Орцево през зимата 28-29 Януари

bikearea.org
В края на Януари ще посетим живописното село Орцево, разположено на 1550 м.н.в в севрозападната част на Родопите. Ше пътуваме с тенолинейката

 
В края на Януари ще посетим живописното село Орцево, разположено на 1550 м.н.в в севрозападната част на Родопите. Ше пътуваме с тенолинейката и ще се насладим на прекрасни панорами към Родопите, Рила и Пирин.

orcevo

ПРОГРАМА

Ден 1. (28.01) Събираме се сутринта в 8 часа на ЖП гара Септември, където се качваме на малкото влакче - живописната теснолинейка, която прекосява Родопите и се спуска до разложката котловина. За около 2.5 часа достигаме до гара Аврамово - най-високо разположената ЖП гара на Балканския полуостров. Оттук поемаме по велийшкото било на Родопите и постепенно набираме височина, наслаждавайки се на хубави гледки към вътрешността на Родопите и Рила. За около 3 часа достигаме най-високата точка на прехода - връх Велийца (1715 м.н.в.). Продължаваме на запад и след кратко спускане достигаме горните къщи на живописното Орцево. Те са разположени на около 1600 м.н.в, което прави Орцево най-високо разположеното село в България.
Настаняваме се за нощувка в къщата на Даскала.

Ден 2. (29.01) След вкусна закуска се отправяме на север към възвишението Кавунтепе. Прехвърляме билото и започваме спускане към село Бунцево, от чиито околности се откриват хубави панорами към Рила. Спираме в Бунцево за обяд, посещавайки местния рибарник, където обикновенно хапваме вкусна храна, приготвена от местни продукти. След Бунцево продължаваме със спускане към Якоруда, откъдето отново се качваме на теснолинейката, с която се връщаме обратно до гара Септември.

pirin

 

УСЛОВИЯ

Транспорт: сборният пункт е на гара Септември, откъдето пътуваме с теснолинейката до Аврамово. Съответно на връщане пътуваме от Якоруда до Септември

Настаняване: настаняваме се в къщата на Даскала (капацитет 14 места на спални и диванчета). Препоръчително е да се носят спални чували.

Храна: домакините ще ни нагостят с домашна храна. Разбира се можем да си носим и собствена такава.

Екипировка: дрехи и обувки подходящи за зимна планина, снегоходки и щеки, шапки, ръкавици, слънчеви очила и т.н. 

Такса за участие: 65 лв

Таксата включва: билети за теснолинейката, настаняване с вечеря и закуска, застраховка "Злополука", водач.

Записване: записването става до 20 Януари, чрез заявено желание по електронна поща на bikearea@gmail.com.

За въпроси и коментари: 0885 184 342 (Васил) или bikearea@gmail.com 

Водач: Васил Тодев