Докосване до Хималаите

bikearea.org
Тази зима екипът на сдружение "Байкария" се отправя на изток. Хималаите винаги са привличали погледа и са отправяли предизвикателство към хората

 

Тази зима екипът на сдружение "Байкария" се отправя на изток. Хималаите винаги са привличали погледа и са отправяли предизвикателство към хората, които имат отношение към планината - просто защото съществуват. Нашият план е да се придвижим с велосипеди по протежение на т.нар. Lower Great Himalaya Trail , посещавайки (пеш) базовите лагери на осемте осемхилядници, разположени на територията на Непал - Даулагири (8167 м.), Анапурна (8091 м.), Манаслу (8156 м.), Чо Ою (8201 м.), Еверест (8848 м.), Лотце (8516 м.), Макалу (8481 м.) и Кангчендзьонга (8586 м.).
Приключението ще започне през месец ноември и се очаква да продължи четири месеца. На тази страница ще откриете кратка информация относно всеки един от осемхилядниците на непалска територия, маршрутите за трекинг, които водят до базовите лагери на съответните върхове и кратко представяне на The Great Himalaya Trail (GHM). Това е и мястото, на което при възможност ще бъде публикувана информация относно прогреса на експедицията, както и някои фотографии, запечатали интересни моменти и картини от най-високата планина на Земята.

НОВИНИ

 

        sunset

15.01.2013 Добре е човек да има мечти. Още по-добре е, когато тези мечти се сбъдват. Предполагам това е, което осмисля живота ни. През последните двадесет дни аз имах щастието да вървя (не карах колело) и да мисля една от мечтите си - Еверест. За мнозина сигурно това е тривиално или безсмислено, но лично за мен то има дълбок смисъл и съдържание. Бях на пет и си спомням достатъчно ясно как говорителката по телевизията съобщи, че Христо Проданов е достигнал най-високия връх на планетата. Сам и без кислород, но е изпаднал в критично състояние и не е ясно, дали ще успее да слезе....Странно е как може такава новина да се запечата в съзнанието на едно пет годишно дете, но това е факт и не е изключено това да е една от причините живота ми да се свърже така силно с планините и търсенето на нови хоризонти. 

По-късно научих повече за тази планина - разбрах, че е най-високата, че там трудно се диша, че много хора свързват живота си с нея, а и не малко дръзнали да "премерят" сили са останали завинаги по склоновете и. Научих за Мелъри и Ъруин ... Прочети повече ->

        bicycle

20.12.2012 Ако човек се покачи или го покачат малко над Покара и погледне на изток (или на запад) ще види безкрайна поредица от терасирани и покрити със зеленина била, на север от които стърчат масивите на Анапурна, Манаслу и Ганеш. А между тях са се вкопали с всичка сила реките, отичащи споменатите планини и отвеждащи водите им на юг към всемогъщатата Ганга. Това е истински лабиринт от преплитащи се била с височина между 1500 и 3000 метра, който съставлява т.нар. хълмиста част на Непал. Другите две са: Хималаите, които остават на север и Тераи или равнините, разположени на юг в посока Индия. 

Та ние с това си имахме работа последните пет дни. Не сме го смятали колко километра или каква денивелация е маршрута, който направихме, но толкова ни отне да се преместим от Покара до Катманду. Няма нищо адски впечатляващо по тези места. Просто е живописно и доста различно от известните туристически места ... Прочети повече ->

        Na_vyrha_14h

13.12.2012 Всяка сутрин - ново място. Или сме прашни и потни, или ни е малко студено, или сме леко изморени, но всеки ден напредваме стъпка по стъпка, следвайки нашия път. След като тръгнахме от Покара, решихме да променим първоначалната си идея и вместо да отидем до Dhaulagiri Italian BC, се отправихме по долината на Кали Гандаки (разделяща масивите на Анапурна и Даулагири) с цел да се изкачим максимално нагоре с колелата и ако евентуално се отовори възможност да прехвърлим прохода Torung La и да завъртим пълен кръг около Ананпурна.

