"С колела в Родопите" - велокурс и пътешествие

И ТАЗИ ГОДИНА ЛАГЕРЪТ ЩЕ СЕ ДВИЖИ ПО НОВ МАРШРУТ. ЩЕ БЪДЕ ОПИСАН СКОРО.

"С колела в Родопите" е приключенска велосипедна програма предназначена за юноши и младежи на възраст между 13 и 16 години. В рамките на една седмица ще имаме възможността научим малко повече за различните техинки на каране на велосипед в планината и да пътешестваме из прашните пътища и прекрасните гори на Западните Родопи.

bikes1

Програмата включва следните дейности:

- практически занятия свързани с подобряване техниката на колоездене в планината - безопасност, катерене, спускане, спиране
- повишаване на знанията относно поддръжаката на планинското колело - смяна на гуми, почистване и смазване, ремонт
- навигация или работа с карта, компас, GPS
- научаване на правила за групово предвижване в планината
- плаване с кану и въжена градина на бреговете на язовир "Голям Беглик"
- велопътешествие в района от язовир "Голям Беглик", през долината на р. Доспат, Велийшко-виденишкото било, село Орцево до Велинград
- занимателни игри и групови задачи 

Целта на този курс е да подобрим познанията и уменията си за каране на колело в планината. В първата част на курса предвиждаме кратки карания по пътищата в района на Беглика, които ще бъдат комбинирани с практически задачки за подобряване техинката ни каране. Ще отделим време и на въпросите свързани с поддръжката на планинския велосипед, след което ще се впуснем в няколкодневно вело пътешествие из приказните гори и поляни на западните Родопи.
 
bikes2
 

 

 

Детайлно описание на програмата


Ден 1. Пристигане и ориентацияУчастниците пристигат в местността "Беглика". Следва първоначално запознаване и кратък пешеходен преход до горски център "Чатъма". Построяваме лагера си в гората на едноименната защитена местност и се запознаваме с реда за пребиваване в горския център. Разпределяме ролите на отделните участници.Практиката ни по време на лагерите е да раздаваме на ротационен принцип различни роли, които осигуряват равномерното и равнопоставено включване в отделните дейности на всеки участник. Ролите, които получават участниците са: пазител на огъня (тези, които се грижат за събирането на дърва и поддържането на лагерния огън), будилник (този, който се грижи за навременното събуждане на лагерниците), фотограф/репортер, който има грижата да "запечата" моментите от преживяванията и т.н.

Ден 2,3. Велосипеди – теория и практика. След вкусна закуска и тонизираща игра ще проведем кратко теоретично запознаване с велосипедите, които ще ползваме по време на лагера. Ще се научим как правилно да ги караме и как да се грижим за тях. В рамките на няколко часа ще направим лек вело-преход в района. Следобед , след като се погрижим за ползваните велосипеди , ще се пробваме колко сме сръчни и смели на въжената ни градина или ще посетим с кану някой от островите в язовира. Следва разбор на наученото през деня, вечеря и сладки приказки и разкази край лагерния огън.  

bikes3

 

Ден 4. Потегляме на път. Тази сутрин закусваме малко по-бързо , за да имаме време спокойно да съберем палатките и всички дрехи и вещи, които сме разпилели предишните дни. Приготвяме си сандвичи за обяд и потегляме на пътешествие. През този ден ще караме покрай два нови за нас красиви родопски язовира – Тошков чарк и Широка поляна. Вечерта ще си направим бивак в района на голямата поляна в местността Лонгурлии.

Ден 5. Движим се. Този ден ще се качим на Велийшко-Виденишкото било, ще покараме по него и ще се спуснем в долината на река Доспат. Някъде там, между селата Побит камък и Медени поляни ще си харесаме място за нощувка. Сутринта ще си приготвим сами сандвичите за обяд , вечерта ще си приготвим сами вечерята и от ден на ден тези неща ще ни стават все по-лесни и ще ни отнемат все по-малко време.

Ден 6. Панорами. През този ден преминаваме през няколко китни селца и махали, като от приказките. Караме покрай планински ниви и пасища добитък и през цялото време се наслаждаваме на гледки към Родопите, Пирин и Рила. Крайната цел за деня е село Орцево, най-високото село в България , с незабравим изглед към Пирин планина.

Ден 7. Отпътуване. Този ден преходът е по-лек. Изкачваме като на шега връх Велийца и от там се движим предимно надолу през китни помашки села. Ще финишираме във Велинград, където ще имаме възможност да наваксаме с всичко липсвало ни през последната седмица.

Условия за участие

Съгласие за участие и подходящо здравословно състояние. Участниците трябва да попадат в определената за курса възрастова група. Те трябва да бъдат в добро здравословно състояние, което се декларира с нарочна декларация. Задължително е попълването на декларация за съгласие за участие от страна на родителите на участника.

Настаняване. Първите три дни ччастниците се настаняват на палатки и в общи помещения в горски център "Чатъма". От ден 4 до  ден 7 се настаняваме на палатки в близост до хижа или заслон, където можем да се подлсоним при лошо време.

Храна. В рамките на курса децата се хранят три пъти на ден, като задължително минимум едно от ястията е сготвена храна.

Екипировка. Всеки участник сам осигурява личната си екипировка, включително и велосипеда си. Ние можем да осигурим подходящ велосипед срещу 70 лв за целия курс. Екипировката включва подходящи дрехи и обувки, спален чувал,фенерче, санитарни принадлежности и др. Ние предоставяме специализираната екипировка - палатки, шалтета, планински велосипеди, лодки, каски, спасителни жилетки, катерачен инвентар, карти, компаси. ТУК МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ВЕЛОСИПЕДИТЕ.

