Каньоните на Кападокия - 27.10 - 04.11

bikearea.org
През есента на 2017 отново ще посетим каньоните и подземни градове на Кападокия.


Поради запълване на местата в групата за 20.10 - 28.10.2017, обявяваме допълнителни дати, в рамките на които ще бъде реализирана същата програма при същите параметри. Новите дати са 27.10 - 04.11.2017 г. Групата за новите дати вече е потвърдена.

Програмата ще бъде реализирана в пешеходен и вело вариант, като цялата група се настанява на едно място, но всеки ден има свой собствен машрут.

През есента на 2017 отново ще посетим каньоните и подземни градове на Кападокия. Ще се базираме в Гьореме и всеки ден ще правим лъчови преходи, посещавайки каньона на Гълъбите, каньона Мескендир, каньона на Любовта, Земи каньон, Розовия каньон, множество раннохристиянски църкви, подземния град Дерикьою, каньона на Ихлара и куп други забележителности.

1

ПРОГРАМА

 

Ден 0. (27.10). Пътуваме от София (с автобус) до Истанбул и оттам с ранен полет на следващия ден до Кайзери.

 

Ден 1. (28.10). Пристигаме в Кайзери около 8:30, след което имаме трансфер до Гьореме (около 1:30 ч.). Настаняваме се хотел и след кратка почивка правим първата опознавателна разходка в района. 

 

Ден 2. (29.10). Сутринта се отправяме от Гьореме по пътеката, която вие по живописния ръб на Каньона на гълъбите. За около 3 часа /има много гледки и снимки/ достигаме до Учхисар /3 крепости/, най-високото посещавано място на Кападокия/. Разглеждаме бившето /до 1924 г./ гръцко селце и крепостта /вход около 15 турски лири/ и се отправяме на юг, където по стръмна пътечка слизаме на дъното на Каньона на гълъбите и ходим по него. Отляво и отдясно има множество скални църкви и манастирски комплекси. Посещаваме две от тях и снимаме, снимаме....След около два часа ходене достигаме до приятно етнозаведение, където правим почивка, пием чай и хапваме на сянка. След час се връщаме в градчето, разглеждаме уникална изсечена църква"Мустафа коч" и околните скални църкви и се отправяме към артмагазинчето на Идриз, където пием чай ,бира и други. Общо прехода продължава около 8-9 часа.

 

etnozavedenie

 

 

Ден 3. (30.10). Рано сутринта се качваме на панорамен ръб над градчето и гледаме изгрева на слънцето и балони. Оттам се отправяме към Музея на открито, разположен на около километър от Гьореме и разглеждаме /20 лири е входа/ осем скални реставрирани църкви, създадени между 8 и 14 век. След това се отправяме към Гьоркун дере и оттам към оцветения в бяло Земи каньон. Разглеждаме две интересни отдалечени скални църкви и обядваме в Гьореме. Следобяд разглеждаме района на Чавушин - най-старото населено място в Кападокия. Общо за деня ходенето е около 8-9 часа. 

 

Ден 4. (31.10). Сутринта /около 6.00 часа/ тръгваме в посока Юргуп и при "Кая камп" се отбиваме по стръмна пътечка към каньона Мескендир - един от най живописните и тесни каньони с много естествени тунели. Почиваме в едно от етнозаведенията и продължаваме към Чавушин /там правим малка икиндия/. След това се отправяме към Каньона на любовта, в средата на каньона се спираме в етнозаведение с вкусна храна /там обядваме/. Продължаваме в западна посока през малки лозя, скални тунели и арки и се изкачваме около 17:00 часа на ръба на каньона и покрай каньона на гълъбите се прибираме в Гьореме. Общо за деня около 8-9 часа ходене.

 

canyon1

 

Ден 5. (01.11). Сутринта рано се отправяме към Розов каньон 2, достигаме около 10,00 часа до ведение с прекрасна гледка и интересна скална църква. Разглеждаме я , пием чай  и продължаваме по каньона, обагрен в невероятни розови, бели и жълти цветове. Стигаме до панорамна площадка и по стръмна пътека се изкачваме на високото скално плато, откъдето се открива вълшебна панорама към всички каньони отгоре. След около час и половина слизаме на живописна пътека за Пашабаг и Зелве и покрай скални колони отиваме до Зелве. Там обядваме гьозлеме и пием домашен айрян. При желание разглеждаме Зелве /реставриран комплекс от 5-6 църкви за около час/ и се прибираме обратно. Разглеждаме Пашабаг пак със скални църкви и едни от знаковите гледки на Кападокия. Общо за деня ходенето е около 8-9 часа.

 

Ден 6. (02.11). С микробус правим "Зеления тур" на Кападокия - разглеждаме подземен град Деринкую, каньона Ихлара, скалната катедрала Селиме/тук са правени снимките на "Междузвездни войни", кервансарай, грънчарска работилница. Всичко отнема около 10-11 часа, обядва се около каньона Ихлара. Вечеря в Гьореме.

 

Ден 7. (03.11). Рано сутринта се отправяме към Розов каньон 1/Гюлю каньон/, достигаме покрай скални църкви до заведението от ден 4, почиваме и достигаме до панорамната площадка, по която се отправяме по Червения каньон преминавайки покрай скални кошери и десетина естествени скални тунели .Това е най-стръмния каньон. Следобяд имаме време за разходка в градчето и пазаруване на сувенири.

 

Ден 8. (04.11). Този ден пътуваме обратно към България. Започваме с трансфер до Кайзери, откъдето летим до Истанбул и вечерта пътуваме с автобус за София.

 

kilimi

 

 

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ

 

Транспорт. Пътуването до и от Кападокия правим със смесен транспорт - от София до Истанбул пътуваме с публичен транспорт, от Истанбул летим до Кайзери и от Кайзери до Гьореме пътуваме с микробус. Транспортните разходи до Кайзери и обратно не са включени в таксата за участие и възлизат на около 100 евро (в зависимост от цената на самолетния билет, която към момента е около 40 евро, но с наближаване на датите е вероятно да се покачи). При записване за пътуването ще ви асистираме със купуването на самолетни и автобусни билети.

 

Настаняване и храна. В рамките на пътуването се настаняваме за седем нощувки в хотел, недалеч от центъра на Гьореме. Хотелът е с типична за Кападокия архитектура, съчетаваща традиционното каменно строителство със съвременно оборудване. Закуските ще бъдат в хотела. Обедите ще организираме под формата на сандвичи или ще спираме в местни заведения по протежения на маршрута. Вечерите ще си организираме в ресторантчета, предлагащи местна кухня.

 

Такса за участие - 290 евро. Таксата включва седем нощувки на база ББ, трансфери от Кайзери до Гьореме и обратно, екскурзия до подземния град и Ихлара, водачи, застраховка злополука. Таксата не включва транспортните разходи от София до Кайзери и обратно, разходи за обеди и вечери, както и входове в музеи и други забележителности.

 

Размер на групата - минималният брой участници за осъществяване на програмата при описаните условия е 8 души.

 

Записване - записването за програмата става на bikearea@gmail.com до 05.10.2017 г. Въпроси относно пътуването можете да отправяте на 0885 184 342 (Васил Тодев) или 0888 789 675 (Иван Ганев).