Долината на Кали Гандаки е една от най-дълбоките на Земята - в един момент разликата в денивелациите между най-ниската точка и околните масиви достига около 7000 метра! ... Прочети повече ->

        ram_22.11 22.11.2012 Пиша от Покара. От седмица сме в Непал и малко по малко започваме да свикваме с шумовете, миризмите, храната и гледките. Както се казва всичко е чудесно! Прекарахме няколко дни в Катманду - доопаковане на екипировката, разрешителни и малко аклиматизация. Планините почти не ги виждаме и сме нетърпеливи да тръгнем, Решихме да караме до Покара, за да влезем малко в местния ритъм ... Прочети повече ->
        Istanbul_bus 14.11.2012 Опътуването. 
        tshirt 01.11.2012 Готов е дизайнът на сувенирната тениска "Докосване до Хималаите". Тениската ще се предлага на цена 30 лв, а събраните средства от продажбата и ще подпомогнат финансово нашето приключение. С благодарност за изработката към криейтив студио "Елементи".
        ram 28.10.2012 RAM Bikes подсигуриха нашето пътешествие с 29" HT3 и съответните консумативи, резервни части и дрехи. Хималайското приключение ще бъде сериозен тест не само за нас, но и за 29" велосипед.
        makalu 26.10.2012 "Опътуване" - на разлъка и малко благотворителност. Заповядайте на 8 ноември от 19:00 часа в "Клуба на пътешественика"! Ще се видим, ще разкажем малко повече за нашите планове, ще вдигнем по чаша. Тези от вас, които имат желание и възможност, ще могат да си купят сувенирна тениска "Докосване до Хималая", което директно ще подпомогне финансово нашето начинание! "Клуба на пътешественика" се намира на улица "Виктор Юго" 5, недалеч от Орлов мост. 
stenata 22.10.2012  Партньорите от магазини "Стената" предоставиха част от необходимата екипировка за реализиране на нашето начинание - спални чували, термо бельо, пухени дрехи, шапки, слънчеви очила и аксесоари. Благодарим ви!
   
   

 

КРАТКО ОПИСАНИЕ НА ОСЕМХИЛЯДНИЦИТЕ И МАРШРУТИТЕ ДО ТЯХ

 

Даулагири (Dhaulagiri). Висок 8167 метра. Седми по височина в света. Той е и най-западно разположения осемхилядник в непалските Хималаи. Част е от масива Даулагири, извисяващ на около 7000 метра над долината на река Кали Гандаки, която го отделя от масива на Анапурна. Името му произхожда от санскрит и означава Бяла (Красива) планина. За първи път е изкачен през 1960 година от австрийско-швейцарска експедиция.

dhaulagiri

Традиционният трек на Даулагири представлява обиколка, започваща от Бени (830 м.) и движеща се по посока на часовниковата стрелка. Преминава се последователно през Бабиячаур (950 м.), Добанг (2520 м.), Италиански базов лагер (3660 м.), Базов лагер (4740 м.), Френско седло (5360 м.), Хидън вали (5200 м.), Джомсон (2715 м.). До Богара (2050 м.) може да се нощува в лоджии. Цел: Италиански базов лагер. Отстои на на 6 - 7 дни от Бени. 

Анапурна (Annapurna). Най-високата точка се издига до 8091 метра (Анапурна 1). Представлява огромен масив, включващ 13 върха с височина над 7000 метра и 16 над 6000 метра. Нарежда се на десето място в листата на най-високите върхове на планетата. Името на върха идва от санскрит и означава "Богиня на реколтата (Плодородието)". В съседство са разположени осемхилядниците Даулагири (на запад) и Манаслу (на изток). Анапурна е първият осемхилядник изкачен от човек. Това става през 1950 година и е реализирано от френска експедиция, ръководена от Морис Херцог.

annapurna

Съществуват два варианта за трекинг на Анапурна - "Обиколката на Анапурна" и "Светилището на Анапурна".

