"С колела и лодки по вятъра" - вело-ветроходно приключение в Родопите

 

Вятър в косите – това е мотото на курса. Дали ще го гоним с колела, или ще го улавяме с платната, девет дни ще сме с вятър в косите. Едно приключение из закътаните заливи на яз. Батак, в което ще се научим да улавяме вятъра и да плаваме с ветроходна лодка към неизследвани тайни места и острови. Ще спим на палатки на брега, вечер ще разучаваме картата на „голямата вода” около огъня, а през деня ще сме откриватели на неизследвани земи отвъд хоризинта. Ще сменяме ветроходните лодки с колела, а понякога ще се налага де се спускаме и с въжета и всичко това ще правим за да сме непрекъснато с вятър в косите. Ще помагаме на приятелите до нас и ще разчитаме на тях – ще имаме обща цел: ДА СТАНЕМ ЕКИПАЖ.

vetro2

Програмата включва следните дейности

- добиване на първоначални умения по ветроходство 
- плаване в екип

- алпийска техника

- планинско колоездене и ориентиране

- екипни игри

- бивакуване

 

Детайлно описание на програмата

Ден 1. Лагерът на Батак. Този ден пътуваме от София до курорта Цигов чарк, разположен на южния бряг на язовир Батак. От Цигов чарк пешеходен преход (около 2 часа), за да достигнем до местността “Ушите”, където оставаме за следващите няколко дни. Следобеда прекарваме в изграждането на лагера, запознаване и екипни игри. Вечерта се събираме заедно да споделим нагласи и очаквания и да „сверим часовниците” за приключението, което ни очаква и целите ни.

 

Ден 2. Ориентиране. Започваме деня с игри и слагаме основи на добрата ни комуникация и екипността ни. По-късно се учим да се ориентираме и търсим „съкровища” с помощта на карти и компаси, и радиостанции. Вечерта обсъждаме конкурентното начало, пътя, който са изминали и двете групи, както и проблемите и динамиката вътре в екипите.

 

 

Ден 3. На високо. Отново започваме с игри - по динамични, за подкрепа и групово справяне с предизвикателства. Следва запознаване с алпийската и спелео екипировка благодарение, на която можем да преминем през подобни групови и индивидуални предизвикателства. Въжената градина е разделена на две части: ниска и висока, като съответно във всяка има по една малка група и после си разменят местата. Ниската част ще ни помогне да осмислим как работим в екип, как се справяме заедно, как разпределяме задачите, грижим се едни за други и обсъждаме. Високата част ни помага да преодоляваме страхове, да погледнем от високо на групата под нас и да помислим за себе си, за това как се справяме, какво можем и какво показваме.

Вечерта обсъждаме основата на нашето “заедно”, през какво сме минали, как се чувстваме и какви проблеми ще занесем на борда в следващите приключения.

 

Ден 4. Ветроходство. Въведение

Започваме деня в лагера с кратко теоретично въведение, което да ни „настрои” на новата вълна. След това разпределяме екипировката и за около 30 минути стигаме до лодките. Стъкмяваме ги заедно и отплаваме. Запознаваме се с основните маневри и принципи в управлението. Ще спрем някъде за кратка почивка, може и да се изкъпем. Прибираме се за вечеря в лагера.

Вечерта си говорим малко за навигация (как се ориентираме в морето) и метеорология (например защо, кога и откъде духа вятърът)

 

Ден 5. Ветроходство. Експедиция

Плаваме до близкия курорт, където има малко свободно време на сушата. На връщане прекосяваме целия язовир. Този ден взимаме някои нови елементи и упражняваме уменията си на нови позиции - следобедът вече всеки един е заемал всяка от екипажните роли. Вечерта си говорим за ветроходните състезания. Владеем нов език: грот, румпел, шкаторина, форщаг, поворот.

 

 

 

Ден 6. Ветроходство. Регата

Сутринта правим някои финални упражнения и пробно минаване по състезателното трасе. След това правим гонки (няколко мини състезания), които накрая излъчват и крайния победител. Завършваме с награждаване. Вечерта край огъня си говорим кой, кога и защо е победил; и още защо е добре да губим и други моряшки тайни. Победителите черпят, спретваме си моряшка веселба.

