Диви Родопи - от Борино до Чаирите

 

През 2016 година проведохме първият лагер от поредицата “Диви Родопи”. Заедно с група от 14 деца прекосихме едни от най-красивите и рядко посещавани местенца в Западни Родопи (снимки от събитието можете да видите тук ). През лятото на 2017 година ще продължим да откривателстваме, насочвайки се още по-дълбоко в недрата на планината. Ще започнем там, където приключихме миналото лято и ще достигнем на юг до границата с Гърция. Ще посетим впечатляващи ждрела, пещери и места с фантастична панорама. Програмата е подходяща за деца на възраст между 11 и 15 години.

 
Програмата включва следните дейности: 

 

  • пешеходни преходи
  • ориентиране в трудни местности - усъвършенстване на знанията за работа с компас и ориентиране с и без карта;
  • бивакуване;
  • наблюдение на диви животни и птици;
  • катерене и използване на алпийски способи;
  • екипни игри и задачи. 

Програма

Ден 1. Пътуване до село Борино. Ще направим лагера си в близост до Борино и след като разпънем палатките ще се разходим до възвишение над селото, откъдето се открива чудесна гледка на юг към диплите на Родопите.

Ден 2. “Дяволската пътека” – от Борино до Ягодина

Пътешествието ни започва от село Борино. Насочваме се на юг, за да достигнем долината на рекичката Читакдере, която е прорязала мраморната снага на планината и е образувала тесен каньон, който се спуска в източна посока. Преминаваме каньона по поредица от дървени мостчета и стълби и скоро достигаме до скалния феномен “Дяволския мост”. Още около час и достигаме до водослива на Читакдере с Буйновска река – пред нас се откриват отвесните скали на Буйновското ждрело. Пресичаме реката и по тясна пътечка изкачваме склоновете на връх Свети Илия, зад който се е сгушило китното село Ягодина. Правим лагера си в околностите на селото.

Ден 3. “Орлово око” – от Ягодина до Триград

След закуска и събиране на лагера се отправяме към най-високата точка на връх Свети Илия. За около час достигаме темето на върха, където към скалите е прикрепена масивна метална площадка, наречена “Орлово око”. Поразяваща е гледката, която се открива от това място – във всички посоки се виждат диплите на западни Родопи, зад тях надничат върховете на Пирин и Боздаг, а бездната под нас като змия се вие Буйновската река, притисната между отвесните скали на ждрелото. След като се насладим на гледката от върха продължаваме през ливади и картофени ниви в посока Триград. Движим се по горски път в подножието на върх Дурдага и за около два часа достигаме целта си за деня. Устройваме лагера си в горната част на Триградското ждрело, недалеч от пещерата “Дяволско гърло”.

Ден 4. “Харамийска пещера” – Триград

Този ден е посветен на пещерния свят на Триград. След закуска се отправяме към входа на “Харамийска пещера”, разположен високо на скалите над Триградска река. Тук ни очакват нашите приятели от пещерен клуб “Силивряк”, които се грижат за безопасното и забавно проникване в пещерата. С тяхна помощ и с помощта на специализирана екипировка се изкачваме до входа на пещерата. Тук ще отркием възстановка на пещерно жилище и неговите обитатели. Провирайки се през тесните проходи на пещерата достигаме до малък отвор, през който ще се спуснем в огромната зала на пещерата. Спускането е емоционално и създава незабравими спомени. След посещението на “Харамийска пещера” ще имаме време да надникнем в Музея на мечките и да разберем любопитни факти свързани с живота на най-едрия хищник на нашите планини. Нощуваме за втора вечер около Триград.

Ден 5. “Чаирски езера” – от Триград до Чаирите

От Триград ще навлезем още по-дълбоко в недрата на планината. Недалеч от границата с Гърция се намира живописната местност Чаирите или Чаирски езера. Тя представлява група от естествени планински езера, разположени на височина около 1400 метра и заобиколени от прекрасни ливади и вековни смърчови гори. Прехода от Триград до Чаирите ще ни отнеме около 3 часа. След като се настаним в близост до едноименната хижа ще си направим и кратка разходка до намиращия се недалеч природен феномен “пияната гора” – хаос от наклонени в различни посоки дървета, образувани в резултат от свлачищни процеси.

Ден 6. “Загадачния Каурчан” – Чаирите

Този ден ще се отправим на преход към загадъчния скален връх Каурчан. Той се издига на едно било южно от Чаирските езера. Достигането до върха става през вековни смърчови гори, а веднъж изкачили се до най-високата му точка ще се насладим на хубави гледки към околностите. По върха личат руини от стари градежи, което ни подсказва, че в древността най-вероятно това място е служило като светилище – може би на тракийското племе Беси, за които се смята, че са живяли по тези места. Следобяд се връщаме до Чаирите, където оставаме за втора нощувка.

Ден 7. Отпътуване

Сутринта преди отпътуването правим разбор на отминалия лагер, кроим планове за следващото приключение, правим снимки за спомен и се отправяме обратно към цивилизацията, следвайки пътя по долината на Чаирска река до местността Османов вир. Оттам с организиран транспорт пътуваме обратно към вкъщи.

Така описаната програма може да претърпи промени в зависимост от метеорологичните условия и състоянието на участниците в групата.
 

Условия за участие

 
Съгласие за участие и подходящо здравословно състояние. Участниците трябва да попадат в определената за курса възрастова група (11 - 15 години). Те трябва да бъдат в добро здравословно състояние, което се декларира с нарочна декларация. Задължително е попълването на декларация за съгласие за участие от страна на родителите на участника.
 
Настаняване. Участниците се настаняват на палатки. При лоши метеорологични условия и при желание на участниците, може да се настаним на закрито. За тази цел е добре децата да носят джобни пари (около 50-60 лв.) за покриване на нощувките.
 
