С дъх на скала - Мальовица

 
Това лято лагерът "С дъха на скала" ще  се проведе в  Мальовишкия дял на Рила планина. Програмата е предназначена за младежи на възраст между 14 и 18 години. По време на едноседмичното ни приключение ще се учим на алпийски техники, ще се катерим и ще правим преходи в района на Мальовица - люлката на българския алпинизъм. Ще изкачим и красивите върхове Мальовица и Ловница, ще посрещаме и изпращаме деня нависоко горе в Рила планина. Ще споделяме случки и преживявания под чистото многозвездно небе.
 
 
 
Програмата включва следните дейности:
- преходи в района на Мальовица и изкачване на връх Мальовица и Ловница;
- ориентиране – усъвършенстване на знанията за работа с компас и ориентиране по карта, и GPS ;
- катерене на учебните скали и техника на пускане на рапел, парапети и други помощни средства от въже;
- първа помощ в планината;
- екипни игри и задачи.
 

Детайлно описание

 
Ден 1. Поставяме началото. Събираме се на ЦПШ Мальовица и се запознаваме. След това построяваме и организираме палатковия си лагер. Подписваме групов договор. Споделяме очакванията си за идващите дни. Следобеда се занимаваме с ориентиране в околностите на Меча поляна. Вечеря и разговори около лагерния огън.
 
Ден 2. Катерене на учебните скали – алпийски възли, техники и инвентар. Екипни игри за комуникация и доверие. Планиране на следващите дни в по-високата част на планината. Лагерен огън, на който беседваме за планината и района.
 
 
Ден 3. Хижа Мальовица и учебните скали. Днес преместваме лагера в района на хижа Мальовица. След кратък преход устройваме новия си лагер в близост до хижата. Следобед се насочваме към учебните скали до хижата за да катерим и да упражняваме алпийски техники отново. Вечерта правим план за изкачване на връх Мальовица и приготвяме багажа.
 
Ден 4. Към върха. Ставаме рано за преход до извисяващият се над долината връх Мальовица (2729 м).  По време на изкачването се запознаваме с другите върхове в района и говорим за видовете скали и образуването на различни скални форми. Говорим и за различните зимни летни активности, които можем да практикуваме в долината. Избираме нов маршрут за връщане. След като се върнем в лагера говорим за първа помощ – как да помогнем на пострадал в планината. Играем различни екипни игри.
  
Ден 5. Нощ на високо.БАК. Приготвяме багаж за два дни и тръгваме отново нагоре. Целта ни за деня е заслон БАК, намиращ се на 2550 м.н.в. в малък циркус заобиколен от скалните гиганти Злия зъб, Орловец и Камилата. Изпращаме залеза и нощуваме под звездите.
 
 
Ден 6. Изгрев  на Ловница. Ставаме преди изгрев слънце за да се качим на близкия връх Ловница (2695 м), от който да посрещнем новия ден. Слизаме и събираме багажа. Прибираме се по друг маршрут към базовия лагер в хижата. В оставащото време катерим отново в района на хижата.
 
Ден 7. …тръгваме за да се съберем пак. Правим закриване на лагера и си припомняме хубавите и предизвикателни мигове в т.нар. ”Сърцето на лагера”. Слизаме до ЦПЩ и отпътуваме.
 
Така описаната програма може да претърпи промени в зависимост от метеорологичните условия.
 
 

 

Условия за участие

 
Съгласие за участие и подходящо здравословно състояние. Участниците трябва да попадат в определената за курса възрастова група (14 - 18 години). Те трябва да бъдат в добро здравословно състояние, което се декларира с нарочна декларация. Задължително е попълването на декларация за съгласие за участие от страна на родителите на участника.
 
Настаняване. По време на лагера нощуваме на палатки. При лоши метеорологични условия или при желание на участниците може да се настаним Мальовица или ЦПЩ Мальовица. За тази цел е добре децата да носят джобни пари (около 80 лв.) за покриване на нощувките.
 
Храна. В рамките на курса децата се хранят три пъти на ден, като задължително минимум едно от ястията е сготвена храна.
 
Екипировка. Всеки участник сам осигурява личната си екипировка. Тя включва подходящи дрехи и обувки, топъл спален чувал, фенерче, санитарни принадлежности, посуда и др. Ние предоставяме специализираната екипировка - палатки, шалтета, каски, катерачен инвентар, карти, компаси, и други..
 
Транспорт. Курсът започва и завършва на ЦПШ Мальовица Транспортирането до и от там може да бъде извършено от родителите на участника или с организиран от наша страна транспорт, което става при предварителна заявка.
 
Такса за участие: 430 лв. Таксата включва храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка. Таксата не включва транспорт, осигуряването на лична екипировка. Таксата е валидна при минимум 8 участника.
 