Транспорт. Курсът започва в местността Беглика и завършва на друго място. Транспортирането до и от тези точки може да бъде извършено от родителите на участника или с организиран от наша страна транспорт, което става при предварителна заявка.

Такса за участие: 340 лв. Таксата включва настаняване, храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка. Таксата не включва, наем на велосипед, стойността на транспорта, както и осигуряването на лична екипировка. Таксата е валиндна при минимум 8 участника.

Дата за провеждане: 6-12 август 2017

Краен срок за записване: 28 юли 2017

Въпроси, коментари и записвания: bikearea@gmail.com или 0897 247 241 - Христо Николов

 

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

1. Как става записването? – Изпратете писмо до bikearea@gmail.com със запитване за съответен курс. Ние връщаме потвърждение за записването заедно със здравословен формуляр и декларация за съгласие на родителя и банкова сметка за превеждане на капаро. Около седмица преди лагера правим родителска среща където събираме останалата част от таксата и приемаме документите (в краен случай ги събираме при започване на лагера).
 
2. Какво става ако участника не може да дойде? – Условията са независимо от причините за невъзможност на детето да участва. Ако съобщите това до 30 дни преди началото на лагера връщаме преведеното капаро. В останалите случаи задържаме капарото.
 
3. Отстъпки? – за едновременно участие на братя и/или сестри 10 % от таксата на децата. За участие на едно дете в повече от един лагер за сезона – 10 % от таксите.
 
 
5. Кой се грижи за децата по време на лагерите? - Нашият колектив се състои от инструктори с опит в работата с деца и други дейности на открито. Обикновено по време на лагерите осигуряваме по един инструктор за всеки шест деца.
 
6. Колко трудни са заниманията включени в програмите? - Нивото на трудност на заниманията е съобразено с физическите възможности на децата и младежите в съответната възрастова група. След запознаване с участниците се преценява индивидуално дали да бъде увеличен или намален обема на натоварванията. Разбира се целта ни не е да постигаме високи спортни постижения, а да се забавляваме и прекарваме добре времето си сред природата.
 
7. Задължително ли е участието в отделните занимания? - Няма нищо задължително. Всичко, което правим има за цел да подобри уменията на отделните участници или да им помогне да преодолеят някои свои страхове (например от високо или тъмно), но никога няма да принудим участник да участва в нещо против волята си.
 
8. Какви са битовите условия? - Те са различни в зависимост от програмата. При "подвижните" лагери нощуваме на палатки и съответно всеки ден "изграждаме" нов лагер. Обикновено това става в близост до чешма или друг източник на питейна вода. В тези случаи имаме определени правила относно ходенето до тоалетна и управлението на отпадъците с цел осигуряване на хигиена и безопасност. Храната си приготвяме като готвим с помощта на газов котлон или директно върху открит огън. Всеки участник се грижи за собствената си посуда, като ние следим за спазването на хигиена.
Програмите, които се провеждат в горски център "Чатъма" предлагат по-различни битови условия. Центъра разполага с обособено помещение за готвене и хранене, компостни тоалетни и баня със слънчев колектор. При нужда (напр. влошаване на времето) участниците се настаняват в масивни постройки, които са снабдени с легла и печки. Горския център е електрифициран, което позволява да бъдат зареждани батерии, фотоапарати, телефони и т.н.
 
9. С какво се хранят децата? - Участниците в лагерите се хранят задължително три пъти на ден плюс малка следобедна закуска. Примерното меню за един ден е следното: закуска - пържени филии със сладко, сирене и чай; обяд - сандвичи с масло, сирене, кашкавал, колбас, домат, краставица плюс плод и вафла; вечеря - супа, готвено ястие и десерт. Приготвянето на храната се извършва от опитен готвач (баба). Ако някой участник има специфични нужди съответно за него се приготвя подходяща храна. Децата могат да си носят и собствена такава, но не насърчаваме консумирането на т.нар. "junk food"  т.е. чипсове, царевични пръчици, бисквити и т.н.
 
10. Медицинско обслужване? - Участниците в нашия екип са обучение да осигуряват първа долекарска помощ т.е. да помогнат в случай на охлузване, лека контузия, неразположение. В случай на нужда от по-сериозна лекарска интервенция пострадалия ще бъде транспортиран в рамките на един час до болнично заведение във Велинград или Пазарджик. С цел безопасното пребиваване на участниците е необходимо предварително да знаем за тяхното здравословно състояние - алергии, епилепсия, непоносимост и т.н. В този смисъл е важно да бъде попълнена коректно приложената декларация за медицинско състояние.
 
11. Могат ли децата да използват мобилни телефони, MP3 и други електронни устройства? - Ние не насърчаваме употребата на подобни устройства. Разбира се децата могат да носят със себе си мобилни телефони и да ги използват, за да поддържат връзка с родителите си, но е редно това да става след приключване на занятията за деня т.е. привечер след 19 часа.Злоупотребяването може да доведе до прибирането телефона на участника за определено време или остатъка от лагера.
 
12. Кой се грижи за дисциплината по време на лагерите? - Спазването на дисциплина е обща отговорност т.е. както на инструкторите, така и на участниците в лагера. Ние се стремим да зададем достатъчно ясно формулирани правила и съответно да съблюдаваме за тяхното спазване. Обикновено инструкторите прекарват около 80% от денонощието заедно с участниците в лагера.
 
13. Имат ли нужда децата от "джобни"? -  Децата могат да носят със себе си малка сума от около 30-40 лв. Не се препоръчва децата да носят със себе си големи суми или ценности, защото невинаги е възможно те да бъдат съхранени по подходящ начин.