"С дъх на приключение"

 

Приключения сред горите, пещерите и езерата на Западни Родопи. Открийте нови хоризонти!

Едноседмична приключенска програма насочена към деца и младежи на възраст между 10 и 14 години. Програмата е подходяща за деца, които имат предварителен опит в приключенски лагери, бивакуване и други дейности на открито.

Програмата включва следните дейности:

- пешеходни и колоездачни преходи в района на Велинград и Беглика;
- спелеология - посещение на пещерите "Лепеница" и "Сърната";
- ориентиране - изкачване до връх "Голяма Сютка" и посещение на резерват "Беглика";
- плаване с кану във водите и из островите на язовир "Голям Беглик";
- бивакуване сред прекрасните гори и поляни на Родопите;
- екипни игри и задачи.

Детайлно описание на програмата

 

Ден 1Пещера "Лепеница". Пристигане във Велинград. Първоначална ориентация и начало на курса. През този ден ще посетим една от известните родопски пещери - "Лепеница". Пещерата е проучена и картирана. Общата и дължина е около 1400 метра, които са развити на три нива. Тук могат да бъдат видяни почти всички форми характерни за българските пещери - сталагмити, сталактити, сталактони, драперии, синтрови езера, пещерни бисери и рози. Пещерата не е благоустроена и посещението става с помощта на изкуствено осветление и водач. Проникването в пещерата не крие рискове и технически трудности.
След посещението на пещерата и кратка беседа на тема пещери и карстови форми продължаваме към следващата цел за деня - местността "Качаков чарк", разположена в подножието на връх "Голяма Сютка". На това място организираме първия си бивак и след изграждането на палатките и събиране на дърва за лагерния огън ще хвърлим поглед върху картата и компаса. С тяхна помощ ще се придвижваме из родопските дебри в следващите няколко дни. 

adventure3

Ден 2. Връх "Голяма Сютка". През този ден ни предстои да се изкачим до третия по височина връх в Родопите - "Голяма Сютка" (2186 мн.в.). От местността "Качаков чарк" с помощта на карта и компас ще открием отдавна изоставени пътеки, които ще ни изведат до най-високата точка на върха. Панорамата, откриваща се от върха е чудесна - на запад и север хоризонта се очертава от масивите на Рила и Пирин, а на юг и изток погледа обхожда безкрайните дипли на Родопите. След кратка почивка за обяд продължаваме към втората задача за този ден, а именно откриването на най-подходящия път за слизане до долината на река Семиза и местността "Газинчев чарк", където ще организираме втория си лагер.

Ден 3. Резерват "Беглика". Приключението продължава на две колела. От местността "Газинчев чарк" се спускаме с колела по живописната долина на река Семиза, която ни отвежда до границите на резервата "Беглика". Резервата е създаден преди повече от петдесет години с цел опазването на естествените масиви от смърчови гори. Средната възраст на горите тук е около 130 години, като отделни екземпляри достигат до 180 - 200 години. Резервата е естествено обитание на множество интересни растителни и животински видове като алпийското сграбиче и птицата глухар. Преди да навлезем в резервата оставяме велосипедите и поемаме по екопътека "Беглика". Пътеката следи поречието на река Суйсуза и ни дава възможност да се докоснем до девствената природа в тази част на Родопите. Тук ще имаме възможност да "построим" въжена установка над реката и да научим малко повече за работата с въже и катерачен инвентар. След посещението на резервата отново се мятаме на колелата и продължаваме към местността "Беглика" и бреговете на язовир "Голям Беглик", където отсядаме за нощувка в горски център "Чатъма".

Ден 4. Ориентиране с кану във водите на язовир "Голям Беглик". След като вече успяхме да се ориентираме и пресечем планината от Велинград до Беглика, през този ден ще опитаме нещо ново - ориентиране във вода. Целта ни е с помощта на карта и компас да открием определени точки, разположени в различните частни на езерото. С откриването на всяка следваща точка ще се приближаваме до големия остров, разположен в средата на язовира. Именно тук ще си изградим импровизиран бивак и ще се научим как да се справяме сред природата с подръчни средства.

