Обиколката на Алиботуш 6 - 8 Май

bikearea.org
След обиколката на Пирин, дойде време и за обиколка на Алиботуш. Това ще бъде и първото ни "международно" каране, при което ще започнем от България, щ

 

След обиколката на Пирин, дойде време и за обиколка на Алиботуш. Това ще бъде и първото ни "международно" каране, при което ще започнем от България, ще минем през гръцка територия и ще се върнем обратно в България. Разбира се няма да пропуснем академичите занятия в столицата на Алиботуш, а нищо чудно и да се натъкнем на някакво гергьовско тържество по трасето.

pic1

Ето и повече информация за програмата:

Ден 0 (05.05). Ние ще пристигнем в Илинден привечер на пети май. Възможно е да пристигнете на място и сутринта на шести, но имайте предвид, че тръгваме в 09:00, за да имаме достатъчно време този ден. Местоположението на Илинден.

Ден 1 (06.05). Село Илинден(България) – село Каридохори(Гърция). Дължина – 44 км , денивелация +1500 м, -1500 м. 

Стартираме в 9ч от с.Илинден и по асфалтов път се придвижваме до с. Екзохи, преминавайки с велосипеди през ГКПП „Илинден“. Малко след селото се отбиваме по черен път и навлизаме в малката, но оказа се доста стръмна планина Стъргач. След като изкачим(или почти) едноименния връх(1250м) , усилията ни са възнаградени с хубави гледки към първенците на Славянка и също толкова хубаво спускане по черни пътища и пътеки до с. Ватитопо. При желание на част от групата и/или преценка на водачите планината Стъргач с нейното стръмно изкачване и не тривиално спускане може да бъде заобиколена по много приятен асфалтов път! Почивка в селото, зареждаме вода и продължаме към второто за деня изкачване. То е подобно като височина, но не толкова стръмно и по хубав за колоездене път. Този път прехвърляме планинско ребро идващо директно от Гоцев връх и отново стръмно(но не колкото пъвото) спускане към малкото планинско село Каридохори.

Ден 2 (07.05) – село Каридоходи (Гърция) - Голешево (България). ДЪлжина 62 км, денивелация + 1500 м, - 1400 м.

Стартираме в 9 ч. и се спускаме няколко километра по асфалт до следващото, по-голямо село Ахладохори. От там с плавно изкачване и дълго спускане по-хубав черен път стигаме до село Ангистро и после до село Промахонас , което пък е до самото ГККП Кулата. След като пресечем границата, по равни черни пътища в лозята достигаме село Катунци и през село Калиманци по познатия вече на мнозина път покрай Голешовска река достигаме заветната цел – село Голешово. Въпреки че разстоянието е малко повече от обичайните ни маршрути, денят не се очаква да е много тежък. Пътищата са хубави и единстветно по-сериозно изкачване е в посления участък Калиманци – Голешово, което пък вече сме го правили :)

Ден 3 (08.05) – село Голешово – село Илинден. Дължина 31км, денивелация +1000м, -1100м. 

Тръгваме от Панчо в 9ч, изкачваме се до Парилската седловина от където продължаваме ... нагоре! Нещо, което подари независещи от нас причини не можахме да направим миналата година.  Изкачваме се до 1500м. в полите на Пирин и по хубави пътчета и пътечки се спускаме до село Тешово. Следва придвижване по черни пътища и асфалт до село Илинден и колите. Този ден е малко по-кратък за да има повече време за адаптация към следващия, вече работен такъв.

Настаняване:

Ден 0 (05.05) – село Илинден. Къща за гости – Четрафиловата къща - http://chetrafilovakashta.wix.com/chetrafilovakashta . Стаи с по 2 легла и спални, цена 30 лв/стая. Възможност за палакти на поляна с чешма в края на селото, на 5 мин. пеш от къщата за гости.

Ден 1 (06.05) – село Каридохори/Кърчово(Гърция). Няма възможност за настаняване в къща за гости/хотел. Ще спим на палатков лагер в двора на училището с ползване на баня и тоалетна. При лошо време има възможност да се съберем в зала в самото училищеще, там може и да се спи, но няма никакви мебели и легла вътре.

Ден 2 (07.05) – Панчо. Спане в къщата или на палатки в двора и над него.

Такса за участие: 90 лв. Включва водачи по маршрута, поддържащ транспорт и застраховка "Злополука".

Заявки за участие и повече информация можете да получите на bikearea@gmail.com или на 0885 184 342 - Васил Тодев

Заявки за участие се приемат до 30.04. Моля, при заявяване отбележете дали искате (и къде) да нощувате на закрито.