"С каяк в Източни Родопи"

 

С каяк в Източни Родопи" е приключенска програма, организирана съвместно с училище за приключение "Реверсо". Предназначена е за деца на възраст между 12 и 16 години и се провежда на язовир Студен Кладенец в Източните Родопи и ще включва плаване с каяци, бивакуване, наблюдение на диви животни и птици, пешеходни преходи и откривателство из потайните околности на язовира - крепости, светилища, водопади, скали, пещери и други.

 
Програмата включва следните дейности:
 
  • плаване с каяк в язовир Студен кладенец;
  • преходи в района на язовира – посещения на крепости, светилища, пещери, скали и водопади;
  • наблюдение на диви животни и птици;
  • ориентиране във вода и на сушата - усъвършенстване на знанията за работа с компас и ориентиране по карта;
  • бивакуване;
  • екипни игри и задачи.
 
Ден 1. Начало на програмата. 
Пътуваме и се срещаме в село Островица, близо до Кърджали. Разпределяме екипировката и багажите в каяците и съпътстващата ни лодка.  Запознаваме се с лодките, с които ще работим през целия лагер. Плаваме до село Лисиците, където построяваме и организираме палатковия си лагер. Подписваме групов договор и разпределяме ежедневните задачи и роли. За постигане на приятелска атмосфера играем игри за запознаване, сближаване и забавление. Вечерта изпращаме деня на Чуткая. Вечер около огъня.
 
 
Ден 2. Моняк и Буюк дере
След закуска прибираме лагера и се приготвяме за плаване. Плаваме до подножието на крепостта Моняк. Оставяме каяците и се изкачваме до върха на крепостта, от където се открива, невероятна гледка към язовира и на запад към Кърджали и по-високите Западни Родопи. Следобед навлизаме с каяците в ръкава на Буюк дере. Отправяме се към м. Крояците, където акостираме, организираме бивака си и приготвяме вечеря си. Изпращаме деня със силуета на Юмрука кая и прекарваме вечерта около лагерния огън и правим планове за утрешния ден.
 
Ден 3. Юмрук кая
Този ден отново ще ползваме каяците за да открием нови места около язовира. Отправяме се да видим какво се крие в залива на Перперешка река, източно от около Юмрук кая. Слизаме за да открием път до върха и крепостта на 587 н.м.в. Връщаме се и плаваме още малко като се връщаме в  м. Крояците и нощуваме в същия лагер.
 
Ден 4. Пеша по Бойник планина
Районът над Крояците е част от горско стопанство „Студен кладенец”, където се отглеждат много горски животни. Те са обезпокоявани и почти не се страхуват от хората. Ще гледаме лесно сърни и елени докато този ден правим преход до билото на Бойник планина. Цели за деня са ни изоставеното село Бойник и крепостта Пандък кая. Слизаме и нощуваме отново в лагерът ни в м. Крояците.
 
 
Ден 5. Отново по вода до Саръкая и стената
След закуска прибираме бивака си и се отправяме отново на пътешествие по вода. Плаваме в източна посока като откриваме залива под с. Конево и крепостта Саръкая. Плаваме още до язовирната стена за да намерим близо и един красив водопад. Връщаме се на запад до м. Дарец, където организираме следващия си бивак. Вечеряме, споделяме и гледаме звездите, седнали около огъня.
 
Ден 6. Островът и Средна Арда
След закуска прибираме бивака си и отплаваме на запад за да посетим и  единствения остров в язовира – Каратепе. Отиваме да посетим и село Гняздово за да се подкрепим в местния магазин. След почивка отновво се качваме на каяците и гребем до Средна Арда, където организираме последния си бивак за лагера.
 
Ден 7. …отплаваме за да дойдем пак!
Сутринта прибираме лагера и правим закриване на приключението. Целта ни е да запечатаме всички хубави споделени мигове от седмицата. Плаваме обратно до село Островица, където оправяме багажите и отпътуваме.
 
 
Така описаната програма може да претърпи промени в зависимост от метеорологичните условия и състоянието на участниците в групата.
 
Условия за участие
Съгласие за участие и подходящо здравословно състояние. Участниците трябва да попадат в определената за курса възрастова група (13 - 16 години). Те трябва да бъдат в добро здравословно състояние, което се декларира с нарочна декларация. Задължително е попълването на декларация за съгласие за участие от страна на родителите на участника.
 
Настаняване. Участниците се настаняват на палатки. При лоши метеорологични условия и при желание на участниците, може да се настаним в хижата на ловното стопанство „Крояците” или Средна Арда. За тази цел е добре децата да носят джобни пари (около 50-60 лв.) за покриване на нощувките.
 
Храна. В рамките на курса децата се хранят три пъти на ден, като задължително минимум едно от ястията е сготвена храна.
 
Екипировка. Всеки участник сам осигурява личната си екипировка. Тя включва подходящи дрехи и обувки, топъл спален чувал, фенерче, санитарни принадлежности, посуда и др. Ние предоставяме специализираната екипировка - палатки, шалтета, каяци и спасителни жилетки, карти, компаси, и други необходими.
 