 

Ден 7. Колела. След закуска се заемаме с прибирането на лагера и почистване на околността. Качваме се на колелата и се отправяме в източна посока, обикаляйки язовира. За около три часа достигаме град Батак, където ще направим кратка почивка за обяд. Следобеда продължаваме в източна посока, изкачвайки се постепенно към село Нова махала. След нови три часа достигаме селото и правим лагера си на хубава поляна в подножието на връх Калето. Общото разстояние за деня е около 26 км.

 

 

Ден 8. 27.07. Колела. От Нова махала се отправяме на югоизток, изкачвайки се по шосето към седловината Курджилък. Тук шосето се разклонява и ние поемаме по тесен планински път, обикалящ по източните склонове на връх Баташки Снежник. Скоро достигаме до Фотинската скала - огледно място, от което се открива хубава гледка към село Фотиново, долината на Въча, родопския дял Чернатица и Перелик. Правим почивка на това място и продължаваме по шосето, докато достигнем река Гашня. Отбиваме се по долината на река и постепенно започваме изкачване към Баташки Снежник. Пътят следи живописната река и за около два часа ни отвежда до красиви високопланински поляни - царството на благородния елен. Още малко усилия и достигаме до крайната цел за деня - местността Аеропланово - обширни, заравнени поляни, разположени в западното подножие на Баташки Снежник. Тук правим лагера си и оставаме за нощувка. Общото разстояние за деня е около 22 км.

 

Ден 9. 28.07. Колела. След закуска се отправяме пеш към най-високата точка на връх Баташки Снежник. Изкачването отнема около час и половина. Връщаме се до лагера и отново се мятаме на колелата - този път движението е надолу! Спускаме се през поляни и гори до долината на Томофилево дере и оттам до местността Снежана и шосето Батак - Доспат. Това е и финалната точка на нашето пътешествие. Оттук до София пътуваме с организиран транспорт. Общото разстояние за деня е около 14 км (4 пеш и 10 с колело).

 

Условия за участие

 
Съгласие за участие и подходящо здравословно състояние. Участниците трябва да попадат в определената за курса възрастова група (12 - 16 години). Те трябва да бъдат в добро здравословно състояние, което се декларира с нарочна декларация. Задължително е попълването на декларация за съгласие за участие от страна на родителите на участника.
 
Настаняване. Участниците се настаняват на палатки. При лоши метеорологични условия и при желание на участниците, може да се настаним на закрито. За тази цел е добре децата да носят джобни пари (около 50-60 лв.) за покриване на нощувките.
 
Храна. В рамките на курса децата се хранят три пъти на ден, като задължително минимум едно от ястията е сготвена храна.
 
Екипировка. Всеки участник сам осигурява личната си екипировка. Тя включва подходящи дрехи и обувки, топъл спален чувал, фенерче, санитарни принадлежности, посуда и др. Ние предоставяме специализираната екипировка - палатки, шалтета, карти, компаси, инвентар за катерене и други необходими.
 
Транспорт. Транспортирането до началната и крайната точка ще бъде извършено със сспециализиран транспорт от София до язорив Батак и от м. Снежана дол София. Цената е включена в тансата за участие.
 
Такса за участие: 490 лв. Таксата включва храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка. Таксата не включва осигуряването на лична екипировка. Таксата е валидна при минимум 12 участника.
 
Дати за провеждане: 20-28 юли 2017 г.
 
Краен срок за записване: 11 юли 2017 г.
 
 
Въпроси, коментари и записвания: mail@reverso.bg   или  0888 779 979 - Училище за приключения "Реверсо".
 

 

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

1. Как става записването? – Изпратете писмо до bikearea@gmail.com със запитване за съответен курс. Ние връщаме потвърждение за записването заедно със здравословен формуляр и декларация за съгласие на родителя и банкова сметка за превеждане на капаро. Около седмица преди лагера правим родителска среща където събираме останалата част от таксата и приемаме документите (в краен случай ги събираме при започване на лагера).
 
2. Какво става ако участника не може да дойде? – Условията са независимо от причините за невъзможност на детето да участва. Ако съобщите това до 30 дни преди началото на лагера връщаме преведеното капаро. В останалите случаи задържаме капарото.
 
3. Отстъпки? – за едновременно участие на братя и/или сестри 10 % от таксата на децата. За участие на едно дете в повече от един лагер за сезона – 10 % от таксите.
 