"Обиколката" е с дължина между 160 и 230 километра в зависимост от това, докъде се стига с транспорт. Най-високата точка е прохода Торунг Ла (5416 м.), разположен северно от масива на Анапурна на границата с Тибет. Обикновенно трекът се изминава в посока обратна на часовниковата стрелка. В зависимост от климатичните условия, допълнителните маршрути, аклиматизацията и кондицията на участниците трекът може да бъде преминат за период от 8 до 25 дни.

"Светилището на Анапурна" е един от най-популярните маршрути за трекинг в Хималаите. Достига до Базов лагер на Анапурна (4130 м.) Достигането до Базов лагер отнема 5 до 8 дни в зависимост от начина, по който се направи.

Манаслу (Manaslu , Kutang). Висок е 8156 метра. Издига се в централната част на непалските Хималаи (Mansiri Himal), източно от масива на Анапурна. Името му произлиза от санскритското "manasa", което означава "интелект" или "душа". Превежда се като "Планината на духа". Върхът се нарежда осмо място, сред най-високите на Земята. За първи път е изкачен през 1956 година от японска експедиция.

manaslu

Трекът на Манаслу представлява 14 дневен преход, който се движи обратно на часовниковата стрелка, започвайки от Аругат (570 м.) и преминава през Мача Кола (1000 м.), Джагат (1400 м.), Денг (1860 м.), Намрунг (2600 м.), Ло (3100 м.), Самагон (3500 м.), Базов лагер (4400 м.), Самдо (3800 м.), Ларкя Феди (4460 м.), проход Ларкя Ла (5160 м.), Бимтанг (3700 м.), Тиле (2100 м.) и Джагат (1300 м.).Цел: Базов лагер (4400 м.). Отстои на около седмица от Аругат и е разположен в североизточното подножие на Манаслу. 

Чо Ою (Cho Oyu). Шестият по височина връх на планетата - 8201 метра. Издига се североизтоната част на непалските Хималаи, на около 20 километра западно от връх Еверест. Произходът на името му е тибетски и означава "Тюркоазената богиня". За първи път е изкачен през 1954 година от австрийска експедиция. Само на няколко километра западно от Чо Ою е прохода Нангпа Ла (5716 метра), през който минава керванния път, свързващ тибетските шерпи с тези от района Кхумбо.

chooyu

 

Еверест (Everest, Sagarmatha, Chomolungma) - 8848 метра. Най-високият връх на планетата. Издига се в хималайския дял Mahalangur. Част от масива на Еверест са върховете Лотце (8516 м.), Нупце (7855 м.), Чангце (7580 м.). От 1865 година върха носи името на Sir George Everest - ръководител на битанската картографска служба в Индия. Местното наименование Чомолунгма (Chomolungma) има тибетски произход и означава "Свещената майка".
Върхът е изкачен за първи път през 1953 година от британска експедиция, ръководена от Джон Хънт.

everest

Трекът до Базов лагер на Еверест (от Непал) е един от най-популярните маршрути за трекинг в Непал. В днешно време този трек започва от Лукла (2800 м.), докъдето се лети със самолет от Катманду. Продължава на север, преминавайки през Монджу (2800 м.), Намче Базар (3440 м.), Тянбоче (3870 м.), Фериче (4240 м.), Лобуче (4930 м.), Горак Шеп (5160 м.) и Базов лагер (5364 м.). Разстоянието от Лукла до Базов лагер обикновено отнема 9 -10 дни. Цел: Базов лагер на Еверест - 5364 м. Разположен е в близост до челната морена на ледника Кумбу. Този лагер съвпада с базовия лагер за изкачване на връх Лотце (по класическия маршрут).

