“С каяци по язовирите на Арда” 2 - 6 Септември

bikearea.org
Докато основното ни ядро “препуска” по билото на Стара Планина, резерва ще се впусне на едно водно пътешествие из язовирите “Кърджали” и “Студен кладе
 
Докато основното ни ядро “препуска” по билото на Стара Планина, резерва ще се впусне на едно водно пътешествие из язовирите “Кърджали” и “Студен кладенец”. Разположени сред хълмистите Източни Родопи, арденските язовири предлагат чудесни условия за приключенски туризъм – красиви гледки, древни руини, богато биоразнообразие. За четири дни ще се спуснем от вливането на река Арда в язовир “Кърджали” до стената на язовир “Студен кладенец”, разположена над живописния природен феномен “Дяволски мост”.
Дати за провеждане: 2 - 6 Септември 2016
 
karjali
 
 
ПРОГРАМА
 
Ден 1. 02.09. Трансфер София – хижа “Боровица”. Тръгваме от София в 16:30 с идеята да пристигнем в района на хижа “Боровица” около осем вечерта. Настаняваме се на палатки в двора на хижата.
 
Ден 2. 03.09. В първия ден от плаването навлизаме в ръкава на река Арда и достигаме до устието на реката, преминавйки през живописния меандър на язовира. На връщане към хижата спираме на полустрова между Арда и Боровица, за да посетим руините на средновековната крепост “Патмос”. Следобяд гребем обратно до хижата, където оставаме за втора нощувка.
 
pic2
 
Ден 3. 04.09. От хижа “Боровица” се отправяме на изток по водите на езерото. Целата ни за първата половина на деня е да достигнем района на село Главатарци, където акостираме и вадим лодките на сушата. Следва трансфер до село Широко поле, разположено по северния бряг на язовир “Студен кладенец”. Ако остане време до края на деня може да се изкачим до руините на крепостта “Моняк” и да изпратим слънцето с хубава гледка към арденските язовири. Нощуваме на лагер край селото.
 
Ден 4. 05.09. От Широко поле влизаме във водите на язовир “Студен кладенец”. Плаваме на изток към скалистите брегове на защитената местност “Средна Арда”. Скоро достигаме до района на едноименната ЖП гара, където правим кратка почивка. Следобяд продължаваме до района на ловно стопанство “Студен кладенец”, където оставаме за нощувка.
 
pic3
 
Ден 5. 06.09.  От ловното стопанство продължаваме на изток към местността Дарец. При достатъчно време можем да влезем в Коневския залив, за да видим красив водопад на едноименната река. Финала на плаването е при язовирната стена, откъдето отпътуваме обратно за София.
 
 
УСЛОВИЯ
 
Транспорт – транспортът от София до началната точка на плаването и обратно, както и поддържащия транспорт е подсигурен от нашия екип.
 
Храна и настаняване – настаняването по време на пътуването предвиждаме на бъде на палатки. Ако не разполагате със собствена палатка, бихме могли да ви подсигурим такава. Храненето по време на пътуването се подсигурява индивидуално. При предварителна уговорка можем да направим общ пазар и да си приготвяме обща храна. По време на самото плаване храна и напитки могат да бъдат доставяни от поддържащия транспорт.
 
Екипировка – ние подсигуряваме необходимата екипировка за плаване.
 
Такса за участие – 210 лв. Таксата вклчюва транспорт, специализирана екипировка, водач и застраховка. Таксата не включва разходи за храна, евентуални такси за къмпиране.
 
Размер на групата – минималния брой на участници е 6 души, а максималният 10.
 
Записвания се приемат на bikearea@gmail.com до 28.08.2016 г. Въпроси и уточнения – 0885 184 342 – Васил Тодев