите континентални плочи – Северно Американската

 

Азорите – архипелаг от девет острова, разположени в средата на Северния Атлантик, на границата между трите континентални плочи – Северно Американската, Евроазиатската и Африканската. Там царува вечна пролет, поляните са зелени, водите горещи, хората гостоприемни, а храната вкусна. В следващите години ще организираме поредица от пътувания до тези утопично красиви острови. Първото от поредицата пътувания е към остров Сан Мигел – главния и най-голям остров на архипелага. Ще бъдем там за седем дни, а по път ще спрем за познавателна разходка и бира в столицата на Португалия – Лисабон. Ето и подробности:

az1

ПРОГРАМА

Ден 1. (25.05). Летим от София през Лисабон до Понта Делгада. Възможни са различни комбинации от полети, които ще бъдат конкретизирани след формирането на групата. Очаквано пристигане в Понта Делгада е късно вечерта на този ден. Трансфер и настаняване в хотел в центъра на Понта Делгада. Този хотел ще ползваме за целия престой на острова. 

az2

Ден 2. (26.05). Първата ни разходка из Сан Мигел ще бъде в западната част на острова. За около 20 минути се трансферираме до района на Mata do Canario – красиво кратерно езеро, откъдето започва панорамен преход, следящ ръба на огромния кратер Sete Citades. Дъното на кратера е заето от две езера – Синьото и Зеленото, а на хоризонта се синее безбрежието на Атлантика. Прехода продължава около 4 часа и приключва в селцето Sete Citades. Продължаваме с организирания транспорт на запад, за да достигнем до Ponta de Ferraria – място, на което топли минерални води бликат от дъното на океана. Правим бърза баня и пътуваме обратно до Понта Делгада. 

az3

Ден 3. (27.05). Вторият ден от пътуването ни е свързан е с една от забележителностите на морския свят на островите, а именно неговите обитатели. Азорите са известни с това, че са едно от най-добрите места за наблюдение на китове, делфини, акули,  и костенурки в света. Ще направим три часова екскурзия с малка лодка южно от Сан Мигел и ще се запознаем с живота на морските обитатели. Следобед с транспорт се качваме до района на Lagoa do Fogo, след което правим разходка, която ще завърши в Caldeiras de Ribeira или минералните бани на Рибейра. Морската разходка е опция т.е. не е задължителна част от програмата.

az4

Ден 4. (28.05). С транспорт се придвижваме до югозападната част на острова. Тук правим и първата си разходка за деня, следвайки живописна пътека, която се движи по стръмните склонове на острова. Разходката приключва в рибарското селце Ribeira Quente, където ще направим кратък обяд. Следобед с транспорт се преестваме до района на Furnas, където ще направим още една разходка – изкачване до панорамната точка Pico do Ferro, а привечер ще направим още една баня в изворите на Furnas. Привечер се прибираме обратно до Понта Делгада.

az5 

Ден 5. (29.05). Днешният ден е предвиден за преход до най-високата точка на острова – Pico da Vara, издигащ се до 1103 м.н.в. в западната част на острова. Прехода продължава около 5 часа и ако сме късметлии ще имаме чудесна гледка към целия остров и простора на Атлантическия океан. Нощувка в Понта Делгада.

az6

Ден 6. (30.05). Този ден ще направим панорамен преход в северозападната част на острова, достигайки до живописното село Maia. Следобед ще имаме възможност за още една баня и посещение на втрория по големина град на острова – Ribeira Grande. Привечер се прибираме в Понта Делгада.

Ден 7. (31.05). Последната ни разходка ще бъде в централната част на острова. Маршрутът Janela de Infero – Rota de Agua се движи в района на Lagoa do Fogo и дава красиви гледки към планината и южното крайбрежие на острова. Връщаме се за последна нощувка в Понта Делгада.

Ден 8. (01.06). Сутринта летим от Понта Делгада до Лисабон, трансфер до хотела и настаняване. Следобед имаме време за разходка и забележителности и пазар в Лисабон.

Ден 9. (02.06). Трансфер до летище и полет до София.

Програмата може да претърпи промени в реда на провеждане в зависимост от климатичните условия.

Снимки от проучвателното пътуване до остров Сан Мигел можете да видите тук

az7 

УСЛОВИЯ

Транспорт – до Сан Мигел пътуваме със самолет. Възможно е и самостоятелно пътуване, до Понта Делгада. След формиране на групата ще бъде конкретизиран оптималния маршрут за полет. На място ще ползваме нает транспорт, с който ще отиваме до местата за преход. Трансферите от и до летищата в Лисабон и Понта Делгада са подсигурени.

Настаняване  - седем нощувки на база BB в Понта Делгада и една нощувка на база BB Лисабон. Настаняването в Понта Делгада е в апарт хотел, намиращ се в центъра на градчето.

Храна – обедите и вечерите по време на пътуването са свободни. За обяд ще можем да си приготвяме сандвичи или да хапваме в някое малко ресторантче по трасето, а за вечеря ще ползваме местните ресторанти в Понта Делгада.

Преходите – средно ниво на трудност – 4 до 6 часа. Ще се движим по добре оформени пътеки. Подходящи са за хора в добро физическо и здравословно състояние.

Температурите – по това време на годината се очаква да бъдат около 20 – 25 градуса, висока влажност на въздуха и възможност за превалявания.

Необходими документи – Азорите са част от Португалия и съответно за български граждани е достатъчна валидна лична карта.

Водач – Васил Тодев.

Такса за участие – в зависимост от броя на участниците – 8 – 10 души – 780 евро; 11 – 13 души – 700 евро; 14 души – 660 евро. Минимален брой участници – 8 души, максимален – 14 души. Таксата включва: 8 нощувки на база BB, всички трансфери по време на пътуването, български водач, застраховки асистанс. Таксата не включва: самолетни билети, обеди, вечери, напитки, допълнителни атракции (наблюдение на китове, гмуркане, каьонинг), входове в музеи и термални бани, бакшиши за шофьори.

Записване – става, чрез заявка на bikearea@gmail.com до 15.04.2018 или до запълване на местата. Въпроси и уточнения можете да отправяте на 0885 184 342 – Васил Тодев.

Програмата се организира и провежда от туроператор АР ЕНД БИ АДВЕНТЧЪР ООД с удостоверение за извършване на туроператорска дейност №: РК-01-7585/13.07.2016 г.