Програми

Местността Беглика предоставя чудна комбинация от условия за провеждане на образователни програми и обучения с природообразователна и спортна насоченост. Нашият екип разработва програми, насочени към деца и младежи на възраст между 9 и 18 години, целящи:

- създаване на позитивен житейски опит и импулс за личностно развитие и усъвършенстване;
- развитие на качества и умения, необходими за реализация в съвременния динамичен свят;
- формиране на навици за толерантно отношение към околната среда и хората около нас;
- предизвикване на младежите да се справят с трудни ситуации заедно, като екип;
- създаване на мотивация за личностна реализация в живота и осъществяване на поставените цели;
- подпомагане на изявата на лидерски качества и други способности в участниците.

Реализацията на поставените цели се случва посредством провеждането на различни колективни и занимателни игри, включващи физически активности на открито - плаване с кану, колоездене, работа с въже, работа с карта и компас, ориентиране, бивакуване, преходи, дискусии и презентации свързани с конкретни задачи и по-общи теми като метеорология, опазване на околната среда, екология, хранене и т.н.

Вече няколко години провеждаме и лагери в другите ни планини. Програмите са с различен фокус и продължителност. По-долу са представени повече подробности и описание на отделните програми. Разбира се всяка от описаните програми може да бъде модулирана в зависимост от конкретните нужди и възможности на дадена група.

 

"С ДЪХ НА СМОЛА"

Встъпителна програма за практическо обучение и забавление сред природата.

Продължителност на програмата: 7 дни
Възрастови групи: 9 - 12 години (малките) и 12-15 години (големите)
Място на провеждане: горски център "Чатъма"
Настаняване: палатков лагер
Дати: 25 юни - 1 юли, 16-22 юли, 13-19 август - за малките / 2-8 юли - за големите
Цена: 320 лв

Програмата е създадена, за да се ползва сред учениците за развиване на практически познания и умения за пребиваване сред природата и справяне с трудни условия. Освен това обучението стимулира в децата уменията за работа в екип, взаимопомощ и подкрепа, както и съзнателното взимане на решения и поемане на лична отговорност. Програмата включва пребиваване сред природата, нощуване на палатки, походи, посещения на природни забележителности, запознаване с експерти - планински спасители. Също така дискусии и практични модули свързани с основните теми – Метеорология – практически познания, Лагеруване сред природата, Практическа първа помощ, Ориентиране в планината, Придвижване по трудни терени. Прочети повече...

"С ДЪХ НА ПРИКЛЮЧЕНИЕ"

Насочена към деца, които вече са били на встъпителната програма „С дъх на смола” или такива, които биха се включили в програма с по-сериозно физическо и емоционално натоварване.

Продължителност на програмата: 7 дни
Възрастови групи: 10 - 14 години
Място на провеждане: в движение и горски център "Чатъма"
Настаняване: палатков лагер
Дати: 9-15 юли
Цена: 360 лв

В тази програма са заложени много приключения под формата на игра, която започва в началото и се развива до последния ден от лагера. Участниците имат възможност да изследват пещери, да събират информация за различни растения и животински видове, да търсят нови пътища с карта и компас, да се научат да организират лагер и бивакуват в него, да спят на остров, да се забавляват и творят. Парчетата информация по пътя се печелят след справяне с определена задача, с помощта и усилията на всеки от групата.

Искаме да използваме тези седем дни, за да надникнем дълбоко в пещерите, в природата и в себе си, да повървим без пътека, да оставим звездите да ни водят и да видим какво ще намерим по пътя... Чрез различни приключения целим развиване на отговорност към природата и толерантност към човека до нас, позитивно общуване и работа в група. Вярваме, че приключението е най-добрия начин да провокираш себе си, да откриеш нови възможности за развитие. Прочети повече...

"С КОЛЕЛА В РОДОПИТЕ"

Велосипедна програма, в рамките на която ще научим повече за планинското колоездене и ще се насладим на красотите на непознатите Родопи.

Продължителност на програмата: 7 дни
Възрастови групи: 13 - 16 години
Място на провеждане: Западни Родопи, всяко лято по нов маршрут
Настаняване: палатков лагер
Дати: 6-12 август
Цена: 340 лв

Програмата е насочена към деца и младежи с предишен опит в приключенските лагери и живота сред природата. В рамките на една седмица ще прекосим голяма част от западните Родопи и ще придобием умения за навигация, провеждане на пътешествие с велосипед, бивакуване и куп други интересни неща. Прочети повече...

