Into the wild II - В долината на Боровица - 21 - 24 Май

bikearea.org
Три години след първото каране Into the wild отново отправяме поглед към онази част на Родопите, която привлича мислите ни и поражда спомени
 
Три години след първото каране Into the wild отново отправяме поглед към онази част на Родопите, която привлича мислите ни и поражда спомени за изоставени села, скални феномени, светилища и храсталясване. В периода между 21 и 24 май ще направим едно кръгче в поречието на река Боровица. Започваме от Паничково и преминаваме през Три могили, язовир "Боровица", Комунига и Женда, долината на Кокездере и Мурга, за да затворим кръга обратно в Паничково. Ето и подробности:
 
ПРОГРАМА 
 
Ден 1. (21.05). Събираме се в село Паничково и поемаме на запад по горски път, следящ билото. Скоро достигаме махалите на село Жълт камък и продължаваме по билото до хижа Сини връх (около 12 км от Паничково). След кратка почивка за обяд и бира в хижата продължаваме към Сини връх. Изкачването до върха включва няколко стръмни участъка, но за около час достигаме подножието на върха, откъдето “хващаме” подсичаща пътека на югоизто към махала Бор. От Бор излизаме на горския път, по който се спускаме до Три могили, където оставаме за нощувка. Спим на палатков лагер в центъра на селото. Общо 25 км с 1200 м изкачване.
 
pix1
 
Ден 2. (22.05). От Три могили поемаме на югоизток по познатото било над Мумджидан. Следваме самото било по очертана пътека с хубави гледки към долините на Боровица и Саръяр (Жълтуша). По билото достигаме до скалния масив Асаркая, по чиито склонове личат останки от старо укрепление и калдъръмена пътека. Гледката на изток към язовир “Боровица” е впечатляваща. От върха се спускаме по пътека към “опашаката” на язовира, пресичаме реката и с кратко избутване достигаме широка пътека южно от язовира. По нея излизаме на шосето от Безводно към язовирната стена. От стената (след проверка на лични документи и взривни вещества) продължаваме по долината на река Боровица до района на село Бакалите, където устройваме палатков лагер и оставаме за две нощувки. Общо 29 км с 600 м изкачване.
 
pix2
 
Ден 3. (23.05). Този ден правим кръгов маршрут в района на Комунига и Женда. От Бакалите се изкачваме по асфалтово шосе с красиви гледки  до Новоселище. Оттам подсичаме хълмовете южно от Комунига и се спускаме Демирджидере. Следва ново изкачване до живописното село Женда. От Женда продължаваме към махала Соколите и скалния феномен “Гъбата”. От “Гъбата” следва красиво спускане по пътека до долината на Боровица и прибиране в лагера при село Бакалите. Общо 27 км с 950 м изкачване.
 
pix3
 
Ден 4. (24.05).  Връщаме се по шосето, следващо река Боровица до стената на едноименния язовир. Тук напускаме пътя и поемаме срещу течението на река Кокездере (Саръяр, Жълтуша). Следва едва забележима животинска пътечка, която многократно пресича реката. С други думи няма да излезем сухи от тази част на маршрута. За около час достигаме до водослива с Карамандере, откъдето започва горски път, изкачващ се по долината. След около 30 минути напускаме пътя и избутваме до махала Долна Мурга – пасторално селце, разположено на едно било между Кокездере и Карамандере. От Долна Мурга започва широка пътека, която следва билото, изкчвайки се до възвишението Олукбаши. Пътеката е изключително панорамна, с хубави гледки към околните била и долини. След Олукбаши следва спускане до Паничково, където финишираме. Общо 26 км с 1150 м изкачване.
 
pix4
 
ТРАНСПОРТ
 
До началната точка (Паничково) пътуваме със собствен превоз (около три часа от София и час и половина от Пловдив). По време на карането основния багаж (палатки, храна и т.н.) ще бъде транспортиран с поддържащия транспорт. Съответно, чрез поддържащия транспорт може да бъде поръчвана храна.
 
НАСТАНЯВАНЕ
 
И трите нощувки по време на карането са на палатков лагер, без възможност за настаняване в къща за гости т.е. носете си палатка, шалте, чувал и т.н.
 
ХРАНА
 
Места за хранене по трасето няма т.е. трябва да си носите собствена храна. Съответно запасите могат да бъдат допълнени, чрез поръчка на съпътстващия транспорт.
 
ЗАПИСВАНЕ И ТАКСА ЗА УЧАСТИЕ
 
Записването става до 17.05 по мейл на bikearea@gmail.com. Въпроси по програмата можете да отправяте също на 0885 184 342. Таксата за участие е 110 лв и включва поддържащ транспорт, водачи по маршрута и застраховка "Злополука".