Храна. В рамките на курса децата се хранят три пъти на ден, като задължително минимум едно от ястията е сготвена храна.
 
Екипировка. Всеки участник сам осигурява личната си екипировка. Тя включва подходящи дрехи и обувки, топъл спален чувал, фенерче, санитарни принадлежности, посуда и др. Ние предоставяме специализираната екипировка - палатки, шалтета, карти, компаси, инвентар за катерене и други необходими.
 
Транспорт. Курсът започва в село Борино и приключва близо до Триград. Транспортирането може да бъде извършено от родителите на участниците или с организиран от наша страна транспорт, което става при предварителна заявка.
 
Такса за участие: 340 лв. Таксата включва храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка. Таксата не включва осигуряването на лична екипировка. Таксата е валидна при минимум 12 участника.
 
Дати за провеждане: 2-8 юли 2017 г.
 
Краен срок за записване: 23 юни 2017 г.
 
 
Въпроси, коментари и записвания: bikearea@gmail.com или  0897 247 241 - Христо Николов
 
 

Често задавани въпроси

 
1. Как става записването? – Изпратете писмо до bikearea@gmail.com със запитване за съответен курс. Ние връщаме потвърждение за записването заедно със здравословен формуляр и декларация за съгласие на родителя и банкова сметка за превеждане на такса (капаро от 50 лв.). Около седмица преди лагера правим родителска среща където събираме останалата част от таксата и приемаме документите (в краен случай ги събираме при започване на лагера).
 
2. Какво става ако участника не може да дойде? – Условията са независимо от причините за невъзможност на детето да участва. Ако съобщите това до 30 дни преди началото на лагера връщаме преведеното капаро. В останалите случаи задържаме капарото.
 
3. Отстъпки? – за едновременно участие на братя и/или сестри - 10 % от таксата на децата. За участие на едно дете в повече от един лагер за сезона – 10 % от таксите.
 
4. Какво трябва да си носи участникът? – тук има списък с необходимата лична екипировка на участника!
 
5. Кой се грижи за децата по време на лагерите? - Нашият колектив се състои от инструктори с опит в работата с деца и други дейности на открито. Обикновено по време на лагерите осигуряваме по един инструктор за всеки шест деца.
 
6. Как е осигурена сигурността на участниците ? – лагерът ще е съпътстван от джип, който ще носи багажите и ще бъде начинът, по който можем бързо да евакуираме някой при нужда.
 
7. Колко трудни са заниманията включени в програмите? - Нивото на трудност на заниманията е съобразено с физическите възможности на децата и младежите в съответната възрастова група. След запознаване с участниците се преценява индивидуално дали да бъде увеличен или намален обема на натоварванията. Разбира се целта ни не е да постигаме високи спортни постижения, а да се забавляваме и прекарваме добре времето си сред природата.
 
8. Задължително ли е участието в отделните занимания? - Няма нищо задължително. Всичко, което правим има за цел да подобри уменията на отделните участници или да им помогне да преодолеят някои свои страхове (например от високо или тъмно), но никога няма да принудим участник да участва в нещо против волята си.
 
9. Какви са битовите условия? - Те са различни в зависимост от програмата. При "подвижните" лагери нощуваме на палатки и съответно всеки ден "изграждаме" нов лагер. Обикновено това става в близост до чешма или друг източник на питейна вода. В тези случаи имаме определени правила относно ходенето до тоалетна и управлението на отпадъците с цел осигуряване на хигиена и безопасност. Храната си приготвяме като готвим с помощта на газов котлон или директно върху открит огън. Всеки участник се грижи за собствената си посуда, като ние следим за спазването на хигиена.
 
10. С какво се хранят децата? - Участниците в лагерите се хранят задължително три пъти на ден плюс малка следобедна закуска. Примерното меню за един ден е следното: закуска - пържени филии със сладко, сирене и чай; обяд - сандвичи с масло, сирене, кашкавал, колбас, домат, краставица плюс плод и вафла; вечеря - супа, готвено ястие и десерт.  Ако някой участник има специфични нужди съответно за него се приготвя подходяща храна.
 
11. Медицинско обслужване? - Участниците в нашия екип са обучение да осигуряват първа долекарска помощ т.е. да помогнат в случай на охлузване, лека контузия, неразположение. В случай на нужда от по-сериозна лекарска интервенция пострадалия ще бъде транспортиран по най-бързия и безопасен начин до болнично заведение. С цел безопасното пребиваване на участниците е необходимо предварително да знаем за тяхното здравословно състояние - алергии, епилепсия, непоносимост и т.н. В този смисъл е важно да бъде попълнена коректно приложената декларация за медицинско състояние.
 
12. Могат ли децата да използват мобилни телефони, MP3 и други електронни устройства? - Ние не насърчаваме употребата на подобни устройства. Разбира се децата могат да носят със себе си мобилни телефони и да ги използват, за да поддържат връзка с родителите си, но е редно това да става след приключване на занятията за деня т.е. привечер след 19 часа.Злоупотребяването може да доведе до прибирането телефона на участника за определено време или остатъка от лагера.
 
13. Кой се грижи за дисциплината по време на лагерите? - Спазването на дисциплина е обща отговорност т.е. както на инструкторите, така и на участниците в лагера. Ние се стремим да зададем достатъчно ясно формулирани правила и съответно да съблюдаваме за тяхното спазване. Обикновено инструкторите прекарват около 80% от денонощието заедно с участниците в лагера.
 
14. Имат ли нужда децата от "джобни"? – Децата могат да носят със себе си малка сума – около 50-60 лв. Не се препоръчва децата да носят със себе си големи суми или ценности, защото невинаги е възможно те да бъдат съхранени по подходящ начин.