"С коне в Балкана"

 
"С коне в Балкана" е програма, която е насочена към деца на възраст 12-16 години, имащи интерес към конете и ездата.  Ще прекараме една седмица в живописната ферма "Подковите", намираща се в южните склонове на Карловския Балкан. Разбира се ще прекараме и време, високо, горе в района на връх Ботев. Програмата включва обучение по работа с коне, езда, бивакуване, ориентиране, преходи в планината, стрелба с лък, игри и други забави. Снимки от 2016-та година.
 
 
Програмата включва следните дейности:
- работа с коне, обучение по езда и езда в планината;
- пешеходни преходи в Балкана;
- ориентиране – усъвършенстване на знанията за работа с компас и ориентиране по карта, и GPS;
- упражняване на различни техники на бивакуване;
- екипни игри и задачи.
 
Програма:
 
Ден 1. Добре дошли. Пътуваме до Карлово. След като пристигнем правим кратък преход до фермата. Изпозлваме следобеда за да организираме лагера си, да си създадем удобства, да опознаем района на фермата, конете и другите домашни животни и домакините. Следобеда ще играем игри за да се опознаем и сплотим. Подписваме групов договор. Спазваме традицията да раздаваме на ротационен принцип различни роли, които осигуряват равномерното и равнопоставено включване в отделните дейности на всеки участник. Ролите са интересни – фотограф, репортер, будилник, магьосник и други. Приготвяме си вечеря и си споделяме около огъня. Заспиваме със звездите.
 
Ден 2. Езда и приключения в гората. Първите три дни ще отделим на ездата и на други приключения в района. След закуска ще се разделим на две и първата група на „Конярите” ще се занимават с конете – как да общуват с тях, как да ги хранят,  оседлават и яздят. „Приключенците" пък се отправят в околностите за да усъвършенстват уменията си в  ориентирането, откриването на пътеки в планината, работата с въжета. Следобеда ще можем да се възползваме от малкото езерце на фермата, където да направим обща разхлаждаща баня. Вечеряме и пак сме около огъня.
 
 
Ден 3. Смяна на ролите. След закуска продължаваме в същите групи до обяд. Следобед се разменяме за да може и „Приключенците” да станат „Коняри” и обратното. Следобед отново ще оставим време за общи игри и свободно време. Можем да Вечерта ще споделяме емоции след домашно приготвената вечеря.
 
Ден 4. Отново на конете. Продължаваме да работим с конете за да можем да свикнем с тях преди по-дългия преход следващия ден. Групата на „Приключенците” пък тренира за следващия ден начините за бивакуване в близката гора по течението на прохладната Навалийска река. Правят разходки с елементи на ориентиране в Балкана. Следобед можем да направим нещо добро за фермата, като дружно помогнем в изграждането или окрасяването на нещо, което да остане за следващите посетители там. Хубаво нали? Правим планове за следващия ден. Вечеряме около огъня.
 
 
Ден 5. С коне в Балкана. Днес всички ще се отправим с конете към Балкана. Ще се качим под връх Кочмара, където ще устроим нашият импровизиран бивак. Следобеда ще използваме за да яздим във високата планина и да се дивим на гледките към Долината на Розите, Средна гора и Родопите. Ще си готвим на огъня, като в каубойските филми, и ще си говорим за живота и планината. Изпращаме слънцето и нощуваме под многозвездното небе.
 
Ден 6. Отново в лагера. Ставаме рано, защото няма как да пропуснем изгрева. Правим закуска и се наслаждаваме на ранното слънце. Сутринта яздим отново коне. Откриваме други красиви и диви части в Балкана. Следобеда се завръщаме във фермата за последната ни вечер там. Огън, споделяне и забавление.
 
 
 
 
Ден 7. …тръгваме за да дойдем пак! Правим закриване на лагера и си припомняме хубавите и предизвикателни мигове в т.нар. ”Сърцето на лагера”. Правим преход до Карлово и отпътуваме.
 
*При по-малко на брой желаещи деца можем да проведем лагера с друга програма.
 
 
Условия за участие
Съгласие за участие и подходящо здравословно състояние. Участниците трябва да попадат в определената за курса възрастова група (12 – 16 години). Те трябва да бъдат в добро здравословно състояние, което се декларира с нарочна декларация. Задължително е попълването на декларация за съгласие за участие от страна на родителите на участника.
 
Настаняване. Участниците се настаняват на палатки в двора на фермата. При лоши метеорологични условия може да се настаним в къщата на Фермата или заслон в планината (ден 5).
 
Храна. В рамките на курса децата се хранят три пъти на ден, като задължително минимум едно от ястията е сготвена храна.
 
Екипировка. Всеки участник сам осигурява личната си екипировка. Тя включва подходящи дрехи и обувки, топъл спален чувал, фенерче, санитарни принадлежности, посуда и др. Ние предоставяме специализираната екипировка - палатки, шалтета, каски, друга екипировка при ездата, карти, компаси, и други..
 
Транспорт. Курсът започва в Карлово. Транспортирането до и от там може да бъде извършено от родителите на участника или с организиран от наша страна транспорт, което става при предварителна заявка.
 