Лотце (Lhotse). Висок е 8516 метра, което го прави четвърти по височина в света (след Еверест, К2 и Кангчендзьонга). Върхът е свързан с Еверест посредством т.нар. Южно седло и освен най-високата му точка, част от масива са Среден Лотце (8414 м.) и Лотце Шар (8383 м.). За първи път върха е изкачен през 1956 година от швейцарска експедиция. Въпреки, че се смята за "малък" осемхилядник, Лотце е известен със невероятната южна стена, която се издига с 3200 метра за само 2250 метра хоризонтално разстояние, което я прави най-стръмната стена от такъв мащаб в света.

lhotse 

Макалу (Makalu, Makaru, Makalungma). Петият по височина връх в света се издига до 8481 метра и има формата на правилна четиристенна пирамида. Масивът на Макалу е разположен на около 20 километра югоизточно от Еверест и включва върховете Кангчунгце и Макалу 2 ( 7678 м.). За първи път е изкачен през 1955 година от френска експедиция, ръководена от Жан Франко. Наименованието Макалу произлиза от санскрит (Maha - Kala), което буквално преведено означава "Големия черен". Друго използвано име е "Kumba Karna", което означава "Гигантът".

makalu

Трекът на Макалу е един от по-слабо посещаваните маршрути в Непал. Преминава през територията на Национален парк "Makalu - Barun" и следва долината на река Арун. Начална точка на трекинга е Тумлингтар (510 м.), докъдето обикновено се лети със самолет от Катманду. Изкачването до Базов лагер на Макалу (5000 м.) обикновено отнема 10 - 11 дни. Маршрутът преминава през Чичила, Нум, Седуа, Ташигоан, Конгма, Мумбук, Мерек и Шресонг. 

Кангчендзьонга (Kangchenjunga). Висок е 8586 метра, което го прави третия най-висок връх на Земята. Кангджендзьонга се издига в източната част на Непал, на границата с Индия и включва в масива си пет върха, четири от които се издигат над 8450 метра. Вероятно на този факт се дължи и наименованието на планината, което се превежда като "Петте снежни съкровища" (имат се предвид петте хранилища на Бог - злато, сребро, скъпоценни камъни, зърно  и свещенни книги). До 1852 година се е смятало, че Кангджендзьонга е най-високият връх на Земята, но след точното измерване на Еверест и К2, той остава на трето място. Върхът е изкачен за първи път през 1955 година от британска експедиция. Съгласно местното поверие първопокорителите умишлено не изкачват последните няколко метра от върха, за да не го осквернят.

kangchenjunga 

THE GREAT HIMALAYA TRAIL (GHT)

GHT представлява мрежа от съществуващи пътища и пътеки, които заедно образуват един от най-дългите и високи маршрути на Земята. Докосвайки се до най-високите върхове на планетата и посещавайки изолирани планински общности, GHT преминава през тучни долини, сухи високопланински плата и невероятни пейзажи. GHT има 10 части, включващи мрежа от "високи"и "ниски" маршрути, всеки от които предлага докосване до изключителната природа на Хималаите и неповторимата култура на местното население.

GHT 

GHT Lower Trail

Това е маршрутът, които ще се опитаме да следваме от запад на изток. Общата дължина на този маршрут е около 1500 км, като ние планираме да преминем малко повече от половината - в отсечката между Долпа (на запад) и Кангчендзьонга (на изток). Този маршрут, известен също като "културният" GHT, преминава през предпланините на Хималаите при средна надморска височина от 2000 м. Ниският GHT преминава през тучни гори, пасища, терасирани оризища и плодородни земи. По протежението му могат да бъдат видяни различни общности, представящи автентичната култура на Непал.

 

ПАРТНЬОРИ

 

         stenata                 ram                 sony                 sony       

Нашите партньори от магазин "Стената" и "RAM Bikes" ни помагат в осигуряването на необходимата планинска екипировка, велосипеди и резервни части.

        NG                                    360                                   mtb

National Geographic България, списание за екстремни спортове "360" и страницата за планинско колоездене "MTB-BG.COM" ще отразяват приключението.

 

П.П. Вие бихте могли да подпомогнете финансово осъществяването на това начинание като си закупите "сувенирна тениска" или направите дарение на: сдружение "Байкария" , Про Кредит Банк, BG 04 PRCB 9230 1024 2881 18, BIC: PRCBBGSF. Повече информация за това можете да получите на bikearea@gmail.com . Благодарим ви!