Ден 5. Пещера "Сърната". Знаем, че някъде на острова има пещера. Легендата разказва за сърната, която е дала името и, а нашата цел за деня е да я открием, да се спуснем в нея и да разберем какви тайни крие в себе си. Следобяда се връщаме до горски център "Чатъма", където ще прекараме времето си във възстановяване на силите и дискусия на преживяното до момента.

Ден 6. Работа с въже и въжена градина. Този ден ще посветим на подобряване на уменията ни за работа с въже и катерене. Ще обсъждаме различните видове възли, работата с катерачен инвентар и начините за безопасно катерене и преминаване на сложни участъци. След като направим това ще приложим наученото, използвайки изградената в горски център "Чатъма" въжена градина и катерачна стена. През втората част на деня ще обсъдим възможните варианти за постигане на целта за следващия ден, а именно достигане до Велинград с колело.

Ден 7. С колела в околностите на Беглика. Последният ден от лагера е предвиден за планинско колоездене. Ще караме по бреговете на язовир "Голям Беглик", до язоври "Тошков чарк" и ще достигнем местността Снежана, където лагера приключва.

Условия за участие


Съгласие за участие и подходящо здравословно състояние.
Участниците трябва да попадат в определената за курса възрастова група. Те трябва да бъдат в добро здравословно състояние, което се декларира с медицински формуляр. Задължително е и попълването на декларация за съгласие за участие от страна на родителите на участника.

Настаняване. Участниците се настаняват на палатки и в общи помещения в горски център "Чатъма"

Храна. В рамките на курса децата се хранят три пъти на ден, като задължително минимум едно от ястията е сготвена храна.

Екипировка. Всеки участник сам осигурява личната си екипировка. Тя включва подходящи дрехи и обувки, спален чувал,фенерче, санитарни принадлежности и др. Ние предоставяме специализираната екипировка - палатки, шалтета, планински велосипеди, лодки, каски, спасителни жилетки, катерачен инвентар, карти, компаси.

Транспорт. Курса започва в околностите на Велинград и завършва в местността Снежана, в близост до язовир "Тошков чарк". Транспортирането до и от тази точка може да бъде извършено от родителите на участника или с организиран от наша страна транспорт, което става при предварителна заявка.

Такса за участие: 360 лв. Таксата включва настаняване, храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка. Таксата не включва стойността на транспорта, както и осигуряването на лична екипировка. Таксата е валиндна при минимум 8 участника.

Дата за провеждане: 9-15 юли 2017 г.

Краен срок за записване: 24 юни 2017 г.

Въпроси, коментари и записвания: bikearea@gmail.com или 0897 247 241 - Христо Николов

 

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

1. Как става записването? – Изпратете писмо до bikearea@gmail.com със запитване за съответен курс. Ние връщаме потвърждение за записването заедно със здравословен формуляр и декларация за съгласие на родителя и банкова сметка за превеждане на капаро. Около седмица преди лагера правим родителска среща където събираме останалата част от таксата и приемаме документите (в краен случай ги събираме при започване на лагера).
 
2. Какво става ако участника не може да дойде? – Условията са независимо от причините за невъзможност на детето да участва. Ако съобщите това до 30 дни преди началото на лагера връщаме преведеното капаро. В останалите случаи задържаме капарото.
 
3. Отстъпки? – за едновременно участие на братя и/или сестри - 10 % от таксата на децата. За участие на едно дете в повече от един лагер за сезона – 10 % от таксите.
 
4. Какво трябва да си носи участникът? – тук има списък с необходимата лична екипировка на участника!
 
5. Кой се грижи за децата по време на лагерите? - Нашият колектив се състои от инструктори с опит в работата с деца и други дейности на открито. Обикновено по време на лагерите осигуряваме по един инструктор за всеки шест деца.
 
