Зимно приключение в най-високото и красиво родопско село

bikearea.org
През предстоящата зимна ваканция ще се отправим със снегоходки към Западните Родопи. Ще се возим на теснолинейката, ще се наслаждаваме на прекрани род

 

През предстоящата зимна ваканция ще се отправим със снегоходки към Западните Родопи. Ще се возим на теснолинейката, ще се наслаждаваме на прекрани родопски пейзажи, ще усвоим основни техники на придвижване през зимата и ще посетим слабо известни селца. Вечерите ще прекараме край бумтящата печка, а храната ще бъде приготвена и поднесена от любезните ни домакини в село Орцево - най-високото и красиво родопско село. Ето и подробности:

1

ПРОГРАМА

Ден 1. (03.02). Рано сутринта пътуваме от София до гара Септември. На 8:30 хващаме сутрешното влакче, което ще ни отведе в недрата на Родопите. За около 3 часа достигаме гара Аврамово - най-високо разположената ЖП гара на Балканския полуостров. Тук мятаме раниците на гръб, слагаме снегоходките и поемаме по панорамното Велийшко било. По пътя правим кратка почивка за обяд / сандвичи и продължаваме към село Орцево, където пристигаме привечер. Настаняваме се в уютната къща на Даскала и след вечеря правим планове за следващите дни.

Ден 2. (04.02). След закуска ще се заемем с опознаването на зимната екипировка. Ще разберем как се работи с лавинен уред, сонда и лопата. Ще разгледаме картата и следобяд ще направим кратка разходка в района на селото.

2

Ден 3. (05.02). Днес ще се отправим на дълъг преход с цел да достигнем тракийското светилище на връх Бабяшка чука. Археологическите изследвания показаха, че това е било едно от основните светилища на бесите, които са населявали тази част на Родопите. От връх Бабяшка чука се открива прекрасна панорама към Пирин, Рила, Родопите и разложката котловина. Тук обядваме и се насочваме обратно към Орцево, където оставаме за трета нощувка.

Ден 4. (06.02). В последния ден от лагера ще се насочим на север, прехвърляйки билото при връх Кавунтепе. Следва спускане, което ще ни отведе до село Бунцево. По маршрута се наслаждаваме на красиви гледки към снежните гори и поляни, а пред нас се издигат побелелите върхове на Рила. В Бунцево стигаме тъкмо на време за вкусния обяд, който ни очаква в ресторанчето "Рибарника". В ранния следобяд се спускаме с микробус до гара Черна Места, откъдето отново с влакчето се прибираме до Септември и София.

3

Условия за участие
Участниците трябва да попадат в определената за курса възрастова група (12 - 15 години). Те трябва да бъдат в добро здравословно състояние, което се декларира с нарочна декларация. Задължително е попълването на декларация за съгласие за участие от страна на родителите на участника.
 
Настаняване. Участниците ще бъдат настанени в къща за гости в село Орцево.
 
Храна. В рамките на курса децата се хранят три пъти на ден.
 
Екипировка. Всеки участник осигурява личната си екипировка. Тя включва подходящи дрехи и обувки, санитарни принадлежности. Ние предоставяме специализираната екипировка - снегоходки, карти, компаси, лавинни уреди, сонди, лопати.
 
Транспорт. От София до Септември и обратно пътуваме с микробус, а от Септември до гара Аврамово и от гара Черна Места до Септември пътуваме с теснолинейката.
 
Такса за участие: 280 лв. Таксата включва настаняване, храна, транспорт, билети за теснолинейката, водачи, специализирана екипировка, застраховка.
 
Максимален брой участници: 12
 
Дати за провеждане: 3 - 6 февруари 2018
Краен срок за записване: 24 януари 2018 или до запълване на бройката.
 
Въпроси, коментари и записвания: bikearea@gmail.com или 0888 992 864 - Тони, 0889 698 182 - Стела .
 
4
 

Програмата се организира и провежда от туроператор – АР ЕНД БИ АДВЕНТЧЪР ООД с удостоверение за извършване на туроператорска дейност номер: РК – 01 – 7585