Земя родна, земя плодородна, земя ухаеща на рози 4 - 5 Юни

bikearea.org
В първия уикенд на Юни ще се отправим на едно малко по-различно от традиционните за Байкария мероприятия

 

В първия уикенд на Юни ще се отправим на едно малко по-различно от традиционните за "Байкария" мероприятия. Става въпрос за гостуване в Брацигово и селата Бяга, и Равногор. В Бяга от няколко години нашата приятелка Дени Варадинова се занимава с отглеждането на Българска маслодайна роза, а именно на 4ти Юни в селото за първи път ще бъде организиран празник на розата. Та идеята ни е да посетим розовите масиви и празника в събота (04.06), след което да се преместим до село Равногор, където да си направим палатков лагер и прекараме една хубава вечер с гледки към долината на Въча и лагерен огън. На следващия ден ще направим разходка по обзорното било над Равногор, след което ще се върнем до Бяга, за да могат желаещите да си наберат рози за чай, декорация или за каквото друго са решили.

1

ПРОГРАМА

Петък (03.06). Пристигане в село Бяга и настаняване. Възможност за настаняване има недалеч от селото в частна вила (8 легла), в двора на която могат да бъдат опънати палатки. Цената на нощувката във вилата е 18 лв / човек. Възможност за настаняване има също така в Брацигово - автентичната "Попсоколова къща" (http://www.popsokolhouse.com) или комплекс "Илинден" (http://www.guesthouse-bracigovo.com). За настаняване на палатка или във вилата, моля дайте заявка към нас, а за настаняване в споменатите къщи за гости можете да направите резервация на посочените на страниците им телефони.

Събота (04.06). Ранобудните ще имат възможността да се разходят из розовите насаждения и дори да участват в самото бране, след което можем да разгледаме процеса по правилното съхранение и експедиция на набрания цвят към предприятията (дестилерии и екстрактционни линии) за последваща обработка. В 10:30 на мегдана в селото е официалното откриване на празника, естествено придружено със слово на кмета и всички останали атрибути (народни танци на децата от селото автентични песни и т.н.). Обядваме в Бяга и следобяд с колите си се качваме до село Равногор.
Селото е разположено в красива и просторна високопланинска котловина на 1200 м.н.в. Общирните поляни са обрадени от била, обрасли със стари иглолистни гори. На юг и изток се откриват красиви гледки към диплите на Родопите и долината на река Въча. Правим си палатков лагер в близост до манастирчето "Св.Илия", след което се отправяме на разходка до живописните "Бекови скали". Връщаме се привечер и се заемаме с приготвянето на вечерята.

2

Неделя (05.06). След закуска се отправяме на разходка в района на селото. Ще посетим руините на тракийската куполна гробница, след което ще се изкачим до връх "Света Неделя", издигащ се северно от Равногор. Следобяд се връщаме до Брацигово, където може да се разделим по интереси - топъл минерален басейн или розобер за частно ползване на цвета (чай, сладко, ракия, декорация или за каквото ви .

Повече информация за отглеждането, съхранението, преработката и готовите продукти получени от Българска маслодайна роза можете да откриете на http://denivaroseoil.com/bg
Повече информация за района на Равногор можете да откриете на http://divirodopi.org/bg/ravnogor-area-info-slideshow

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ

Записване за събитието може да бъде направено на bikearea@gmail.com. Моля да ни уведомите, дали желаете да нощувате във вилата при Бяга или на палатка. Таксата за участие в събитието е 40 лв и включва водачи, транспорт от Бяга до Равногор и обратно, вечеря (на 04.06) и закуска (на 05.06). Ако имате необходимост от палатка или шалте, ние можем да осигурим такива срещу 5 лв / ден / човек. Допълнителни въпроси и уточнения могат да бъдат получени на 0885 184 342 (Васил Тодев) или 0888 804 787 (Деница Варадинова).