Дати за провеждане: 30 юли - 5 август 2017 г.
Краен срок за записване: 23 юли 2017 г.
Въпроси, коментари и записвания: bikearea@gmail.com или 0897 247 241 - Христо Николов
 

Често задавани въпроси

 
1. Как става записването? – Изпратете писмо до bikearea@gmail.com със запитване за съответен курс. Ние връщаме потвърждение за записването заедно със здравословен формуляр и декларация за съгласие на родителя и банкова сметка за превеждане на капаро. Около седмица преди лагера правим родителска среща където събираме останалата част от таксата и приемаме документите (в краен случай ги събираме при започване на лагера).
 
2. Какво става ако участника не може да дойде? – Условията са независимо от причините за невъзможност на детето да участва. Ако съобщите това до 30 дни преди началото на лагера връщаме преведеното капаро. В останалите случаи задържаме капарото.
 
3. Отстъпки? – за едновременно участие на братя и/или сестри - 10 % от таксата на децата. За участие на едно дете в повече от един лагер за сезона – 10 % от таксите.
 
4. Какво трябва да си носи участникът? – тук има списък с необходимата лична екипировка на участника!
 
5. Кой се грижи за децата по време на лагерите? - Нашият колектив се състои от инструктори с опит в работата с деца и други дейности на открито. Обикновено по време на лагерите осигуряваме по един инструктор за всеки пет- шест деца.
 
6. Колко трудни са заниманията включени в програмите? - Нивото на трудност на заниманията е съобразено с физическите възможности на децата и младежите в съответната възрастова група. След запознаване с участниците се преценява индивидуално дали да бъде увеличен или намален обема на натоварванията. Разбира се целта ни не е да постигаме високи спортни постижения, а да се забавляваме и прекарваме добре времето си сред природата.
 
7. Задължително ли е участието в отделните занимания? - Няма нищо задължително. Всичко, което правим има за цел да подобри уменията на отделните участници или да им помогне да преодолеят някои свои страхове (например от високо или тъмно), но никога няма да принудим участник да участва в нещо против волята си.
 
8. Какви са битовите условия? - Те са различни в зависимост от програмата. При "подвижните" лагери нощуваме на палатки и съответно всеки ден "изграждаме" нов лагер. Обикновено това става в близост до чешма или друг източник на питейна вода. В тези случаи имаме определени правила относно ходенето до тоалетна и управлението на отпадъците с цел осигуряване на хигиена и безопасност. Храната си приготвяме като готвим с помощта на газов котлон или директно върху открит огън. Всеки участник се грижи за собствената си посуда, като ние следим за спазването на хигиена.
Програмите, които се провеждат в горски център "Чатъма" предлагат по-различни битови условия. Центъра разполага с обособено помещение за готвене и хранене, компостни тоалетни и баня със слънчев колектор. При нужда (напр. влошаване на времето) участниците се настаняват в масивни постройки, които са снабдени с легла и печки. Горския център е електрифициран, което позволява да бъдат зареждани батерии, фотоапарати, телефони и т.н.
 
9. С какво се хранят децата? - Участниците в лагерите се хранят задължително три пъти на ден плюс малка следобедна закуска. Примерното меню за един ден е следното: закуска - пържени филии със сладко, сирене и чай; обяд - сандвичи с масло, сирене, кашкавал, колбас, домат, краставица плюс плод и вафла; вечеря - супа, готвено ястие и десерт. Приготвянето на храната се извършва от опитен готвач (баба). Ако някой участник има специфични нужди съответно за него се приготвя подходяща храна. Децата могат да си носят и собствена такава, но не насърчаваме консумирането на т.нар. "junk food"  т.е. чипсове, царевични пръчици, бисквити и т.н.
 
10. Медицинско обслужване? - Участниците в нашия екип са обучение да осигуряват първа долекарска помощ т.е. да помогнат в случай на охлузване, лека контузия, неразположение. В случай на нужда от по-сериозна лекарска интервенция пострадалия ще бъде транспортиран в рамките на един час до болнично заведение във Велинград или Пазарджик. С цел безопасното пребиваване на участниците е необходимо предварително да знаем за тяхното здравословно състояние - алергии, епилепсия, непоносимост и т.н. В този смисъл е важно да бъде попълнена коректно приложената декларация за медицинско състояние.
 
11. Могат ли децата да използват мобилни телефони, MP3 и други електронни устройства? - Ние не насърчаваме употребата на подобни устройства. Разбира се децата могат да носят със себе си мобилни телефони и да ги използват, за да поддържат връзка с родителите си, но е редно това да става след приключване на занятията за деня т.е. привечер след 19 часа. Злоупотребяването може да доведе до прибирането телефона на участника за определено време или остатъка от лагера.
 
12. Кой се грижи за дисциплината по време на лагерите? - Спазването на дисциплина е обща отговорност т.е. както на инструкторите, така и на участниците в лагера. Ние се стремим да зададем достатъчно ясно формулирани правила и съответно да съблюдаваме за тяхното спазване. Обикновено инструкторите прекарват около 80% от денонощието заедно с участниците в лагера.
 
13. Имат ли нужда децата от "джобни"? - За лагера "С дъх на скала" около 70-80 лв.