"С ДЪХ НА СКАЛА"

С дъха на скала" е приключенска програма, която провеждаме всяко лято на различно място във високите планини на България - Рила, Пири, Стара планина. Предназначена е за юноши и младежи на възраст между 14 и 18 години. Най-важното в тази програма е, че създаваме у децата навици за пребиваване, придвижване и предвиждане на условията във високата планина. По време на лагера правим преходи, катерим се и се учим на алпийски техники, ориентираме се и планираме преходи, бивакуваме, учим се на първа помощ в планината и не на последно място играем екипни игри и задачи.

Продължителност на програмата: 7 дни
Възрастови групи: 14 - 18 години
Място на провеждане: високите планини на България, 2017-та в Рила, Мальовица
Настаняване: палатков лагер
Дати: 30 юли - 5 август
Цена: 430 лв
 

Програмата е подходяща за деца, които имат опит в другите ни приключенски лагери. До момента сме провели лагери в Пирин (снимки), Рила (снимки) и Стара планина (снимки и още снимки). Още уточняваме новата програмата за това лято. Очаквайте подробности.

 "С КОЛЕЛА И ЛОДКИ ПО ВЯТЪРА"

Това е съвместна ни програма заедно с нашите приятели от "Реверсо" и "Вятър и вода" . "Вятър в косите" – това е мотото на курса. Дали ще го гоним с колела, или ще го улавяме с платната, седем дни ще сме с вятър в косите. Едно приключение из закътаните заливи на яз. Батак, по време на което ще се научим да улавяме вятъра и да плаваме с ветроходна лодка към неизследвани тайни места и острови. Ще спим на палатки на брега, вечер ще разучаваме картата на „голямата вода” около огъня, а през деня ще сме откриватели на неизследвани земи отвъд хоризинта. Ще сменяме ветроходните лодки с колела, а понякога ще се налага де се спускаме и с въжета и всичко това ще правим за да сме непрекъснато с вятър в косите. Ще помагаме на приятелите до нас и ще разчитаме на тях – ще имаме обща цел: ДА СТАНЕМ ЕКИПАЖ.

Продължителност на програмата: 9 дни
Възрастови групи: 12 - 16 години
Място на провеждане: бреговете на язовир Батак
Настаняване: палатков лагер
Дати: 20-28 юли
Цена: 490 лв
 
 

"С КАЯК В ИЗТОЧНИ РОДОПИ"

Това е нова приключенска, програма организирана съвместно с училище за приключение "Реверсо". Тя се провежда в района на язовир Студен кладенец в Източните Родопи. В програмата се включва плаване с каяци, бивакуване, надлюдение на диви животни и птици, пешеходни преходи и откривателстване из потайните околности на язорива - крепости, светилища,водопади, скали, пещери и други. Снимки от 2016-та.

Възрастови групи: 12- 16 години

Място на провеждане: Източни Родопи, язовир Студен Кладенец
Настаняване: палатков лагер
Дати: 2-8 септември
Цена: 420 лв
 

"ДИВИ РОДОПИ"

"Диви Родопи" е нова програма от експедиционен тип. Тя се проведе за пръв път през лятото на 2016-та година и даде шанс на децата да се навлязат в едни от най-красивите и закътани места на високите Западни Родопи. Ще нощуваме на палатки, но и ще развиваме умения за бивакуване в дивата природа. Ще имат шанс сами да откриват пътя си през горите и поляните на планината, използвайки карта и компас. Ще преминаваме и през трудни терени и препятствия с помощта на въжета и катерачни способи. Всяка година маршрутът е нов. Снимки от 2016-та.

Възрастови групи: 11 - 15 години

Място на провеждане: Западни Родопи, между Борино и Чаирски езера
Настаняване: палатков лагер
Дати: 2-8 юли
Цена: 340 лв
 

"С КОНЕ В БАЛКАНА"

"С коне в Балкана" е една нова програма, която е насочена към деца на възраст 12-16 години, имащи интерес към конете и ездата. Мястото за провеждане е живописната ферма "Подковите", намираща се в южните склонове на Карловския Балкан. Два от дните прекарваме и в езда в района на най-високия старопланински връх - Ботев. Програмата включва обучение по работа с коне, езда, бивакуване, ориентиране, преходи в планината, стрелба с лък, катерене, игри и други забави. Снимки от 2016-та

Възрастови групи: 12 - 16 години

Място на провеждане: Ферма "Подковите" в Карловския Балкан
Настаняване: палатков лагер
Дати: 20-26 август
Цена: 420 лв

 Всички програми се организират и провеждат от туроператор  АР ЕНД БИ АДВЕНТЧЪР ООД, с удостоверение за извършване на туроператорска дейност номер: РК – 01 – 7585.