 
5. Кой се грижи за децата по време на лагерите? - Нашият колектив се състои от инструктори с опит в работата с деца и други дейности на открито. Обикновено по време на лагерите осигуряваме по един инструктор за всеки шест деца.
 
6. Колко трудни са заниманията включени в програмите? - Нивото на трудност на заниманията е съобразено с физическите възможности на децата и младежите в съответната възрастова група. След запознаване с участниците се преценява индивидуално дали да бъде увеличен или намален обема на натоварванията. Разбира се целта ни не е да постигаме високи спортни постижения, а да се забавляваме и прекарваме добре времето си сред природата.
 
7. Задължително ли е участието в отделните занимания? - Няма нищо задължително. Всичко, което правим има за цел да подобри уменията на отделните участници или да им помогне да преодолеят някои свои страхове (например от високо или тъмно), но никога няма да принудим участник да участва в нещо против волята си.
 
8. Какви са битовите условия? - Те са различни в зависимост от програмата. При "подвижните" лагери нощуваме на палатки и съответно всеки ден "изграждаме" нов лагер. Обикновено това става в близост до чешма или друг източник на питейна вода. В тези случаи имаме определени правила относно ходенето до тоалетна и управлението на отпадъците с цел осигуряване на хигиена и безопасност. Храната си приготвяме като готвим с помощта на газов котлон или директно върху открит огън. Всеки участник се грижи за собствената си посуда, като ние следим за спазването на хигиена.
Програмите, които се провеждат в горски център "Чатъма" предлагат по-различни битови условия. Центъра разполага с обособено помещение за готвене и хранене, компостни тоалетни и баня със слънчев колектор. При нужда (напр. влошаване на времето) участниците се настаняват в масивни постройки, които са снабдени с легла и печки. Горския център е електрифициран, което позволява да бъдат зареждани батерии, фотоапарати, телефони и т.н.
 
9. С какво се хранят децата? - Участниците в лагерите се хранят задължително три пъти на ден плюс малка следобедна закуска. Примерното меню за един ден е следното: закуска - пържени филии със сладко, сирене и чай; обяд - сандвичи с масло, сирене, кашкавал, колбас, домат, краставица плюс плод и вафла; вечеря - супа, готвено ястие и десерт. Приготвянето на храната се извършва от опитен готвач (баба). Ако някой участник има специфични нужди съответно за него се приготвя подходяща храна. Децата могат да си носят и собствена такава, но не насърчаваме консумирането на т.нар. "junk food"  т.е. чипсове, царевични пръчици, бисквити и т.н.
 
10. Медицинско обслужване? - Участниците в нашия екип са обучение да осигуряват първа долекарска помощ т.е. да помогнат в случай на охлузване, лека контузия, неразположение. В случай на нужда от по-сериозна лекарска интервенция пострадалия ще бъде транспортиран в рамките на един час до болнично заведение във Велинград или Пазарджик. С цел безопасното пребиваване на участниците е необходимо предварително да знаем за тяхното здравословно състояние - алергии, епилепсия, непоносимост и т.н. В този смисъл е важно да бъде попълнена коректно приложената декларация за медицинско състояние.
 
11. Могат ли децата да използват мобилни телефони, MP3 и други електронни устройства? - Ние не насърчаваме употребата на подобни устройства. Разбира се децата могат да носят със себе си мобилни телефони и да ги използват, за да поддържат връзка с родителите си, но е редно това да става след приключване на занятията за деня т.е. привечер след 19 часа.Злоупотребяването може да доведе до прибирането телефона на участника за определено време или остатъка от лагера.
 
12. Кой се грижи за дисциплината по време на лагерите? - Спазването на дисциплина е обща отговорност т.е. както на инструкторите, така и на участниците в лагера. Ние се стремим да зададем достатъчно ясно формулирани правила и съответно да съблюдаваме за тяхното спазване. Обикновено инструкторите прекарват около 80% от денонощието заедно с участниците в лагера.
 
13. Имат ли нужда децата от "джобни"? -  Децата могат да носят със себе си малка сума от около 30-40 лв. Не се препоръчва децата да носят със себе си големи суми или ценности, защото невинаги е възможно те да бъдат съхранени по подходящ начин.