Триградски мистерии 31.08 - 03.09

bikearea.org
Това е една бърза и спретната малка експедиция, която ще ни отведе до популярния, но и не толкова добе проучен карстов Триградски район.

 

Това е една бърза и спретната малка експедиция, която ще ни отведе до популярния, но и не толкова добе проучен карстов Триградски район. В рамките на четири дни ще надникнем в подземния свят на Родопите, ще се катерим по Триградските скали, ще посетим мистичния Каурчан, ще се разходим из старите гори на Шабаница и ще отдъхнем сред живописната природа на Чаирските езера. 

1

 

ПРОГРАМА

 

Ден 1.(31.08). Отпътуване от София в 16:00 часа и пристигане в Триград около 20 часа. Правим си палатков лагер на една полянка в подножието на Триградските скали. Готвим си вечеря и правим разбор на плана за следващите дни. 

 

Ден 2.(01.09) Харамийска пещера и Виа Ферата. След закуска се изкачваме по стръмна пътечка, водеща към основата на скалния масив, надвиснал над десния бряг на Триградска река. За около 15 минути достигаме до входа на Харамийска пещера. Проникването в дупката става с катерене по фиксиран парапет, което ни отвежда до входната зала, в която са открити следи от пещерно жилище. Следва хоризонтална галерия, която ни отвежда до малък отвор в скалата. Оттук започва впечатляващо 50 метрово спускане в основната зала на пещерата, след което по стръмен сипей излизаме отново на “белия свят”. Връщането до лагера става по козя пътека, виеща се по един корниз над Триградското ждрело. Правим кратък обяд и в следобедните часове се отправяме към т.нар. Виа Ферата - “Железен път” осигуряващ преминаването по скалите южно от Харамийска пещера. Гледките, които се откриват към ждрелото и Триградската река са впечатляващи. Привечер се прибираме в лагера или се отбиваме за по бира в “Музея на Мечката”.

 

2

 

Ден 3.(02.09) Каурчан и горите на Шабаница. След закуска събираме лагера и правим кратък трансфер до пограничното село Кестен. Оттам започва прехода ни билото, разделящо долините на Триградска и Чаирска река. За около два часа се изкачваме до скалисто възвишение, стърчащо над околоните хълмове. Това е мистичния Каурчан. Според преданията на това място е съществувало светилище на бесите. Гледката, откриваща се от върха във всички посоки е незабравима. Следобяд продължаваме в южна посока към билото на Фатмака. Оттук на юг до границата с Гърция се намират вековните гори на резерват Шабаница. Движим се без пътека и постепенно се насочваме към долината на Чаирдере, по която се спускаме до целта за деня - хижа “Чаирски езера”, разположена сред едноименната защитена местност, опазваща характерния ландшафт на едни от малкото естествени езера в Родопите. Нощувката и вечерята са в хижата.

 

Ден 4.(03.09) От Чаирски езера се спускаме до едноименната река и оттам продължаваме на запад към Триград. Преминаваме през живописни поляни и гори и за около 3 часа достигаме Триград. Имаме малко свободно време, в което който желае може да посети пещерата Дяволско гърло. Следобяд отпътуваме към София.

 

3

 

УСЛОВИЯ

 

Транспорт - от София до Триград и обратно пътуваме с личен транспорт. Който няма възможност за такъв може да разчита на асистенция от наша страна. Моля, заявете това своевременно.

 

Настаняване - две вечери спим на палатков лагер в района на Триградското ждрело и една вечер нощуваме в хижа “Чаирски езера”.

 

Екипировка - ние подсигуряваме специализираната екипировка, необходима за проникването в Харамийска пещера и изкачването по Виа Ферата. Всеки сам осигурява необходимата къмпинг екипировка, подходящи дрехи, обувки, раница и т.н. При необходимост можем да осигурим палатка и шалте.

 

Храна - първите два дни приготвяме храната си при полеви условия, а при нощувката на “Чаирски езера” ще разчитаме на приготвена на място храна.

 

Такса за участие - 170 лв. Таксата включва храна за цялото време, настаняване в хижа “Чаирски езера”, специализирана екипировка, водачи, трансфер до Кестен, застраховка.

 

Записване - запсването става до 20.08 на bikearea@gmail.com. 

 

За въпроси и коментариможете да отправяте на 0885 184 342 (Васил) или 0888 779 979 (Димитър)

 

Водачи: Димитър Грозданов, Евгени Монов