Такса за участие: 420 лв. Таксата включва храна, инструктори, специализирана екипировка, съпътстващ транспорт, застраховка. Таксата не включва транспорт, осигуряването на лична екипировка. Таксата е валидна при минимум 10 участника.
 
Дати за провеждане: 20-26 август 2017
Краен срок за записване: 13 август 2017
 
Въпроси, коментари и записвания: bikearea@gmail.com или 0897 247 241 - Христо Николов
 
ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ
 
1. Как става записването? – Изпратете писмо до bikearea@gmail.com  със запитване за съответен курс. Ние връщаме потвърждение за записването заедно със здравословен формуляр и декларация за съгласие на родителя и банкова сметка за превеждане на такса (капаро от 50 лв.). Около седмица преди лагера правим родителска среща където събираме останалата част от таксата и приемаме документите (в краен случай ги събираме при започване на лагера).
 
2. Какво става ако участника не може да дойде? – Условията са независимо от причините за невъзможност на детето да участва. Ако съобщите това до 30 дни преди началото на лагера връщаме преведеното капаро. В останалите случаи задържаме капарото.
 
3. Отстъпки? – за едновременно участие на братя и/или сестри - 10 % от таксата на децата. За участие на едно дете в повече от един лагер за сезона – 10 % от таксите.
 
4. Какво трябва да си носи участникът? – тук има списък с необходимата лична екипировка на участника!
 
5. Кой се грижи за децата по време на лагерите? - Нашият колектив се състои от инструктори с опит в работата с деца и други дейности на открито. Обикновено по време на лагерите осигуряваме по един инструктор за всеки шест деца.
 
6. Колко трудни са заниманията включени в програмите? - Нивото на трудност на заниманията е съобразено с физическите възможности на децата и младежите в съответната възрастова група. След запознаване с участниците се преценява индивидуално дали да бъде увеличен или намален обема на натоварванията. Разбира се целта ни не е да постигаме високи спортни постижения, а да се забавляваме и прекарваме добре времето си сред природата.
 
7. Задължително ли е участието в отделните занимания? - Няма нищо задължително. Всичко, което правим има за цел да подобри уменията на отделните участници или да им помогне да преодолеят някои свои страхове (например от високо или тъмно), но никога няма да принудим участник да участва в нещо против волята си.
 
8. Какви са битовите условия? - Те са различни в зависимост от програмата. При "подвижните" лагери нощуваме на палатки и съответно всеки ден "изграждаме" нов лагер. Обикновено това става в близост до чешма или друг източник на питейна вода. В тези случаи имаме определени правила относно ходенето до тоалетна и управлението на отпадъците с цел осигуряване на хигиена и безопасност. Храната си приготвяме като готвим с помощта на газов котлон или директно върху открит огън. Всеки участник се грижи за собствената си посуда, като ние следим за спазването на хигиена.
 
9. С какво се хранят децата? - Участниците в лагерите се хранят задължително три пъти на ден плюс малка следобедна закуска. Примерното меню за един ден е следното: закуска - пържени филии със сладко, сирене и чай; обяд - сандвичи с масло, сирене, кашкавал, колбас, домат, краставица плюс плод и вафла; вечеря - супа, готвено ястие и десерт. Ако някой участник има специфични нужди съответно за него се приготвя подходяща храна.
 
10. Медицинско обслужване? - Участниците в нашия екип са обучение да осигуряват първа долекарска помощ т.е. да помогнат в случай на охлузване, лека контузия, неразположение. В случай на нужда от по-сериозна лекарска интервенция пострадалия ще бъде транспортиран по най-бързия и безопасен начин до болнично заведение. С цел безопасното пребиваване на участниците е необходимо предварително да знаем за тяхното здравословно състояние - алергии, епилепсия, непоносимост и т.н. В този смисъл е важно да бъде попълнена коректно приложената декларация за медицинско състояние.
 
11. Могат ли децата да използват мобилни телефони, MP3 и други електронни устройства? - Ние не насърчаваме употребата на подобни устройства. Разбира се децата могат да носят със себе си мобилни телефони и да ги използват, за да поддържат връзка с родителите си, но е редно това да става след приключване на занятията за деня т.е. привечер след 19 часа.Злоупотребяването може да доведе до прибирането телефона на участника за определено време или остатъка от лагера.
 
12. Кой се грижи за дисциплината по време на лагерите? - Спазването на дисциплина е обща отговорност т.е. както на инструкторите, така и на участниците в лагера. Ние се стремим да зададем достатъчно ясно формулирани правила и съответно да съблюдаваме за тяхното спазване. Обикновено инструкторите прекарват около 80% от денонощието заедно с участниците в лагера.
 
13. Имат ли нужда децата от "джобни"? - За лагерите "С дъха на смола" и "С дъх на приключение" по-скоро не. Всичко от, което имат нужда по време на лагера е включено в цената. От друга страна повечето места, които посещаваме на дават възможност за разходване на пари. За програмите "С колела и лодки по вятъра", "С колела в Родопите" и "С дъх на скала" децата могат да носят със себе си малка сума - 30-40 лв („С дъх на скала” – около 80 лв.). Не се препоръчва децата да носят със себе си големи суми или ценности, защото невинаги е възможно те да бъдат съхранени по подходящ начин.