Транспорт. Курсът започва и свършва в село Островци. Транспортирането до и от там може да бъде извършено от родителите на участника или с организиран от наша страна транспорт, което става при предварителна заявка.
 
Такса за участие: 420 лв. Таксата включва  храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка. Таксата не включва осигуряването на лична екипировка. Таксата е валидна при минимум 12 участника.
 
Дати за провеждане: 2-8 септември 2017 г.
 
Краен срок за записване: 25 август 2017 г.


Въпроси, коментари и записванияbikearea@gmail.com или  0897 247 241 - Христо Николов
 
 
ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ
 
1. Как става записването? – Изпратете писмо до bikearea@gmail.com със запитване за съответен курс. Ние връщаме потвърждение за записването заедно със здравословен формуляр и декларация за съгласие на родителя и банкова сметка за превеждане на капаро. Около седмица преди лагера правим родителска среща където събираме останалата част от таксата и приемаме документите (в краен случай ги събираме при започване на лагера).
 
2. Какво става ако участника не може да дойде? – Условията са независимо от причините за невъзможност на детето да участва. Ако съобщите това до 30 дни преди началото на лагера връщаме преведеното капаро. В останалите случаи задържаме капарото.
 
3. Отстъпки? – за едновременно участие на братя и/или сестри - 10 % от таксата на децата. За участие на едно дете в повече от един лагер за сезона – 10 % от таксите.
 
4. Какво трябва да си носи участникът? – тук има списък с необходимата лична екипировка на участника!
 
5. Кой се грижи за децата по време на лагерите? - Нашият колектив се състои от инструктори с опит в работата с деца и други дейности на открито. Обикновено по време на лагерите осигуряваме по един инструктор за всеки шест деца.
 
6. Как е осигурена сигурността в язовира? - през цялото време ще сме съпътствани от моторна лодка, която е най-бързия ни начин за достигане до Кърджали при нужда.
 
7. Колко трудни са заниманията включени в програмите? - Нивото на трудност на заниманията е съобразено с физическите възможности на децата и младежите в съответната възрастова група. След запознаване с участниците се преценява индивидуално дали да бъде увеличен или намален обема на натоварванията. Разбира се целта ни не е да постигаме високи спортни постижения, а да се забавляваме и прекарваме добре времето си сред природата.
 
8. Задължително ли е участието в отделните занимания? - Няма нищо задължително. Всичко, което правим има за цел да подобри уменията на отделните участници или да им помогне да преодолеят някои свои страхове (например от високо или тъмно), но никога няма да принудим участник да участва в нещо против волята си.
 
9. Какви са битовите условия? - Те са различни в зависимост от програмата. При "подвижните" лагери нощуваме на палатки и съответно всеки ден "изграждаме" нов лагер. Обикновено това става в близост до чешма или друг източник на питейна вода. В тези случаи имаме определени правила относно ходенето до тоалетна и управлението на отпадъците с цел осигуряване на хигиена и безопасност. Храната си приготвяме като готвим с помощта на газов котлон или директно върху открит огън. Всеки участник се грижи за собствената си посуда, като ние следим за спазването на хигиена.
 
10. С какво се хранят децата? - Участниците в лагерите се хранят задължително три пъти на ден плюс малка следобедна закуска. Примерното меню за един ден е следното: закуска - пържени филии със сладко, сирене и чай; обяд - сандвичи с масло, сирене, кашкавал, колбас, домат, краставица плюс плод и вафла; вечеря - супа, готвено ястие и десерт.  Ако някой участник има специфични нужди съответно за него се приготвя подходяща храна.
 
11. Медицинско обслужване? - Участниците в нашия екип са обучение да осигуряват първа долекарска помощ т.е. да помогнат в случай на охлузване, лека контузия, неразположение. В случай на нужда от по-сериозна лекарска интервенция пострадалия ще бъде транспортиран по най-бързия и безопасен начин до болнично заведение. С цел безопасното пребиваване на участниците е необходимо предварително да знаем за тяхното здравословно състояние - алергии, епилепсия, непоносимост и т.н. В този смисъл е важно да бъде попълнена коректно приложената декларация за медицинско състояние.
 
12. Могат ли децата да използват мобилни телефони, MP3 и други електронни устройства? - Ние не насърчаваме употребата на подобни устройства. Разбира се децата могат да носят със себе си мобилни телефони и да ги използват, за да поддържат връзка с родителите си, но е редно това да става след приключване на занятията за деня т.е. привечер след 19 часа.Злоупотребяването може да доведе до прибирането телефона на участника за определено време или остатъка от лагера.
 
13. Кой се грижи за дисциплината по време на лагерите? - Спазването на дисциплина е обща отговорност т.е. както на инструкторите, така и на участниците в лагера. Ние се стремим да зададем достатъчно ясно формулирани правила и съответно да съблюдаваме за тяхното спазване. Обикновено инструкторите прекарват около 80% от денонощието заедно с участниците в лагера.
 
14. Имат ли нужда децата от "джобни"? – Децата могат да носят със себе си малка сума – около 50-60 лв. Не се препоръчва децата да носят със себе си големи суми или ценности, защото невинаги е възможно те да бъдат съхранени по подходящ начин.