6. Колко трудни са заниманията включени в програмите? - Нивото на трудност на заниманията е съобразено с физическите възможности на децата и младежите в съответната възрастова група. След запознаване с участниците се преценява индивидуално дали да бъде увеличен или намален обема на натоварванията. Разбира се целта ни не е да постигаме високи спортни постижения, а да се забавляваме и прекарваме добре времето си сред природата.
 
7. Задължително ли е участието в отделните занимания? - Няма нищо задължително. Всичко, което правим има за цел да подобри уменията на отделните участници или да им помогне да преодолеят някои свои страхове (например от високо или тъмно), но никога няма да принудим участник да участва в нещо против волята си.
 
8. Какви са битовите условия? - Те са различни в зависимост от програмата. При "подвижните" лагери нощуваме на палатки и съответно всеки ден "изграждаме" нов лагер. Обикновено това става в близост до чешма или друг източник на питейна вода. В тези случаи имаме определени правила относно ходенето до тоалетна и управлението на отпадъците с цел осигуряване на хигиена и безопасност. Храната си приготвяме като готвим с помощта на газов котлон или директно върху открит огън. Всеки участник се грижи за собствената си посуда, като ние следим за спазването на хигиена.
Програмите, които се провеждат в горски център "Чатъма" предлагат по-различни битови условия. Центъра разполага с обособено помещение за готвене и хранене, компостни тоалетни и баня със слънчев колектор. При нужда (напр. влошаване на времето) участниците се настаняват в масивни постройки, които са снабдени с легла и печки. Горския център е електрифициран, което позволява да бъдат зареждани батерии, фотоапарати, телефони и т.н.
 
9. С какво се хранят децата? - Участниците в лагерите се хранят задължително три пъти на ден плюс малка следобедна закуска. Примерното меню за един ден е следното: закуска - пържени филии със сладко, сирене и чай; обяд - сандвичи с масло, сирене, кашкавал, колбас, домат, краставица плюс плод и вафла; вечеря - супа, готвено ястие и десерт. Приготвянето на храната се извършва от опитен готвач (баба). Ако някой участник има специфични нужди съответно за него се приготвя подходяща храна. Децата могат да си носят и собствена такава, но не насърчаваме консумирането на т.нар. "junk food"  т.е. чипсове, царевични пръчици, бисквити и т.н.
 
10. Медицинско обслужване? - Участниците в нашия екип са обучение да осигуряват първа долекарска помощ т.е. да помогнат в случай на охлузване, лека контузия, неразположение. В случай на нужда от по-сериозна лекарска интервенция пострадалия ще бъде транспортиран в рамките на един час до болнично заведение във Велинград или Пазарджик. С цел безопасното пребиваване на участниците е необходимо предварително да знаем за тяхното здравословно състояние - алергии, епилепсия, непоносимост и т.н. В този смисъл е важно да бъде попълнена коректно приложената декларация за медицинско състояние.
 
11. Могат ли децата да използват мобилни телефони, MP3 и други електронни устройства? - Ние не насърчаваме употребата на подобни устройства. Разбира се децата могат да носят със себе си мобилни телефони и да ги използват, за да поддържат връзка с родителите си, но е редно това да става след приключване на занятията за деня т.е. привечер след 19 часа. Злоупотребяването може да доведе до прибирането телефона на участника за определено време или остатъка от лагера.
 
12. Кой се грижи за дисциплината по време на лагерите? - Спазването на дисциплина е обща отговорност т.е. както на инструкторите, така и на участниците в лагера. Ние се стремим да зададем достатъчно ясно формулирани правила и съответно да съблюдаваме за тяхното спазване. Обикновено инструкторите прекарват около 80% от денонощието заедно с участниците в лагера.
 
13. Имат ли нужда децата от "джобни"? - За лагера "С дъх на приключение" по-скоро не. Всичко от, което имат нужда по време на лагера е включено в цената. От друга страна повечето места, които посещаваме на дават възможност за разходване на пари.